Zemiakové kysnuté cesto na placky/dolky

Zemiakové kysnuté cesto na placky/dolky

Skvelé slané nadýchané placky z kysnutého cesta. Výborný bezmäsitý hlavný pokrm, ktorý chutí výborne so zeleninovou oblohou.

Suroviny:

  • 20g čerstvých kvasníc + 2 PL cukru
  • 2 vajíčka
  • 200g hl. múky
  • 200ml mlieka
  • 500g zemiakov/zemiakovej kaše
  • soľ, rasca
  • 1čl červená paprika, sušený cesnak

Postup:

  • Začneme prípracou zemiakov. Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky a zelejem 1 l vody. Osolíme a necháme variť 15 minút do mäkka. Potom zlejeme z vody.
  • K zemiakom pridáme mlieko a tyčovým mixérom ich rozmixujeme na hladkú kašu. Alternatívne môžete použiť zvyšok zemiakovej kaše, ktorú zmiešame s mliekom a necháme vychladnúť.
  • Následne si pripravíme kvások. Na to rozdrvíme kvasnice do misky a posypeme cukrom. Vytvroíme kvások, ktorý necháme stáť 10 minút.
  • K zemiakovej kaše pridáme vajíčka, múku, kváaok a dochutíme soľou, cesnakom, červenou paprikou a rascou. Vypracujeme hladké cesto.
  • Potom ho prikyjeme a necháme pol hodinu oddychovať.
  • Panvicu nahrejeme a pomažeme pierkom olejom. Nanesieme za malú naberačku cesta a vytvoríme kruh.
  • Pečieme z oboch stranách na nízskej teplote do zlatista.
  • Servírujeme s kyslou smotanou a pažítkou.
  • Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Mám pre Vás novinku, ktorá ma naozaj veľmi napĺňa radosťou a o ktorú sa chcem s vami podeliť. Po intenzívnych prípravách som pre Vás prichystala tento skvelý zápisník receptov, ktoré hádam ocení každá gazdinka, ktorá rada varí či pečie. Zápisník bude v predaji od 14.12.2022. Ak nechcete dovtedy čakať, môžete […]


  • Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

    Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

    Kuracie Frikassee je obľúbený nemecký pokrm, ktorý je síce velmi lahodný ale tiež relatívne časovo náročný na prípravu. Toto tradičné nemecké jedlo sa pripravuje z kurčaťa, ktoré sa najskôr varí podobne ako na vývar, následne sa vývar zleje a kurča ošklbe z mäsa. Potom sa vyrobí z vývaru svetlá omáčka […]


  • Obložené chlebíčky, Canapes

    Obložené chlebíčky, Canapes

    Ak je niečo typické pre slovenskú kuchyňu a občerstvenie pre hostí, tak sú to práve obložené chlebíčky. Tieto možno pripraviť s maslom, majonézou či nátierkou podľa chuti ako základ a potom dozdobiť či už salámou, syrom alebo zeleninou. Pozrite si aj môj recept na paprikovú nátierku s kešu orieškami.


  • Orientálna šošovicová polievka

    Orientálna šošovicová polievka

    Táto šošovicová polievka je nielen sýta ale aj super aromatická. Chuťovo dominuje korenie Ras el Hanout, ktoré je typické pre arabský kontient a okrem kukurmy spája tiež chuť kmínu, koriandru, čili, feniklu a iných byliniek. Tiež výborné korenie na pečené zemiaky či pečenú zeleninu. Túto aromatickú obdobu klasickej polievky vrelo […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *