malinove rezy

Malinové rezy- hrnčekový recept

Leto sa pre mňa spája so zberom drobného ovocia- ríbezle, čučoriedky, černice či maliny – všetkého je v záhrade nadbytok. Zber malín patrí pre mňa k tým chutným letným povinnostiam za ktoré odmenou môže byť aj takéto lahodné malinové rezy s chutným maslovým základom. Na prípravu vám postačí hrnček s objemom 250ml.

Suroviny na maslové cesto:

  • 2,5 hrnčeka hladkej múky
  • 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • 3 žĺtka
  • 1/2 masla (125g) izbovej teploty

ostatné suroviny

  • 2 hrnčeky (ca.500g) malín (čerstvých alebo mrazených)
  • 4 PL kr. cukru
  • 1 hrnček vody
  • 1 balenie tortového želé
  • 1 hrnček mlieka
  • 2 balenia šľahačky v prášku
  • 1 stužovač šľahačky
  • 3 PL práškového cukru
  • jahodová marmeláda

Postup:

  • Maslo izbovej teploty vyšľaháme so žĺtkami a práškovým cukrom. Pridáme múku a štipku soli a vypracujeme hladké, elastické cesto.
  • To rozvaľkáme na veľkosť plechu. Potom cesto prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie (môj plech má 33x22cm) a do cesta urobíme vidličkou vplichy na zopár miestach.
  • Následene predhriatej rúre pri 180C ca. 25-30min. pečieme do zlatista.
  • Keď piškóta vychladne, tak okolo cesta umiestníme cukrárenskú obruč.
  • Studené cesto potrieme jahodovou marmeládou.
  • Medzitým si v hrnci zohrejeme vodu + maliny + cukor a necháme ich 10 minút variť. Potom ich prepasírujeme cez sítko, aby sa nám zachytili jadierka.
  • Vychladnutú malinovú zmes opäť nalejeme do hrnca (celkovo by sme mali dostať 500ml tekutiny, to zodpovedá 2 hrnčekom). Do zmesy pridáme tortové želé a za miešania zovrieme, až sa malinová plnka zahustí.
  • Potom malionvú plnku nanesieme na cesto a necháme hodinu chladiť.
  • Na smotanu si vyšľaháme mlieko s práškovým cukrom, šľahačkou v prášku a stužovačom do tuhej smotany.
  • Tú nanesieme na koláč a zarovnáme do hladka. Povrch môžeme ozdobiť postrúhanou bielou čokoládou alebo kúskami malín.
  • Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

    Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

    Ako dieťa si pamätám, že moja stará mama pripravovala s domácich vajec keď ich bol prebytok penovú tortu. Popravde v detstve ma až tak neuchvátila, chuť kávy z kávovej plnky mi nesedela. Keď so minulý rok navštívila mamu- čo nevidím na stole- penovúv tortu. Tak som vyskúšala a bola som […]


  • Chrumkavé pečené zemiaky

    Chrumkavé pečené zemiaky

    Veľa ľudí je neistých pri tom, ako pripraviť chrumkavé pečené zemiaky. Zemiaky buď predvárajú, či pečú pod alobalom, pritom nič z toho netreba robiť a pritom dosiahnúť krásne zlatisté zemiaky chrumkavé zvonku a mäkké zvnútra. Pri príprave treba dodržať len zopár pravidiel. Kúsky zemiakov by mali byť relatívne tenké a […]


  • Cesnakový bochník

    Cesnakový bochník

    Cesnak je nielen prírodné antibiotikum, ktoré posilňuje náš imnunitý systém ale tiež jeho chuť a aróma je jedinečná. Najmä pri pečení sa plne uvoľní a rozvonia celú kuchyňu. Tento cesnakový bochník si viete pripraviť za pár minút a s jednoduchými surovinami. 500g polohrubej múky 2 čL soli 1/2 čertvého droždia […]


  • Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

    Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

    Ako dieťa si pamätám, že moja stará mama pripravovala s domácich vajec keď ich bol prebytok penovú tortu. Popravde v detstve ma až tak neuchvátila, chuť kávy z kávovej plnky mi nesedela. Keď so minulý rok navštívila mamu- čo nevidím na stole- penovúv tortu. Tak som vyskúšala a bola som […]


  • Chrumkavé pečené zemiaky

    Chrumkavé pečené zemiaky

    Veľa ľudí je neistých pri tom, ako pripraviť chrumkavé pečené zemiaky. Zemiaky buď predvárajú, či pečú pod alobalom, pritom nič z toho netreba robiť a pritom dosiahnúť krásne zlatisté zemiaky chrumkavé zvonku a mäkké zvnútra. Pri príprave treba dodržať len zopár pravidiel. Kúsky zemiakov by mali byť relatívne tenké a […]


  • Cesnakový bochník

    Cesnakový bochník

    Cesnak je nielen prírodné antibiotikum, ktoré posilňuje náš imnunitý systém ale tiež jeho chuť a aróma je jedinečná. Najmä pri pečení sa plne uvoľní a rozvonia celú kuchyňu. Tento cesnakový bochník si viete pripraviť za pár minút a s jednoduchými surovinami. 500g polohrubej múky 2 čL soli 1/2 čertvého droždia […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.