Šalát s pečenou zeleninou

Táto jednoduchá príloha spočíva s cestovín a pečenej zeleniny. Tento šalát je mimoriadne trvácny a je výbornou prílohou k pečenému mäsu ako aj pri grilovaní.

Suroviny:

  • 1/2 balenia menších cestovín
  • 1l Vody + 1 PL soli
  • 1 mrkva
  • 1 baklažán
  • 1 cibuľa (šalotka)
  • 1 červená paprika kápia
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • soľ, čierne korenie, sušené čili
  • čerstvé bylinky podľa chuti – ja používam tymián, petržlen a bazalku

Postup:

  • Vodu necháme zovrieť, osolíme a dáme variť cestoviny podľa návodu (ca. 10 minút). Potom ich zlejem z vody a necháme vychladnúť v miske.
  • Medzitým si pripravíme zeleninu. Na prípravu odporúčam použiť Wok panvicu ak máte túto k dispoyícii, ľahšie sa vám bude zelenina piecť.
  • Mrkvu ošúpeme a pokrájame na tenké plátky.
  • Baklažán ošúpeme a pokrájame ho na kocky. Takisto papriku a cibuľu pokrájame na väčšie kusy (zámerne dávam väčšie kusy lebo tieto sa lepšie jedia).
  • V širokej panvici alebo vo woku nahrejeme trochu oleja. Keď je olej horúci, znížime trochu teplotu. Potom opečieme baklažán, pri pečení ich miešame až im zhnednú strany. Osolíme a odložíme stranou.
  • Ďalej opečieme mrkvu a papriku, dbáme na to, aby aj mrkva aj brokolica ležali plochou na panvici a po 2 minútach ich otočíme. Takisto osolíme. Keď dostanú hnedasté miesta, odoberieme z panvice a odložíme stranou.
  • Na yáver dáme cibuľu do panvice a krátko opečieme. Tieto sú rýchlo hotové. Akonáhle dostane cibuľka zlatistú farbu, pridáme už pripravený baklažán, mrkvu a papriku.
  • Do zmesi pretlačíme cesnak a dochutíme všetko čiernym korením, čili a posekanými čerstvými bylinkami. Potom primiešame zmes k cestovinám a necháme všetko vychladnúť.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*