Fazuľová z celej fazule, alebo lúsková polievka na kyslo

Ako dieťa som mala túto polievku uschovanú v pamäti, že sme ju pripravovali počas leta. Minule som si na ňu spomenula ako som zbierala mladé fazuľky v celku, teda lúsky, u mojej mamy v záhrade a rozhodla som sa si túto polievku opäť dopriať. Je krásne lahodná a osviežujúca a pre mňa ostane spojená v spojitosti s letnými prázdninami u mojej starej mamy.

Suroviny:

  • 500g mladých fazuliek (bielych alebo zelených)
  • 5-6 zemiakov
  • 2l vody/vývaru
  • 1 kocka cukru
  • soľ, čierne korenie, rasca, 1 bobkový list
  • 100 ml sladkej smotany (alebo rastlinnej smotany) + 2PL zemiakového škrobu
  • 1-2čl octu
  • čerstvý kôpor

Postup:

  • Fazuľky umyjeme a odkrojíme im konce. Potom zvyšok lúsku pokrájame na ca. 3 mm hrubé kúsky.
  • Fazuľové lúsky zalejeme vodou alebo vývarom, pridáme na drobno pokrájané zemiaky, osolíme, pridáme drtenú rascu a bobkový list a necháme variť na 20 minút.
  • Následne pridáme cukor a čierne korenie.
  • V mlieku si dobre roztrepeme zemiakový škrob (alebo hladkú múku) a zmes prilejeme cez sítko k polievke.
  • Za miešania necháme zovrieť. Na záver dochutíme na jemno pokrájaným kôprom a podľa chuti 1-2čl octu.
  • Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

    Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

    Ako dieťa si pamätám, že moja stará mama pripravovala s domácich vajec keď ich bol prebytok penovú tortu. Popravde v detstve ma až tak neuchvátila, chuť kávy z kávovej plnky mi nesedela. Keď so minulý rok navštívila mamu- čo nevidím na stole- penovúv tortu. Tak som vyskúšala a bola som […]


  • Chrumkavé pečené zemiaky

    Chrumkavé pečené zemiaky

    Veľa ľudí je neistých pri tom, ako pripraviť chrumkavé pečené zemiaky. Zemiaky buď predvárajú, či pečú pod alobalom, pritom nič z toho netreba robiť a pritom dosiahnúť krásne zlatisté zemiaky chrumkavé zvonku a mäkké zvnútra. Pri príprave treba dodržať len zopár pravidiel. Kúsky zemiakov by mali byť relatívne tenké a […]


  • Cesnakový bochník

    Cesnakový bochník

    Cesnak je nielen prírodné antibiotikum, ktoré posilňuje náš imnunitý systém ale tiež jeho chuť a aróma je jedinečná. Najmä pri pečení sa plne uvoľní a rozvonia celú kuchyňu. Tento cesnakový bochník si viete pripraviť za pár minút a s jednoduchými surovinami. 500g polohrubej múky 2 čL soli 1/2 čertvého droždia […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.