Ríbezľový sirup

Kdo ešte nevyskúšal domáci ríbezľový sirup, tomu veľmi odporúčam vyskúšať tento recept. Sirup možno využiť nielen na výrobu nápojov ale tiež na dochucovanie či dofarbovanie polevy či plnky koláčov. Okrem toho sú ríbezle bohaté na vitamín C a minerály ako železo či horčík, takže tento sirup bez konzervantov je tiež možnosti zakonzervovania si prírodne týchto živín.

Suroviny:

  • 2kg červených ríbezlí
  • 1/2l vody
  • 1kg kr. cukru
  • 2čl kyseliny citrónovej

Postup:

  • Ríbezle očistíme z hrubých nečistôt (ako listy) a umyjeme ich.
  • Vložíme do hrnca. Prilejeme vodu a prikryté necháme zovrieť, potom na nízkom ohni varíme ešte 20 minút.
  • Následne necháme vzniknutú zmes vychladnúť.
  • Potom ju cez husté sitko alebo gázu necháme vzniknutú šťavu odkvapkať do hrnca.
  • Potom k šťave pridáme cukor a kyslinu citrónovú a za častého miešania varíme až sa podiel vody zredukuje a zmes dostane lepkavú, sirupovú konzistenciu.
  • Sirup nalejeme do čistej fľaše. Uzavrieme a kdo nechce sirup konzumovať hneď tomu odporúčam sirup krátko konzervovať. Na to v hrnci nechať zovrieť vodu, pridať uzavretú flašu a vo vrelej vode fľašu so sirupom ešte 5-10 minút nechať povariť.

Pozrite si aj ďalšie recepty z novej kategórie – Letné recepty

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:


  • Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:


  • Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*