Slivkový koláč ako od starej mamy

Slivkový koláč ako od starej mamy

Recepty po starých rodičoch zbieram už roky. Tento si pamätám v obmene so slivkami (koncom leta) a čerešňami (začiatkom leta) už od detstva a vždy sme sa naňho vrhli hneď ako bol vytiahnutý z trúby.

Suroviny na cesto (na 2 veľké plechy):

  • 500g hl.múky
  • 1/2 čerstvých kvasníc
  • 250ml teplého mlieka
  • 120g masla
  • 3Pl kr.cukru
  • 2 žĺtka
  • štipka soli

okrem toho:

  • 1,5kg sliviek
  • 4Pl kr.cukru
  • 1 balenie škoricového cukru
  • 50g pr. cukru

Na mrveničku

  • 3 Pl (ca.50g) masla izbovej teploty
  • 3 Pl pr. cukru
  • 2PL ovsených vločiek
  • 1 šálka hl. múky
  • 1 žĺtko

Postup:

  • Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
  • Mlieko si nahrejeme, pridáme maslo a cukor a pomiešame až sa maslo s cukrom roztopia. Necháme vychladnúť.
  • Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s cukrom a maslom ako aj 1 žĺtko. Miesime aspoň 10 minút až vznikne vláčne cesto.
  • To zakryté necháme hodinu kysnúť.
  • Medzitým si umyjeme a odkvôstkujeme slivky. Prekrojíme ich na polovičku a posypeme cukrom a škoricovým cukrom.
  • Takisto si pripravíme mrveničku. Na to v miske zmiešame žĺtko, maslo, práškový cukor, ovsené vločky a múku a vypracujeme hladké cesto. Necháme chladiť 20 minút v chladničke alebo 10 minút v mrazničke-
  • Cesto rozdelíme na polovičku a potom každú časť rozvaľkáme na veľkosť plechu.
  • Plech vyložíme papierom na pečenie, a položíme naň cesto
  • Na cesto rovnomerne rozložíme slivky s odstupom. Na to namrvíme alebo postrúhame cesto na mrveničku.
  • Kraje cesta pomažene roztrepaným žĺtkom.
  • Koláč necháme piecť v predhriatej rúre pri 180°C ca. 30 minút, až cesto dostane zlatistú farbu a slivky začnú púšťať šťavu.
  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*