Aj vy neviete, čo pripraviť z cukety? Ako každý rok, aj tento riešim túto dilemu. A tak ma napadol aj tento jednoduchý recept z cukety, ktorý je vďaka cíceru aj pekne sýty hlavný bezmäsitý pokrm.

Suroviny:
- 1 cibuľa
- 1 veľká cuketa (alebo 2 menšie) – ca 1kg
- 1 konzerva cíceru
- 1čl kari korenia
- 1čl (štipľavej) papriky
- (baby špenát)
- bylinky – jarná cibuľka a petržlén na servírovanie
- 50ml vody
- 150ml kokosového mlieka alebo sladkej smotany
- soľ
Postup:
- Cukinu pokrájame na kocky. Cibuľku na prúžky.
- Dáme do hrnca spolu s trochou oleja a pražíme za občastného miešania 10 minút do zlatista.
- Medzitým si zlejem cícer zo štavy a keď začne mať cuketa hnedasté miesta, tak pridáme cícer.
- Takisto ochutíme aj kari korením, paprikou, soľou a podlejeme vodou. Necháme dusiť 5 minút.
- Na záver pridáme kokosové mlieko alebo sladkú smotanu a kdo chce, môže pridať tiež baby špenát.
- Na servírovanie posypeme na jemnou pokrájanou jarnou cibuľou a petržlenovou vňaťou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: