Cibuľový šalát – príloha ku grilovaniu

Tento šalát je jednoduchý na prípravu a hodí sa výborne ku grilovanému mäsu. Odporúčam použiť na jeho prípravu buď červenú cibuľu alebo šalotku, ktoré sú miernejšie chuťou. Tradične sa pri jeho príprave používa korenie Isot podobné čili, ak však Isot nemáte, môžete použiť sušené čili.

Suroviny:

  • 5-6ks cibule
  • 1 rajčina
  • malý zväzok petržlenovej vnati
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1-2Pl oleja
  • 1-2 PL balsaico
  • soľ, čierne korenie, Isot (čili)

Postup:

  • Začneme cibuľou, ktorú ošúpeme, prekrojíme na polku a potom pokrájame na tenké pásy.
  • Tie dáme do misky tak, aby sa cibuľa doslova rozpadla, teda neostala v celku.
  • Rajčinu ošúpeme, vyberieme vnútro a dužinu pokrájame na kocky. Pridáme k cibuli,
  • Takisto pokrájame petržlenovú vňať na jemno a pridáme k cibuli.
  • Na záver dochutíme – polejeme citrónovou šťavou, balsamicom a olejom, dochutíme soľou, čiernym korením a Isot korením a všetko intenzívne premiešame.
  • Pred podávaním necháme asi hodinu stáť.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*