Tento klasický dezert pripravovala moja svokra keď k nej mala prísť návšteva. Priznám sa, že som si tú roládu vždy veľmi vychutnala. Odkedy viem, ako rýchlo sa dá vyrobiť doma a to skutočne len to z pár surovín, našla si cestu aj medzi moju zbierku receptov.
Suroviny na cesto:
- 3 vajíčka
- 100g kr. cukru
- 40g kakaovho prášku
- 60 hladkej múky
Ostatné suroviny:
- 2 banány
- 150ml mlieka
- 1 balenie šľahačky v prášku
- 1 vanilkový cukor
- stužovač šľahačky
- 100g čokolády na varenie
Postup:
- Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich do tuhej peny, odložíme ich stranou.
- Žļtka vyšľaháme s cukrom takisto do tuhej peny. Na to mixujeme aspoň 3 minúty na najvyšších otáčkach.
- Pridáme preosiatú múku a kakao. Potom pridáme bielkovú penu a pomalými pohybmi zmiešame s vajíčkami tak, aby nám zostala nadýchaná konzistencia cesta.
- Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie a v predhriatej rúre pečieme pri 180C ca 15-minút.
- Ešte horúce cesto v papiery na pečenie zatočíme do formy rolády a necháme takto vychladnúť.
- Medzitým šľahačku vyšľaháme s mliekom, vamilkovým cukrom a so stužovačom do tuhej peny.
- Banány si ošúpeme a ak sú príliš zatočené, tak odrežeme im konce aby mali rovný tvar.
- Potom roládu plníme. Najskôr opatrne nanesieme šľahačku na 2/3 cesta (koniec cesta nepotrieme).
- Potom do stredu dáme banány a roládu zarolujeme.
- Takto pripravenú dáme na 2 hodiny tuhnúť do chladničky.
- Nad parou si roztopíme čokoládu a polejeme ňou hotovú roládu. Necháme čokoládu stuhnúť, potom pokrájame na 2 cm hrubé kusy.

Tento recept patrí do kategórie – Pečenie.
-
Domáce čatní /chutney – sladké, pikantné a ideálne na leto
Ak radi konzervujete potraviny, ale chcete niečo iné ako klasickú marmeládu alebo džem, čatní sa možno stane vaším novým favoritom. Je to perfektný spôsob, ako premeniť zrelé ovocie, cibuľu a korenie na chuťovo bohatý všeliek, ktorý rozžiari vaše jedlá – a jeho príprava je prekvapivo jednoduchá. Čo robí čatní čatní […]
-
Marhuľové chutney s paprikou
Skvelaá príloha napríklad ku grilovaému mäsu. Kombinácia sladkých marhúľ a pikatnej papriky je úžastná.
-
Ananásové chutney s jalapeňo
Tá správna kombinácia sladko-pikatnej chuti, skvelá ku každej grilovačke. Ak máte možnosť použite ryžový ocot, ktorý má miernejšiu chuť, aj tradičný ocot možno ale takisto použiť.