Táto polievka je skvelým spôsobom využitia zvyškov, ktoré automaticky vznikajú pri príprave bielej špargle. Pri tejto sa totiž ani šupka ani drevnaté časti tejto zeleniny nejedia a tak často skončia v koši. To je veľká škoda nakoľko je možné z nich pripraviť tento chutný vývar. Dúfam, že už ani vy zvyšky špagle vyhadzovať v budúcnosti nebudete a radšej z nich pripravíte túto chutnú polievku.
Suroviny:
- zvyšky z 6-8 šparglí (prípadne 2 celé špargle)
- 2 zemiaky
- 1l vody (alebo vývaru)
- soľ, čierne korenie
- 2 PL masla/margarínu
- 2 PL hl múky
- 200ml sladkej smotany (alebo vegan alternatívy)
- 2PL zemiakového škrobu
- soľ, čierne korenie, 1čl rasce
- trochu citrónovej šťavy
Postup:
- Najskôr si pripravíme vývar. Aby sme zvyšky špargle mohli použiť, je dobré ju pred šúpaním umyť a osušiť.
- Špargle ošúpeme a drvenatú spodnú časť odrežeme. Tieto zvyšky dáme do hrnca.
- Zemiaky ošúpeme, buď postrúhame alebo pokrájame na kocky a pridáme k špargli. Zalejeme vodou, osolíme a dochutíme čiernym korením a rascou a necháme 15 minút variť.
- Potom zlejeme cez sítko a vývar si odložíme stranou.
- Potom v hrnci necháme roztopiť maslo, pridáme rovnaké množstvo múky a krátko spolu popražíme, až vznikne zápražka.
- Tu zalejeme 100ml studenej vody a dobre rozmiešame aby zanikli prípadne hrudky. Prilejeme tiež náš vývar zo špargle.
- V sladkej smotane si zmiešame zemiakový škrob až sa rozpustí. Zmes nalejeme do polievky a za miešania necháme zovrieť.
- Na záver podľa chutí dochutíme trochou citrónovej šťavy.
- Výbornou prílohou sú chrumkavé krutóny z praženého chleba.
Pozrite si tiež ďaľšie recety na prípravu špargle.
-
Hrnčekové čokoládové palacinky ala brownie pancake
No na čo ma moje deti len neukecajú, minule videli niekde čokoládové palacinky a dnes, že by si som ich nemohla urobiť brownie ako palacinku? Tak som sa nechala zlomiť. Cesto bolo skvelé, chuť výborná, len to bolo časovo náročné. Aby sa nepripalovali ich bolo treba opekať pomaly, na najnižšej […]
-
Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia
Máte aj vy doma zásoby mrazeného ovocia? Ja mám vždy zopár sáčkov z letnej úrody, najmä drobné ovocie ako ríbezle, či egreše, ktoré počas leta nestíhame jesť, ma o to viac potešia cez zimu. Super na prípravu napríklad takýchto chutných rezov. Hrnček mal objem 250ml. Suroviny na cesto: Suroviny na […]
-
Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny
Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup: