Vyskúšali ste už mrkvovú tortu? A čo tak mrkvové muffiny? Mrkva dodá cestu peknú vláčnosť, štruktúru ako aj jemnosť. Nehovoriac o tej krásnej žiarivej oranžovej farbe. Orechý sú v ceste malé chrumkavé kúsky na ktorých si pochutíte dodatočne.
Suroviny na 12ks
- 3 ks mrkvy
- 3 vajíčka
- 1/2 šálky kr.cukru
- 1,5 šálky hl. múky (ja som použila špaldovú)
- štipka soli
- 1/2 prášku do pečiva
- šťava z 1/2 citróna alebo z 1 mandarínky
- 1/2 šálky vlašských orechov
- 1Pl mletej škorica
- 50g bielej čokolády na polevu
Postup:
- Trúbu si predhrejeme na 180C.
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom a štipkou soli do penista.
- Mrkvu si postrúhame na jemno. Orechy posekáme na drobno.
- Do vajec postupne pridávame múku, prášok do pečiva, olej a škoricu ako aj šťavu z citrína alebo mandarínky. Keď sa zložky spoja, pridáme mrkvu a orechy a vypracujeme vláčne cesto.
- Muffinovú formu vyložíme košíčkami a potom do každého košíčka dáme cesto.
- Muffiny necháme piecť v predhriatej rúre pri 180°C do zlatista (ca 35min).

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: