Hustý slivkový sirup

Slivky sa môžu veľmi chutne pripraviť do formy sirupu. Tento sirup je vďaka vysokému podielu pektínu v slivkách krásne hustý a malinkovka z neho pripravená veľmi osviežujúca.

Suroviny

  • 2 kg sliviek
  • 1l vody
  • 500g cukru
  • 1čl kyseliny citrónovej
  • (prípadne za štipku konzervačného prostriedku proti kvaseniu)

Postup:

  • Slivky očistíme z hrubých nečistôt (ako napríklad stonky, listy) a umyjeme ich (ja ich nechávam v celku, neodkvoskujem). Vložíme do hrnca.
  • Polejeme vodou, pridáme kyselinu a prikryté necháme zovrieť, potom na nízkom ohni varíme ešte 15-20 minút. Ak sa vytvorí pena, túto odoberieme. Pena totiž znižuje trvanlivosť.
  • Následne necháme vzniknutú zmes vychladnúť. Potom ju cez husté sitko prepasírujeme do hrnca, pritom v sítku ostanú aj kvôstky ktoré jednoducho vyhodím.
  • Do prepasírovanej zmesi pridáme cukor a vrátime na sporák. Tam za občasného miešania varíme až do zhustenia.
  • Počas varenia si už pripravíme fľašky, ktoré aj s uzáverom dobre vyumývame a necháme vyschnúť.
  • Ešte vrelý sirup vlejeme do fliaš a zatiahmene uzáver. Potom fľašu položíme hore dnom a prikryjeme ju dekou alebo utierkou aby pomaly chladla. Takto ju necháme celú noc.
  • Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

    Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

    Ako dieťa si pamätám, že moja stará mama pripravovala s domácich vajec keď ich bol prebytok penovú tortu. Popravde v detstve ma až tak neuchvátila, chuť kávy z kávovej plnky mi nesedela. Keď so minulý rok navštívila mamu- čo nevidím na stole- penovúv tortu. Tak som vyskúšala a bola som […]


  • Chrumkavé pečené zemiaky

    Chrumkavé pečené zemiaky

    Veľa ľudí je neistých pri tom, ako pripraviť chrumkavé pečené zemiaky. Zemiaky buď predvárajú, či pečú pod alobalom, pritom nič z toho netreba robiť a pritom dosiahnúť krásne zlatisté zemiaky chrumkavé zvonku a mäkké zvnútra. Pri príprave treba dodržať len zopár pravidiel. Kúsky zemiakov by mali byť relatívne tenké a […]


  • Cesnakový bochník

    Cesnakový bochník

    Cesnak je nielen prírodné antibiotikum, ktoré posilňuje náš imnunitý systém ale tiež jeho chuť a aróma je jedinečná. Najmä pri pečení sa plne uvoľní a rozvonia celú kuchyňu. Tento cesnakový bochník si viete pripraviť za pár minút a s jednoduchými surovinami. 500g polohrubej múky 2 čL soli 1/2 čertvého droždia […]


  • Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

    Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

    Ako dieťa si pamätám, že moja stará mama pripravovala s domácich vajec keď ich bol prebytok penovú tortu. Popravde v detstve ma až tak neuchvátila, chuť kávy z kávovej plnky mi nesedela. Keď so minulý rok navštívila mamu- čo nevidím na stole- penovúv tortu. Tak som vyskúšala a bola som […]


  • Chrumkavé pečené zemiaky

    Chrumkavé pečené zemiaky

    Veľa ľudí je neistých pri tom, ako pripraviť chrumkavé pečené zemiaky. Zemiaky buď predvárajú, či pečú pod alobalom, pritom nič z toho netreba robiť a pritom dosiahnúť krásne zlatisté zemiaky chrumkavé zvonku a mäkké zvnútra. Pri príprave treba dodržať len zopár pravidiel. Kúsky zemiakov by mali byť relatívne tenké a […]


  • Cesnakový bochník

    Cesnakový bochník

    Cesnak je nielen prírodné antibiotikum, ktoré posilňuje náš imnunitý systém ale tiež jeho chuť a aróma je jedinečná. Najmä pri pečení sa plne uvoľní a rozvonia celú kuchyňu. Tento cesnakový bochník si viete pripraviť za pár minút a s jednoduchými surovinami. 500g polohrubej múky 2 čL soli 1/2 čertvého droždia […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.