Zemiakové kysnuté cesto na placky/dolky

Zemiakové kysnuté cesto na placky/dolky

Skvelé slané nadýchané placky z kysnutého cesta. Výborný bezmäsitý hlavný pokrm, ktorý chutí výborne so zeleninovou oblohou.

Suroviny:

  • 20g čerstvých kvasníc + 2 PL cukru
  • 2 vajíčka
  • 200g hl. múky
  • 200ml mlieka
  • 500g zemiakov/zemiakovej kaše
  • soľ, rasca
  • 1čl červená paprika, sušený cesnak

Postup:

  • Začneme prípracou zemiakov. Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky a zelejem 1 l vody. Osolíme a necháme variť 15 minút do mäkka. Potom zlejeme z vody.
  • K zemiakom pridáme mlieko a tyčovým mixérom ich rozmixujeme na hladkú kašu. Alternatívne môžete použiť zvyšok zemiakovej kaše, ktorú zmiešame s mliekom a necháme vychladnúť.
  • Následne si pripravíme kvások. Na to rozdrvíme kvasnice do misky a posypeme cukrom. Vytvroíme kvások, ktorý necháme stáť 10 minút.
  • K zemiakovej kaše pridáme vajíčka, múku, kváaok a dochutíme soľou, cesnakom, červenou paprikou a rascou. Vypracujeme hladké cesto.
  • Potom ho prikyjeme a necháme pol hodinu oddychovať.
  • Panvicu nahrejeme a pomažeme pierkom olejom. Nanesieme za malú naberačku cesta a vytvoríme kruh.
  • Pečieme z oboch stranách na nízskej teplote do zlatista.
  • Servírujeme s kyslou smotanou a pažítkou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Hrnčekové čokoládové palacinky ala brownie pancake

    Hrnčekové čokoládové palacinky ala brownie pancake

    No na čo ma moje deti len neukecajú, minule videli niekde čokoládové palacinky a dnes, že by si som ich nemohla urobiť brownie ako palacinku? Tak som sa nechala zlomiť. Cesto bolo skvelé, chuť výborná, len to bolo časovo náročné. Aby sa nepripalovali ich bolo treba opekať pomaly, na najnižšej […]


  • Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia

    Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia

    Máte aj vy doma zásoby mrazeného ovocia? Ja mám vždy zopár sáčkov z letnej úrody, najmä drobné ovocie ako ríbezle, či egreše, ktoré počas leta nestíhame jesť, ma o to viac potešia cez zimu. Super na prípravu napríklad takýchto chutných rezov. Hrnček mal objem 250ml. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *