Kdo ešte nevyskúšal domáci ríbezľový sirup, tomu veľmi odporúčam vyskúšať tento recept. Sirup možno využiť nielen na výrobu nápojov ale tiež na dochucovanie či dofarbovanie polevy či plnky koláčov. Okrem toho sú ríbezle bohaté na vitamín C a minerály ako železo či horčík, takže tento sirup bez konzervantov je tiež možnosti zakonzervovania si prírodne týchto živín.
Suroviny:
- 2kg červených ríbezlí
- 1/2l vody
- 1kg kr. cukru
- 2čl kyseliny citrónovej
Postup:
- Ríbezle očistíme z hrubých nečistôt (ako listy) a umyjeme ich.
- Vložíme do hrnca. Prilejeme vodu a prikryté necháme zovrieť, potom na nízkom ohni varíme ešte 20 minút.
- Následne necháme vzniknutú zmes vychladnúť.
- Potom ju cez husté sitko alebo gázu necháme vzniknutú šťavu odkvapkať do hrnca.
- Potom k šťave pridáme cukor a kyslinu citrónovú a za častého miešania varíme až sa podiel vody zredukuje a zmes dostane lepkavú, sirupovú konzistenciu.
- Sirup nalejeme do čistej fľaše. Uzavrieme a kdo nechce sirup konzumovať hneď tomu odporúčam sirup krátko konzervovať. Na to v hrnci nechať zovrieť vodu, pridať uzavretú flašu a vo vrelej vode fľašu so sirupom ešte 5-10 minút nechať povariť.
Pozrite si aj ďalšie recepty z novej kategórie – Letné recepty
Jednoduchý chlieb z panvice z 1 Ayranu
Poznáte Ayran? Tento nápoj je kombinácia bieleho jogurtu, soli a vody a skvelo sa hodí napríklad ako príloha k pikatnému mäsu, lebo skvelo neutralizuje štipľavosť. Ja som ho tentoraz použila na prípravu jednoduchého chlebu z panvice (má rôzne pomenovania podľa krajiny kde sa vyrába – arabský chlieb, pita, baslama.. všetko […]
10 tipov, ako pripraviť dokonalý mäsový vývar: Čomu sa vyhnúť a čo nesmie chýbať
Mäsový vývar je základom tradičnej kuchyne a jeho príprava si vyžaduje správny postup. Lenže vývar nieje len základ polievok, rizota či skvelých omáčok, mäsový vývar je aj súčasťou tradičnej medicíny. Tam sa používa už po desaťročia na posilnenie imunity, na choroby súvisiace s tráviacim traktom (hnačka, vracanie) ako aj pri […]
Orechové uzlíky s lesným ovocím, jogurtové kysnuté cesto
Toto kysnuté cesto sa vyrába s pridaním bieleho jogurtu a veľmi dobre sa s ním pracuje. Je krásne elastické a ako stvorené na kysnuté dobroty ako napríklad uzlíky, slimáky či závin. Verím, že sa vám tento recept zapáči.