Recepty po starých rodičoch zbieram už roky. Tento si pamätám v obmene so slivkami (koncom leta) a čerešňami (začiatkom leta) už od detstva a vždy sme sa naňho vrhli hneď ako bol vytiahnutý z trúby.
Suroviny na cesto (na 2 veľké plechy):
- 500g hl.múky
- 1/2 čerstvých kvasníc
- 250ml teplého mlieka
- 120g masla
- 3Pl kr.cukru
- 2 žĺtka
- štipka soli
okrem toho:
- 1,5kg sliviek
- 4Pl kr.cukru
- 1 balenie škoricového cukru
- 50g pr. cukru
Na mrveničku
- 3 Pl (ca.50g) masla izbovej teploty
- 3 Pl pr. cukru
- 2PL ovsených vločiek
- 1 šálka hl. múky
- 1 žĺtko
Postup:
- Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
- Mlieko si nahrejeme, pridáme maslo a cukor a pomiešame až sa maslo s cukrom roztopia. Necháme vychladnúť.
- Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s cukrom a maslom ako aj 1 žĺtko. Miesime aspoň 10 minút až vznikne vláčne cesto.
- To zakryté necháme hodinu kysnúť.
- Medzitým si umyjeme a odkvôstkujeme slivky. Prekrojíme ich na polovičku a posypeme cukrom a škoricovým cukrom.
- Takisto si pripravíme mrveničku. Na to v miske zmiešame žĺtko, maslo, práškový cukor, ovsené vločky a múku a vypracujeme hladké cesto. Necháme chladiť 20 minút v chladničke alebo 10 minút v mrazničke-
- Cesto rozdelíme na polovičku a potom každú časť rozvaľkáme na veľkosť plechu.
- Plech vyložíme papierom na pečenie, a položíme naň cesto
- Na cesto rovnomerne rozložíme slivky s odstupom. Na to namrvíme alebo postrúhame cesto na mrveničku.
- Kraje cesta pomažene roztrepaným žĺtkom.
- Koláč necháme piecť v predhriatej rúre pri 180°C ca. 30 minút, až cesto dostane zlatistú farbu a slivky začnú púšťať šťavu.
Jednoduchý chlieb z panvice z 1 Ayranu
Poznáte Ayran? Tento nápoj je kombinácia bieleho jogurtu, soli a vody a skvelo sa hodí napríklad ako príloha k pikatnému mäsu, lebo skvelo neutralizuje štipľavosť. Ja som ho tentoraz použila na prípravu jednoduchého chlebu z panvice (má rôzne pomenovania podľa krajiny kde sa vyrába – arabský chlieb, pita, baslama.. všetko […]
10 tipov, ako pripraviť dokonalý mäsový vývar: Čomu sa vyhnúť a čo nesmie chýbať
Mäsový vývar je základom tradičnej kuchyne a jeho príprava si vyžaduje správny postup. Lenže vývar nieje len základ polievok, rizota či skvelých omáčok, mäsový vývar je aj súčasťou tradičnej medicíny. Tam sa používa už po desaťročia na posilnenie imunity, na choroby súvisiace s tráviacim traktom (hnačka, vracanie) ako aj pri […]
Orechové uzlíky s lesným ovocím, jogurtové kysnuté cesto
Toto kysnuté cesto sa vyrába s pridaním bieleho jogurtu a veľmi dobre sa s ním pracuje. Je krásne elastické a ako stvorené na kysnuté dobroty ako napríklad uzlíky, slimáky či závin. Verím, že sa vám tento recept zapáči.
