SKúsili ste už pripraviť cuketu na spôsob polievky? Ak ešte nie, vyskúšajte tento recept. Je mimoriadne ľahký a výsledkom je krémovitá polievka bez akéhokoľvek zahusťovania múkou či škrobom.
Suroviny:
- 1 veľká cuketa (ca. 700g) alebo 3 menšie
- 1 kuchynská cibuľaň
- 3 stredne veľké zemiaky
- 2l vody alebo vývaru
- soľ, čierne korenie, drtená rasca
- 100ml sladkej smotany
- čerstvé bylinky – tyminán, oregano, petržlenová a zelerová vňať (celkovo asi za šálku)
- (citrónová šťava)
Postup:
- Cibuľu pokrájame na drobno a dáme opekať do hrnca do zlatista.
- Medzitým si cuketu očistíme (ošúpame prípadne vyberieme jadierka) a pokrájame na väčšie kusy.
- Pridáme k cibuli a ďalej spolu pražíme na nízskom ohni po dobu pečieme 10 minúť až začne dostávať cuketa hnedasté miesta (tieto dodajú polievku chutnú grilovaciu arómu).
- Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky a pridáme do hrnca.
- Potom zalejeme zeleninu vodou alebo vývarom.
- Osolíme, okoreníme čierným korením a rascou a necháme prikryté variť 25 minút na nízskom ohni.
- Následne polievku rozmixujeme ponorným mixérom a prilejeme smotanu.
- Bylinky si posekáme na jemno a pridáme k polievke.
- Komu sa žiada môže polievku dochutiť citrónovou šťavou pre dodatočnú arómu a miernu kyslosť.
-
Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy
Ako dieťa si pamätám, že moja stará mama pripravovala s domácich vajec keď ich bol prebytok penovú tortu. Popravde v detstve ma až tak neuchvátila, chuť kávy z kávovej plnky mi nesedela. Keď so minulý rok navštívila mamu- čo nevidím na stole- penovúv tortu. Tak som vyskúšala a bola som […]
-
Chrumkavé pečené zemiaky
Veľa ľudí je neistých pri tom, ako pripraviť chrumkavé pečené zemiaky. Zemiaky buď predvárajú, či pečú pod alobalom, pritom nič z toho netreba robiť a pritom dosiahnúť krásne zlatisté zemiaky chrumkavé zvonku a mäkké zvnútra. Pri príprave treba dodržať len zopár pravidiel. Kúsky zemiakov by mali byť relatívne tenké a […]
-
Cesnakový bochník
Cesnak je nielen prírodné antibiotikum, ktoré posilňuje náš imnunitý systém ale tiež jeho chuť a aróma je jedinečná. Najmä pri pečení sa plne uvoľní a rozvonia celú kuchyňu. Tento cesnakový bochník si viete pripraviť za pár minút a s jednoduchými surovinami. 500g polohrubej múky 2 čL soli 1/2 čertvého droždia […]
-
Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy
Ako dieťa si pamätám, že moja stará mama pripravovala s domácich vajec keď ich bol prebytok penovú tortu. Popravde v detstve ma až tak neuchvátila, chuť kávy z kávovej plnky mi nesedela. Keď so minulý rok navštívila mamu- čo nevidím na stole- penovúv tortu. Tak som vyskúšala a bola som […]
-
Chrumkavé pečené zemiaky
Veľa ľudí je neistých pri tom, ako pripraviť chrumkavé pečené zemiaky. Zemiaky buď predvárajú, či pečú pod alobalom, pritom nič z toho netreba robiť a pritom dosiahnúť krásne zlatisté zemiaky chrumkavé zvonku a mäkké zvnútra. Pri príprave treba dodržať len zopár pravidiel. Kúsky zemiakov by mali byť relatívne tenké a […]
-
Cesnakový bochník
Cesnak je nielen prírodné antibiotikum, ktoré posilňuje náš imnunitý systém ale tiež jeho chuť a aróma je jedinečná. Najmä pri pečení sa plne uvoľní a rozvonia celú kuchyňu. Tento cesnakový bochník si viete pripraviť za pár minút a s jednoduchými surovinami. 500g polohrubej múky 2 čL soli 1/2 čertvého droždia […]