Skvelé slané nadýchané placky z kysnutého cesta. Výborný bezmäsitý hlavný pokrm, ktorý chutí výborne so zeleninovou oblohou.

Suroviny:
- 20g čerstvých kvasníc + 2 PL cukru
- 2 vajíčka
- 200g hl. múky
- 200ml mlieka
- 500g zemiakov/zemiakovej kaše
- soľ, rasca
- 1čl červená paprika, sušený cesnak
Postup:
- Začneme prípracou zemiakov. Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky a zelejem 1 l vody. Osolíme a necháme variť 15 minút do mäkka. Potom zlejeme z vody.
- K zemiakom pridáme mlieko a tyčovým mixérom ich rozmixujeme na hladkú kašu. Alternatívne môžete použiť zvyšok zemiakovej kaše, ktorú zmiešame s mliekom a necháme vychladnúť.
- Následne si pripravíme kvások. Na to rozdrvíme kvasnice do misky a posypeme cukrom. Vytvroíme kvások, ktorý necháme stáť 10 minút.
- K zemiakovej kaše pridáme vajíčka, múku, kváaok a dochutíme soľou, cesnakom, červenou paprikou a rascou. Vypracujeme hladké cesto.
- Potom ho prikyjeme a necháme pol hodinu oddychovať.
- Panvicu nahrejeme a pomažeme pierkom olejom. Nanesieme za malú naberačku cesta a vytvoríme kruh.
- Pečieme z oboch stranách na nízskej teplote do zlatista.
- Servírujeme s kyslou smotanou a pažítkou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút
Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:
-
Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom
Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:
-
Mrežovník ako od mojej starej mamy
Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]