Cig kofte je typické turecké jedlo pozostávajúce z vegetariánskych mäsových guľôčok z bulguru, cibule, paradajok alebo červenej papriky a rôznych druhov papriky. Tradične sú veľmi pikatné, ale samozrejme si možno štipľavosť prispôsobiť podľa vlastnej chuti. Typická je ich forma s odtlačkom ruky ich výrobcu. Cig kofte sa môže jesť ako občerstvenie alebo ľahký obed.

Suroviny:
- 1 šálka jemného bulguru alebo kuskusu
- 2 šálky vrelej vody
- soľ
- 1Pl paprikovej pasty/pyré (najlepšie pikatná ako salbal oelek)
- 1Pl rajčinovej pasty/pyré
- 1PL masla izbovej teploty
- 1/2 šálky vlašských orechov posekaných na drobno
- 1/2 šálky jarnej cibuľky posekanej na drobno
- 1/2 šálky posekanej petržlenovej vnati
- 1PL korenia kumín
- 1PL korenia sumak
- 1čl sušeného čili
- soľ, čierne korenie
Postup:
- Začneme pripravom bulguru. Na to dáme bulgur do misky, pospyme ho asi 1čl soli a zalejem 2 šálkami vrelej vody. Prikryjeme a necháme ho 20 minút nabopnať a vychladnúť.
- Keď je bulgur vychladnutý pridávame zvyšné suroviny – paprikovú pastu, rajčinovú pastu, posekané orechy, maslo, petržlén, cibuľku a potom pridáme koreniny – kumín, sumak, čili, soľ a čierne korenie.
- Zmes miešame vádatne rukami aby sa všetky položky dobre spojili.
- Potom rukami formujeme malé šuľce ktoré tradičné nemajú byť hladké, ale má byť na nich viditeľný odtlačok prstov.
- Takto pripravené ich kladieme na tanier a necháme aspoň hodinu oddychovať v chlade pred servírovaním.
- Servírujeme pokvapkané citrónovou šťavou a zavinuté do šalátového listu. To zjemní ich pikatnosť.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: