Slané preclíky ako sa teraz dajú dostať na Oktoberfest v nemeckom Bavórsku sú nielen pochúťka ale tiež pečivo, ktoré si viete pripraviť doma.
Ich povrch je potiahnutý glazúrou, ktorá sa industriálne dosahuje chemickou látkou ale ktorá sa dá doma obdobne vyrobiť pomocou sódy, takže s úplne bežnou potravinou ktorú má azda každý doma.
Popravde viazanie preclíkov asi nie každému sadne, najmä keďže si toto vyžaduje trochu trpezlivosti a zručnosti, ale namiesto preclíkov si môžete vytvarovať takisto žemličku, rožtek či bagel. Postup aj cesto ostanú rovnaké.
Suroviny:
- 500g polohrubej múky
- 1/2 PL soli
- 250ml vody
- 2PL oliv. oleja
- 1/2 čerstvého droždia (20g)
- 1PL kr. cukru
Na glazúru
- 1L vody
- 3PL sódy na pečenie (sóda bikarbóna)

Postup:
- Kvasnice si rozdrolíme do misky a posypeme ich cukrom. Dobre premiešme a potom necháme 10minút stáť, pokiaľ sa kvasnice neroztopia na tekutinu a vytvorí sa kvások. Podrobný popis na výrobu kvásku si môžete pozieť tu.
- Múku dáme do misky spolu s kváskom, soľou, oliv. olejom a vodou a spolu premiesime.
- Cesto miesime aspoň 10 minút, pokiaľ dostane správnu elasticitu. Potom ho prikryté necháme 30 minút na teplom mieste oddychovať.
- Následne ho vygúľame do šúľca a z neho odkrojíme rovnako veľké kusy, z uvedeného množstva vyjde ca.8 kusov.
- Tie medzi rukami pogúľame do šuľca a ten potom zatočíme do tvaru preclíka. To znamená, že obe strany cesta uchopíme do ruky a prekrížime ich, konce potom zo spodu pritlačíme na cesto.
- Medzitým necháme zovrieť vodu zo sódou. Keď voda zovrie, pečivo do glazúry na minútu vložíme tak, aby boli kopletne tekutinou pokryté. Najlepšie na to ich položíme na naberačku a necháme tak variť, aby sa nám nepokazil tvar.
- Následne ich vyberieme (podľa možnosti tak, aby neostali mokré) a necháme ich prikryté ešte pár minút oddychovať na plechu. Kdo chce môže posypať hrubou soľou.
- Pečieme pri 200C po dobu ca 20-25 minút do zlatista.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút
Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:
-
Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom
Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:
-
Mrežovník ako od mojej starej mamy
Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]
Pingback: Plnené slané pečivo - praclíky so sušenými rajčinami - recepis.sk - Keď tradície chutia