Ako si upiecť domáce praclíky

Ako si upiecť domáce preclíky

Slané preclíky ako sa teraz dajú dostať na Oktoberfest v nemeckom Bavórsku sú nielen pochúťka ale tiež pečivo, ktoré si viete pripraviť doma.

Ich povrch je potiahnutý glazúrou, ktorá sa industriálne dosahuje chemickou látkou ale ktorá sa dá doma obdobne vyrobiť pomocou sódy, takže s úplne bežnou potravinou ktorú má azda každý doma.

Popravde viazanie preclíkov asi nie každému sadne, najmä keďže si toto vyžaduje trochu trpezlivosti a zručnosti, ale namiesto preclíkov si môžete vytvarovať takisto žemličku, rožtek či bagel. Postup aj cesto ostanú rovnaké.

Suroviny:

  • 500g polohrubej múky
  • 1/2 PL soli
  • 250ml vody
  • 2PL oliv. oleja
  • 1/2 čerstvého droždia (20g)
  • 1PL kr. cukru

Na glazúru

  • 1L vody
  • 3PL sódy na pečenie (sóda bikarbóna)

Postup:

  • Kvasnice si rozdrolíme do misky a posypeme ich cukrom. Dobre premiešme a potom necháme 10minút stáť, pokiaľ sa kvasnice neroztopia na tekutinu a vytvorí sa kvások. Podrobný popis na výrobu kvásku si môžete pozieť tu.
  • Múku dáme do misky spolu s kváskom, soľou, oliv. olejom a vodou a spolu premiesime.
  • Cesto miesime aspoň 10 minút, pokiaľ dostane správnu elasticitu. Potom ho prikryté necháme 30 minút na teplom mieste oddychovať.
  • Následne ho vygúľame do šúľca a z neho odkrojíme rovnako veľké kusy, z uvedeného množstva vyjde ca.8 kusov.
  • Tie medzi rukami pogúľame do šuľca a ten potom zatočíme do tvaru preclíka. To znamená, že obe strany cesta uchopíme do ruky a prekrížime ich, konce potom zo spodu pritlačíme na cesto.
  • Medzitým necháme zovrieť vodu zo sódou. Keď voda zovrie, pečivo do glazúry na minútu vložíme tak, aby boli kopletne tekutinou pokryté. Najlepšie na to ich položíme na naberačku a necháme tak variť, aby sa nám nepokazil tvar.
  • Následne ich vyberieme (podľa možnosti tak, aby neostali mokré) a necháme ich prikryté ešte pár minút oddychovať na plechu. Kdo chce môže posypať hrubou soľou.
  • Pečieme pri 200C po dobu ca 20-25 minút do zlatista.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup:


  • Hrnčekový makový koláč

    Hrnčekový makový koláč

    Super rýchly a super jednoduchý, taký je tento makový koláč, ktorý zvládnete za pár minút. Recept je na plech o veľkosti 35*25cm. Na meranie som použila šálku s objemom 250ml. Suroviny: Postup:


  • Hrnčekové Americké Cookies

    Hrnčekové Americké Cookies

    V amerike som viackrát okúsila cookies, ktoré sú zvonku síce pevné ako tie naše ale zvútra sú ešte lepkavé. Na dosiahnutie tejto konzistencie treba dodržať zopár pravidiel. Jednak ich treba piecť len krátko (10min). Takisto by sa nemal meniť pomer surovín (aj keď tam ide realtívne veľa cukru) lebo práve tento […]


One Comment

  1. Pingback: Plnené slané pečivo - praclíky so sušenými rajčinami - recepis.sk - Keď tradície chutia

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *