Banánová roláda, klasický dezert

Banánová roláda, klasický dezert

Tento klasický dezert pripravovala moja svokra keď k nej mala prísť návšteva. Priznám sa, že som si tú roládu vždy veľmi vychutnala. Odkedy viem, ako rýchlo sa dá vyrobiť doma a to skutočne len to z pár surovín, našla si cestu aj medzi moju zbierku receptov.

Suroviny na cesto:

  • 3 vajíčka
  • 100g kr. cukru
  • 40g kakaovho prášku
  • 60 hladkej múky

Ostatné suroviny:

  • 2 banány
  • 150ml mlieka
  • 1 balenie šľahačky v prášku
  • 1 vanilkový cukor
  • stužovač šľahačky
  • 100g čokolády na varenie

Postup:

  • Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich do tuhej peny, odložíme ich stranou.
  • Žļtka vyšľaháme s cukrom takisto do tuhej peny. Na to mixujeme aspoň 3 minúty na najvyšších otáčkach.
  • Pridáme preosiatú múku a kakao. Potom pridáme bielkovú penu a pomalými pohybmi zmiešame s vajíčkami tak, aby nám zostala nadýchaná konzistencia cesta.
  • Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie a v predhriatej rúre pečieme pri 180C ca 15-minút.
  • Ešte horúce cesto v papiery na pečenie zatočíme do formy rolády a necháme takto vychladnúť.
  • Medzitým šľahačku vyšľaháme s mliekom, vamilkovým cukrom a so stužovačom do tuhej peny.
  • Banány si ošúpeme a ak sú príliš zatočené, tak odrežeme im konce aby mali rovný tvar.
  • Potom roládu plníme. Najskôr opatrne nanesieme šľahačku na 2/3 cesta (koniec cesta nepotrieme).
  • Potom do stredu dáme banány a roládu zarolujeme.
  • Takto pripravenú dáme na 2 hodiny tuhnúť do chladničky.
  • Nad parou si roztopíme čokoládu a polejeme ňou hotovú roládu. Necháme čokoládu stuhnúť, potom pokrájame na 2 cm hrubé kusy.

Tento recept patrí do kategórie – Pečenie.

  • Kysnuté žemle s feta syrom z plundrovaného cesta

    Kysnuté žemle s feta syrom z plundrovaného cesta

    Tento snack z takzvaného plundrovaného kysnutého cesta rada pripravujem keď očakávam návštevu alebo aj na cesty, dajú sa chutne pripraviť vopred a potom skladovať v uzavretej nádobe. Tak si zachovajú aj po 1-2 dňoch ich skvelú chuť. Cesto si môžete pripraviť aj deň vopred lebo bude dlhšie stáť v chlade […]


  • Grissini – chrumkavé slané tyčinky

    Grissini – chrumkavé slané tyčinky

    Tieto tyčinky sú skvelou voľbou či už na dlhé večery pri telke alebo aj pre návštevu. Možno ich poznáte z obchodu ale načo kupovať keď ich skutočne jednoducho viete pripraviť doma? Ich príprava je vskutku nenáročná, dôležité je im dopriať dlhý čas na oddychovanie počas kysnutia a takisto nešetrite olivovým […]


  • Makový závin so slivkami

    Makový závin so slivkami

    Možno aj vy patríte k milovníkom maku, ale už dávno som zistila, že mak skvelo dopĺňa aj chute kvôstkového ovocia ako napríklad čerešne či slivky. Ich kombinácia je neskutočne chutná a tak som nám pripravila k sezóne sliviek tento makový závin so slivkami. Recept


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*