Keď už haloween tak aj s týmito chutnými keksíkmi. Jednoduché linecké pečivo a k tomu nenáročná glazúra z cukru a potravinového farbiva, to je tá správna kombinácia na zábavné poobedie s deťmi.
Potrebujete:
- 150g masla
- 1 vanilkový cukor
- 2 žĺtky
- 80g kryštálový cukor
- 200g hladkej múky
- 50g kukurčiného škrobu (alebo rovnaké množstvo vanilkového pudingového prášku)
- (Jahodový lekvár na plnenie ak chcete plniť)
Na polevu:
- za 2 PL citrónovej šťavy
- Ca. 50g práškového cukru
- prípadne potravinové farbivo
Postup:
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do penista.
- Pridáme maslo izbovej teploty, škrob a postupne pridávame preosiatú múku až pokiaľ vznikne vláčne cesto.
- Miesime rukami, to zlepší spojenie masla so zvyšnými položkami.
- Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu tuhnúť v chladničke.
- Potom cesto vygúľame na pomúčenej doske na tenko a vykrojíme z nej vzor (kruh).
- Linecké vajíčka pokladieme na plech s odstupom.
- Potom ich pečieme pri 200°C do zhnednutia (ca 10min). Keď sú upečené, necháme ich 10 minút chladnúť predtým nech ich odoberieme z plechu.
- Na záver ich posypeme práškovým cukrom alebo ozdobíme polevou.
- Na polevu preosejeme práškový cukor a po troche pridávame citrónovú šťavu. Vždy premiešame až vznikne krémovitá poleva. Kdo chce prifarbiť pridá potravinovú farbu.
- Tú nanesieme lyžičkou na keksíky a necháme usušiť.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: