V lete pri vysokých teplotách uprednostňujem jedlá, ktoré sú jednak rýchlo hotové (aby som zbytočne nemusela stáť v teplej kuchyni) ale tiež ľahké na trávenie. Takým je aj tento veľmi jednoduchý pokrm, ktorý zvládnete pripraviť za pár minút.
Suroviny:
- 2 konzervy hrášku (alebo 2 šálky mrazeného/čerstvého hrášku)
- 200g zelených fazuliek (buď čerstvých, z konzervy alebo mrazených fazuliek)
- 1 veľká cibula
- 2 rajčiny – ošúpané a zbavené jadierok
- 150g hovädzieho mletého mäsa
- 4 zemiaky
- soľ, čierne korenie, kmín, sušené čili
- 2PL citrónovej šťavy
- 100ml vody/vývaru
- 4-5PL olivový olej
Postup:
- Fazuľky umyjeme, očistíme ich a odrežeme stonky. Potom ostrým nožom pokrájame na tenké pásy, ktoré vložíme do misky. Pri mrazených stačí vybrať z mrazničky.
- Rajčiny ošúpeme, vyberieme jadierka a pokrájane na kocky.
- Zemiaky očistíme a takisto pokrájane na kocky.
- V hrnci opražíme na oleji na jemno pokrájanú cibuľku. Pridáme hovädzie mleté mäso a opekáme ho zo všetkých strán, až sa mäsu zatiahnú póry.
- Pridáme citrónovū šťavu, osolíme, okoreníme čiernym korením, kmínom a čili.
- Pridáme fazuľky ako aj hrášok (ak sme použili zaváraný tak aj s tekutinou).
- Pridáme rajčiny, ktoré sme ošúpali a zbavili jadierok a pokrájali na drobno. Krátko spolu opečieme.
- Na záver pridáme zemiaky a zalejeme vodou. Prikryté necháme na miernom ohni variť 10-15minūt do mäkka. Čas varenia závisí od toho, aké veľké kusy fazuľky spracovávame.
- Na záver dochutíme podľa chuti napríklad čili či pretlačeným strúčikom cesnaku
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia
Máte aj vy doma zásoby mrazeného ovocia? Ja mám vždy zopár sáčkov z letnej úrody, najmä drobné ovocie ako ríbezle, či egreše, ktoré počas leta nestíhame jesť, ma o to viac potešia cez zimu. Super na prípravu napríklad takýchto chutných rezov. Hrnček mal objem 250ml. Suroviny na cesto: Suroviny na […]
-
Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny
Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup:
-
Hrnčekový makový koláč
Super rýchly a super jednoduchý, taký je tento makový koláč, ktorý zvládnete za pár minút. Recept je na plech o veľkosti 35*25cm. Na meranie som použila šálku s objemom 250ml. Suroviny: Postup: