Cig köfte – bezmäsité jednohubky z bulguru

Cig kofte je typické turecké jedlo pozostávajúce z vegetariánskych mäsových guľôčok z bulguru, cibule, paradajok alebo červenej papriky a rôznych druhov papriky. Tradične sú veľmi pikatné, ale samozrejme si možno štipľavosť prispôsobiť podľa vlastnej chuti. Typická je ich forma s odtlačkom ruky ich výrobcu. Cig kofte sa môže jesť ako občerstvenie alebo ľahký obed.

Suroviny:

  • 1 šálka jemného bulguru alebo kuskusu
  • 2 šálky vrelej vody
  • soľ
  • 1Pl paprikovej pasty/pyré (najlepšie pikatná ako salbal oelek)
  • 1Pl rajčinovej pasty/pyré
  • 1PL masla izbovej teploty
  • 1/2 šálky vlašských orechov posekaných na drobno
  • 1/2 šálky jarnej cibuľky posekanej na drobno
  • 1/2 šálky posekanej petržlenovej vnati
  • 1PL korenia kumín
  • 1PL korenia sumak
  • 1čl sušeného čili
  • soľ, čierne korenie

Postup:

  • Začneme pripravom bulguru. Na to dáme bulgur do misky, pospyme ho asi 1čl soli a zalejem 2 šálkami vrelej vody. Prikryjeme a necháme ho 20 minút nabopnať a vychladnúť.
  • Keď je bulgur vychladnutý pridávame zvyšné suroviny – paprikovú pastu, rajčinovú pastu, posekané orechy, maslo, petržlén, cibuľku a potom pridáme koreniny – kumín, sumak, čili, soľ a čierne korenie.
  • Zmes miešame vádatne rukami aby sa všetky položky dobre spojili.
  • Potom rukami formujeme malé šuľce ktoré tradičné nemajú byť hladké, ale má byť na nich viditeľný odtlačok prstov.
  • Takto pripravené ich kladieme na tanier a necháme aspoň hodinu oddychovať v chlade pred servírovaním.
  • Servírujeme pokvapkané citrónovou šťavou a zavinuté do šalátového listu. To zjemní ich pikatnosť.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*