Recepty po starých rodičoch zbieram už roky. Tento si pamätám v obmene so slivkami (koncom leta) a čerešňami (začiatkom leta) už od detstva a vždy sme sa naňho vrhli hneď ako bol vytiahnutý z trúby.
Suroviny na cesto (na 2 veľké plechy):
- 500g hl.múky
- 1/2 čerstvých kvasníc
- 250ml teplého mlieka
- 120g masla
- 3Pl kr.cukru
- 2 žĺtka
- štipka soli
okrem toho:
- 1,5kg sliviek
- 4Pl kr.cukru
- 1 balenie škoricového cukru
- 50g pr. cukru
Na mrveničku
- 3 Pl (ca.50g) masla izbovej teploty
- 3 Pl pr. cukru
- 2PL ovsených vločiek
- 1 šálka hl. múky
- 1 žĺtko
Postup:
- Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
- Mlieko si nahrejeme, pridáme maslo a cukor a pomiešame až sa maslo s cukrom roztopia. Necháme vychladnúť.
- Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s cukrom a maslom ako aj 1 žĺtko. Miesime aspoň 10 minút až vznikne vláčne cesto.
- To zakryté necháme hodinu kysnúť.
- Medzitým si umyjeme a odkvôstkujeme slivky. Prekrojíme ich na polovičku a posypeme cukrom a škoricovým cukrom.
- Takisto si pripravíme mrveničku. Na to v miske zmiešame žĺtko, maslo, práškový cukor, ovsené vločky a múku a vypracujeme hladké cesto. Necháme chladiť 20 minút v chladničke alebo 10 minút v mrazničke-
- Cesto rozdelíme na polovičku a potom každú časť rozvaľkáme na veľkosť plechu.
- Plech vyložíme papierom na pečenie, a položíme naň cesto
- Na cesto rovnomerne rozložíme slivky s odstupom. Na to namrvíme alebo postrúhame cesto na mrveničku.
- Kraje cesta pomažene roztrepaným žĺtkom.
- Koláč necháme piecť v predhriatej rúre pri 180°C ca. 30 minút, až cesto dostane zlatistú farbu a slivky začnú púšťať šťavu.
-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:
