Každý rok sa počas cuketovej sezóny snažím čo najrozmatinejšie spracovať túto chutnú zeleninu, ktorej sa v mojej záhrade veľmi darí do chutných pokrmov. Tak vznikol aj recept na túto lahodnú nátierku, ktorú odporúčam vyskúšať. Je chuťovo veľmi intenzívna a svieža. Krémovitú konzistenciu mu dodávajú kešu oriešky, ktoré sú rozomleté doslova na kašu.
Suroviny:
- 2-3 menšie cukety alebo jedna veľká (ca. 700g)
- 1 kuchynská cibuľa
- 70g kešu orechov
- 3 PL margarínu (alebo kokosový tuk)
- 3 sušené paradajky
- soľ, čierne korenie, kajenská paprika
- 2 strúčiky cesnaku
- pažítka
- voda

Postup:
- Začneme kešu orieškami. Tie si zalejeme vodou tak aby bola ca. 1 cm nad povrchom orieškov a necháme takto celú noc stáť. Potom na ďaľší deň vodu zlejeme a zmäknuté oriešky rozomelieme ponorným mixérom na kašu.
- Cuketu očistíme, menšie môžeme použiť aj so šupkou, pri vačšći cuketu ošúpeme a vyberieme jadierka.
- Potom cuketu postrúhame na hrubo.
- Cibuľu pokrájame na kocky a dáme do väčšej panvici opekať na troche oleja. Akonáhle dostane sklovitú farbu, pridáme aj postrúhanú cuketu a na nízskom ohni ju 5-10 minút za občastného miešania opekáme. Cuketa by mala vypariť svoju tekutinu počas pečenia a začať na panvici sa lepiť. To je znakom, že už je správne dehydratovaná. Potom ju dochutíme roztlačeným cesnakom, soľou a čiernym korením.
- Do horúcej cukety pridáme tuk alebo margarín a necháme ho roztopiť. Takto pripravenú cuketu necháme vychladnúť. Pridáme ku kešu zmesy a premiešame.
- Sušené paradajky pokrájame na malé kúsky a pažítku posekáme na drobno. Pridáme k nátierke.
- Na záver už len dochutíme kajenskou paprikou (prípadne sladkou paprikou kdo nátierku nechce mať pikatnú)
- Chutí skvelo s čerstvým pečivom.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút
Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:
-
Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom
Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:
-
Mrežovník ako od mojej starej mamy
Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]
-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút
Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:
-
Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom
Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:
-
Mrežovník ako od mojej starej mamy
Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]