Letný ľahký recept do 15 minút- hrášok s fazuľkou na oleji

V lete pri vysokých teplotách uprednostňujem jedlá, ktoré sú jednak rýchlo hotové (aby som zbytočne nemusela stáť v teplej kuchyni) ale tiež ľahké na trávenie. Takým je aj tento veľmi jednoduchý pokrm, ktorý zvládnete pripraviť za pár minút.

Suroviny:

  • 2 konzervy hrášku (alebo 2 šálky mrazeného/čerstvého hrášku)
  • 200g zelených fazuliek (buď čerstvých, z konzervy alebo mrazených fazuliek)
  • 1 veľká cibula
  • 2 rajčiny – ošúpané a zbavené jadierok
  • 150g hovädzieho mletého mäsa
  • 4 zemiaky
  • soľ, čierne korenie, kmín, sušené čili
  • 2PL citrónovej šťavy
  • 100ml vody/vývaru
  • 4-5PL olivový olej

Postup:

  • Fazuľky umyjeme, očistíme ich a odrežeme stonky. Potom ostrým nožom pokrájame na tenké pásy, ktoré vložíme do misky. Pri mrazených stačí vybrať z mrazničky.
  • Rajčiny ošúpeme, vyberieme jadierka a pokrájane na kocky.
  • Zemiaky očistíme a takisto pokrájane na kocky.
  • V hrnci opražíme na oleji na jemno pokrájanú cibuľku. Pridáme hovädzie mleté mäso a opekáme ho zo všetkých strán, až sa mäsu zatiahnú póry.
  • Pridáme citrónovū šťavu, osolíme, okoreníme čiernym korením, kmínom a čili.
  • Pridáme fazuľky ako aj hrášok (ak sme použili zaváraný tak aj s tekutinou).
  • Pridáme rajčiny, ktoré sme ošúpali a zbavili jadierok a pokrájali na drobno. Krátko spolu opečieme.
  • Na záver pridáme zemiaky a zalejeme vodou. Prikryté necháme na miernom ohni variť 10-15minūt do mäkka. Čas varenia závisí od toho, aké veľké kusy fazuľky spracovávame.
  • Na záver dochutíme podľa chuti napríklad čili či pretlačeným strúčikom cesnaku

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia

    Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia

    Máte aj vy doma zásoby mrazeného ovocia? Ja mám vždy zopár sáčkov z letnej úrody, najmä drobné ovocie ako ríbezle, či egreše, ktoré počas leta nestíhame jesť, ma o to viac potešia cez zimu. Super na prípravu napríklad takýchto chutných rezov. Hrnček mal objem 250ml. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup:


  • Hrnčekový makový koláč

    Hrnčekový makový koláč

    Super rýchly a super jednoduchý, taký je tento makový koláč, ktorý zvládnete za pár minút. Recept je na plech o veľkosti 35*25cm. Na meranie som použila šálku s objemom 250ml. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *