Ako dieťa som mala túto polievku uschovanú v pamäti, že sme ju pripravovali počas leta. Minule som si na ňu spomenula ako som zbierala mladé fazuľky v celku, teda lúsky, u mojej mamy v záhrade a rozhodla som sa si túto polievku opäť dopriať. Je krásne lahodná a osviežujúca a pre mňa ostane spojená v spojitosti s letnými prázdninami u mojej starej mamy.
Suroviny:
- 500g mladých fazuliek (bielych alebo zelených)
- 5-6 zemiakov
- 2l vody/vývaru
- 1 kocka cukru
- soľ, čierne korenie, rasca, 1 bobkový list
- 100 ml sladkej smotany (alebo rastlinnej smotany) + 2PL zemiakového škrobu
- 1-2čl octu
- čerstvý kôpor
Postup:
- Fazuľky umyjeme a odkrojíme im konce. Potom zvyšok lúsku pokrájame na ca. 3 mm hrubé kúsky.
- Fazuľové lúsky zalejeme vodou alebo vývarom, pridáme na drobno pokrájané zemiaky, osolíme, pridáme drtenú rascu a bobkový list a necháme variť na 20 minút.
- Následne pridáme cukor a čierne korenie.
- V mlieku si dobre roztrepeme zemiakový škrob (alebo hladkú múku) a zmes prilejeme cez sítko k polievke.
- Za miešania necháme zovrieť. Na záver dochutíme na jemno pokrájaným kôprom a podľa chuti 1-2čl octu.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia
Máte aj vy doma zásoby mrazeného ovocia? Ja mám vždy zopár sáčkov z letnej úrody, najmä drobné ovocie ako ríbezle, či egreše, ktoré počas leta nestíhame jesť, ma o to viac potešia cez zimu. Super na prípravu napríklad takýchto chutných rezov. Hrnček mal objem 250ml. Suroviny na cesto: Suroviny na […]
-
Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny
Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup:
-
Hrnčekový makový koláč
Super rýchly a super jednoduchý, taký je tento makový koláč, ktorý zvládnete za pár minút. Recept je na plech o veľkosti 35*25cm. Na meranie som použila šálku s objemom 250ml. Suroviny: Postup: