Ríbezľový sirup

Kdo ešte nevyskúšal domáci ríbezľový sirup, tomu veľmi odporúčam vyskúšať tento recept. Sirup možno využiť nielen na výrobu nápojov ale tiež na dochucovanie či dofarbovanie polevy či plnky koláčov. Okrem toho sú ríbezle bohaté na vitamín C a minerály ako železo či horčík, takže tento sirup bez konzervantov je tiež možnosti zakonzervovania si prírodne týchto živín.

Suroviny:

  • 2kg červených ríbezlí
  • 1/2l vody
  • 1kg kr. cukru
  • 2čl kyseliny citrónovej

Postup:

  • Ríbezle očistíme z hrubých nečistôt (ako listy) a umyjeme ich.
  • Vložíme do hrnca. Prilejeme vodu a prikryté necháme zovrieť, potom na nízkom ohni varíme ešte 20 minút.
  • Následne necháme vzniknutú zmes vychladnúť.
  • Potom ju cez husté sitko alebo gázu necháme vzniknutú šťavu odkvapkať do hrnca.
  • Potom k šťave pridáme cukor a kyslinu citrónovú a za častého miešania varíme až sa podiel vody zredukuje a zmes dostane lepkavú, sirupovú konzistenciu.
  • Sirup nalejeme do čistej fľaše. Uzavrieme a kdo nechce sirup konzumovať hneď tomu odporúčam sirup krátko konzervovať. Na to v hrnci nechať zovrieť vodu, pridať uzavretú flašu a vo vrelej vode fľašu so sirupom ešte 5-10 minút nechať povariť.

Pozrite si aj ďalšie recepty z novej kategórie – Letné recepty

  • Hrnčekové čokoládové palacinky ala brownie pancake

    Hrnčekové čokoládové palacinky ala brownie pancake

    No na čo ma moje deti len neukecajú, minule videli niekde čokoládové palacinky a dnes, že by si som ich nemohla urobiť brownie ako palacinku? Tak som sa nechala zlomiť. Cesto bolo skvelé, chuť výborná, len to bolo časovo náročné. Aby sa nepripalovali ich bolo treba opekať pomaly, na najnižšej […]


  • Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia

    Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia

    Máte aj vy doma zásoby mrazeného ovocia? Ja mám vždy zopár sáčkov z letnej úrody, najmä drobné ovocie ako ríbezle, či egreše, ktoré počas leta nestíhame jesť, ma o to viac potešia cez zimu. Super na prípravu napríklad takýchto chutných rezov. Hrnček mal objem 250ml. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *