Banánová roláda, klasický dezert

Banánová roláda, klasický dezert

Tento klasický dezert pripravovala moja svokra keď k nej mala prísť návšteva. Priznám sa, že som si tú roládu vždy veľmi vychutnala. Odkedy viem, ako rýchlo sa dá vyrobiť doma a to skutočne len to z pár surovín, našla si cestu aj medzi moju zbierku receptov.

Suroviny na cesto:

  • 3 vajíčka
  • 100g kr. cukru
  • 40g kakaovho prášku
  • 60 hladkej múky

Ostatné suroviny:

  • 2 banány
  • 150ml mlieka
  • 1 balenie šľahačky v prášku
  • 1 vanilkový cukor
  • stužovač šľahačky
  • 100g čokolády na varenie

Postup:

  • Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich do tuhej peny, odložíme ich stranou.
  • Žļtka vyšľaháme s cukrom takisto do tuhej peny. Na to mixujeme aspoň 3 minúty na najvyšších otáčkach.
  • Pridáme preosiatú múku a kakao. Potom pridáme bielkovú penu a pomalými pohybmi zmiešame s vajíčkami tak, aby nám zostala nadýchaná konzistencia cesta.
  • Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie a v predhriatej rúre pečieme pri 180C ca 15-minút.
  • Ešte horúce cesto v papiery na pečenie zatočíme do formy rolády a necháme takto vychladnúť.
  • Medzitým šľahačku vyšľaháme s mliekom, vamilkovým cukrom a so stužovačom do tuhej peny.
  • Banány si ošúpeme a ak sú príliš zatočené, tak odrežeme im konce aby mali rovný tvar.
  • Potom roládu plníme. Najskôr opatrne nanesieme šľahačku na 2/3 cesta (koniec cesta nepotrieme).
  • Potom do stredu dáme banány a roládu zarolujeme.
  • Takto pripravenú dáme na 2 hodiny tuhnúť do chladničky.
  • Nad parou si roztopíme čokoládu a polejeme ňou hotovú roládu. Necháme čokoládu stuhnúť, potom pokrájame na 2 cm hrubé kusy.

Tento recept patrí do kategórie – Pečenie.

  • Plnené lístkové cesto so šunkou

    Plnené lístkové cesto so šunkou

    Toto plnené lístkové cesto je chutným rýchlym snackom, hotový z jedného pekáča za menej ako pol hodinu. Servírovaný so šalátom je to aj chutný obed či večera pripravená celkom bez námahy.


  • Hrnčekové čokoládové rezy s kávou

    Hrnčekové čokoládové rezy s kávou

    Tieto rezy sú fantastickou kombináciou šťavnatej hrnčekovej piškóty a lahodnej čokoládovej šľahačky. Všetko veľmi nenáročné na prípravu a dokonca aj bez váženia. Ak hľadáte zákusok ktorý vyzerá ako z cukrárne ale vy s ním budete mať minimum roboty tak je to výborný recept pre vás. Recept


  • Najchutnejšie slonie slzy

    Najchutnejšie slonie slzy

    Táto roláda má pre mňa nezabudnutelný názov, totiž ako dieťa som naozaj verila, že tam je kus slona a tak som sa mu dosť vyhýbala. To je tak keď ľudia vymyslia také milé pomenovania na sladkosti :). Moje deti ten názov nepoznajú zato si pýtajú tú skvelú roládu s banánom […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*