Ďaľšia polievka z mojích detských spomienok. Výhoda je, že na rozdiel od iných strukovinových mliečných polievok, netreba šošovicu predmáčať a tak je celková príprava veľmi rýchla.
Suroviny:
- 1 šálka hnedej šošovice
- 1,5L vody/vývaru
- 1 bobkový list
- 2 cesnakové strúčiky
- 100ml sladkej smotany + 100ml mlieka
- 1PL zemiakového škrobu
- Soľ, čierne korenie (ocot)
Postup:
- Do vysokého hrnca dáme umytú šošovicu, vodu/vývar. bobkový list, soľ a čierne korenie a privedieme k varu. Necháme variť ca. 30 minút do zmäkknutia šošovice.
- Prilejeme sladkú smotanu a mlieko. V trochu studenej vody zmiešame zemiakový škrob a prilejeme ho polievky. Premiešame a necháme zovrieť.
- Na záver dochutíme soľou, čiernym korením a podľa chuti trochou octu. Ideálnou prílohou je na tvrdo uvarené vajíčko.
-
Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec
Koncom Novembra sa dajú u nás zakúpiť čerstvé brusnice a tieto sú skvelé či už do horúcich čajov alebo na pečenie. Tentoraz som ich skombinovala s mäkkučkým kakaovým závinom zatočeným do venca a výsledok bol skvelý. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku: Postup:
-
Turecká polievka z červenej šošovice
Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:
-
Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín
Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup: