Pohánka s rajčinami a mozarellou

Keby mi niekdo voľakedy povedal, že mi bude chutiť pohánka, asi by som ho vysmiala. Už len tá vôňa mi bolo odpudzujúca. Dnes sa jej neviem dojesť. Aj tak sa môžu meniť ľuďom chute.

Na prípravu pohánky

  • 100g pohánky
  • 150ml vody alebo vývaru
  • Soľ, čierne korenie

Suroviny na omáčku

  • 1 cibuľa
  • 1 cesnak
  • 1 konzerva rajčín
  • 1 balenie mozarella syru
  • soľ, čierne korenie, 1 kocka cukru
  • bylinky podľa chuti – tymián, bazalka
  • 1čl sladkej papriky
  • 100ml sladkej smotany

Postup:

  • Pohánku krátko opláchneme pod tečúcou vodou a uvaríme podľa základného receptu.
  • Na panvici opražíme cibuľku až dostane mierne zlatistú farbu.
  • Pridáme pretlačený cesnak a rovno tiež konzervu rajčín. Samozrejme, že môžete použiť namiesto aj 1/2kg čerstvých rajčín, tie ale musíte najskôr ošúpať a pokrájať na drobno.
  • Ochutíme soľou, 1 malou kockou cukru, čiernym korením a pridáme bylinky podľa chuti. Ja zvyknem dávať sušený tymián a oregáno ale samozrejme aj iné bylinky ako bazalka chutia skvelo. Takisto pridáme papriku, buď sladkú, alebo kdo má rád štipľavú.
  • Takto pripravené necháme na strednej teplote variť 10-15 minút, až sa začnú rajčiny rozpadávať.
  • Mozarellu pokrájame na kocky a pridáme k rajčinám. Povaríme ešte 5 minút a potom ponorným mixérom všetko rozmixujeme na jemnú omáčku.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*