Zemiakové kysnuté cesto na placky/dolky

Zemiakové kysnuté cesto na placky/dolky

Skvelé slané nadýchané placky z kysnutého cesta. Výborný bezmäsitý hlavný pokrm, ktorý chutí výborne so zeleninovou oblohou.

Suroviny:

  • 20g čerstvých kvasníc + 2 PL cukru
  • 2 vajíčka
  • 200g hl. múky
  • 200ml mlieka
  • 500g zemiakov/zemiakovej kaše
  • soľ, rasca
  • 1čl červená paprika, sušený cesnak

Postup:

  • Začneme prípracou zemiakov. Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky a zelejem 1 l vody. Osolíme a necháme variť 15 minút do mäkka. Potom zlejeme z vody.
  • K zemiakom pridáme mlieko a tyčovým mixérom ich rozmixujeme na hladkú kašu. Alternatívne môžete použiť zvyšok zemiakovej kaše, ktorú zmiešame s mliekom a necháme vychladnúť.
  • Následne si pripravíme kvások. Na to rozdrvíme kvasnice do misky a posypeme cukrom. Vytvroíme kvások, ktorý necháme stáť 10 minút.
  • K zemiakovej kaše pridáme vajíčka, múku, kváaok a dochutíme soľou, cesnakom, červenou paprikou a rascou. Vypracujeme hladké cesto.
  • Potom ho prikyjeme a necháme pol hodinu oddychovať.
  • Panvicu nahrejeme a pomažeme pierkom olejom. Nanesieme za malú naberačku cesta a vytvoríme kruh.
  • Pečieme z oboch stranách na nízskej teplote do zlatista.
  • Servírujeme s kyslou smotanou a pažítkou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:


  • Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:


  • Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*