Fazuľová z celej fazule, alebo lúsková polievka na kyslo

Ako dieťa som mala túto polievku uschovanú v pamäti, že sme ju pripravovali počas leta. Minule som si na ňu spomenula ako som zbierala mladé fazuľky v celku, teda lúsky, u mojej mamy v záhrade a rozhodla som sa si túto polievku opäť dopriať. Je krásne lahodná a osviežujúca a pre mňa ostane spojená v spojitosti s letnými prázdninami u mojej starej mamy.

Suroviny:

  • 500g mladých fazuliek (bielych alebo zelených)
  • 5-6 zemiakov
  • 2l vody/vývaru
  • 1 kocka cukru
  • soľ, čierne korenie, rasca, 1 bobkový list
  • 100 ml sladkej smotany (alebo rastlinnej smotany) + 2PL zemiakového škrobu
  • 1-2čl octu
  • čerstvý kôpor

Postup:

  • Fazuľky umyjeme a odkrojíme im konce. Potom zvyšok lúsku pokrájame na ca. 3 mm hrubé kúsky.
  • Fazuľové lúsky zalejeme vodou alebo vývarom, pridáme na drobno pokrájané zemiaky, osolíme, pridáme drtenú rascu a bobkový list a necháme variť na 20 minút.
  • Následne pridáme cukor a čierne korenie.
  • V mlieku si dobre roztrepeme zemiakový škrob (alebo hladkú múku) a zmes prilejeme cez sítko k polievke.
  • Za miešania necháme zovrieť. Na záver dochutíme na jemno pokrájaným kôprom a podľa chuti 1-2čl octu.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia

    Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia

    Máte aj vy doma zásoby mrazeného ovocia? Ja mám vždy zopár sáčkov z letnej úrody, najmä drobné ovocie ako ríbezle, či egreše, ktoré počas leta nestíhame jesť, ma o to viac potešia cez zimu. Super na prípravu napríklad takýchto chutných rezov. Hrnček mal objem 250ml. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup:


  • Hrnčekový makový koláč

    Hrnčekový makový koláč

    Super rýchly a super jednoduchý, taký je tento makový koláč, ktorý zvládnete za pár minút. Recept je na plech o veľkosti 35*25cm. Na meranie som použila šálku s objemom 250ml. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *