Letný ľahký recept do 15 minút- hrášok s fazuľkou na oleji

V lete pri vysokých teplotách uprednostňujem jedlá, ktoré sú jednak rýchlo hotové (aby som zbytočne nemusela stáť v teplej kuchyni) ale tiež ľahké na trávenie. Takým je aj tento veľmi jednoduchý pokrm, ktorý zvládnete pripraviť za pár minút.

Suroviny:

  • 2 konzervy hrášku (alebo 2 šálky mrazeného/čerstvého hrášku)
  • 200g zelených fazuliek (buď čerstvých, z konzervy alebo mrazených fazuliek)
  • 1 veľká cibula
  • 2 rajčiny – ošúpané a zbavené jadierok
  • 150g hovädzieho mletého mäsa
  • 4 zemiaky
  • soľ, čierne korenie, kmín, sušené čili
  • 2PL citrónovej šťavy
  • 100ml vody/vývaru
  • 4-5PL olivový olej

Postup:

  • Fazuľky umyjeme, očistíme ich a odrežeme stonky. Potom ostrým nožom pokrájame na tenké pásy, ktoré vložíme do misky. Pri mrazených stačí vybrať z mrazničky.
  • Rajčiny ošúpeme, vyberieme jadierka a pokrájane na kocky.
  • Zemiaky očistíme a takisto pokrájane na kocky.
  • V hrnci opražíme na oleji na jemno pokrájanú cibuľku. Pridáme hovädzie mleté mäso a opekáme ho zo všetkých strán, až sa mäsu zatiahnú póry.
  • Pridáme citrónovū šťavu, osolíme, okoreníme čiernym korením, kmínom a čili.
  • Pridáme fazuľky ako aj hrášok (ak sme použili zaváraný tak aj s tekutinou).
  • Pridáme rajčiny, ktoré sme ošúpali a zbavili jadierok a pokrájali na drobno. Krátko spolu opečieme.
  • Na záver pridáme zemiaky a zalejeme vodou. Prikryté necháme na miernom ohni variť 10-15minūt do mäkka. Čas varenia závisí od toho, aké veľké kusy fazuľky spracovávame.
  • Na záver dochutíme podľa chuti napríklad čili či pretlačeným strúčikom cesnaku
  • Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

    Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

    Ako dieťa si pamätám, že moja stará mama pripravovala s domácich vajec keď ich bol prebytok penovú tortu. Popravde v detstve ma až tak neuchvátila, chuť kávy z kávovej plnky mi nesedela. Keď so minulý rok navštívila mamu- čo nevidím na stole- penovúv tortu. Tak som vyskúšala a bola som […]


  • Chrumkavé pečené zemiaky

    Chrumkavé pečené zemiaky

    Veľa ľudí je neistých pri tom, ako pripraviť chrumkavé pečené zemiaky. Zemiaky buď predvárajú, či pečú pod alobalom, pritom nič z toho netreba robiť a pritom dosiahnúť krásne zlatisté zemiaky chrumkavé zvonku a mäkké zvnútra. Pri príprave treba dodržať len zopár pravidiel. Kúsky zemiakov by mali byť relatívne tenké a […]


  • Cesnakový bochník

    Cesnakový bochník

    Cesnak je nielen prírodné antibiotikum, ktoré posilňuje náš imnunitý systém ale tiež jeho chuť a aróma je jedinečná. Najmä pri pečení sa plne uvoľní a rozvonia celú kuchyňu. Tento cesnakový bochník si viete pripraviť za pár minút a s jednoduchými surovinami. 500g polohrubej múky 2 čL soli 1/2 čertvého droždia […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.