Krémová špargľová polievka z bielej špargle

Táto polievka je skvelým spôsobom využitia zvyškov, ktoré automaticky vznikajú pri príprave bielej špargle. Pri tejto sa totiž ani šupka ani drevnaté časti tejto zeleniny nejedia a tak často skončia v koši. To je veľká škoda nakoľko je možné z nich pripraviť tento chutný vývar. Dúfam, že už ani vy zvyšky špagle vyhadzovať v budúcnosti nebudete a radšej z nich pripravíte túto chutnú polievku.

Suroviny:

  • zvyšky z 6-8 šparglí (prípadne 2 celé špargle)
  • 2 zemiaky
  • 1l vody (alebo vývaru)
  • soľ, čierne korenie
  • 2 PL masla/margarínu
  • 2 PL hl múky
  • 200ml sladkej smotany (alebo vegan alternatívy)
  • 2PL zemiakového škrobu
  • soľ, čierne korenie, 1čl rasce
  • trochu citrónovej šťavy

Postup:

  • Najskôr si pripravíme vývar. Aby sme zvyšky špargle mohli použiť, je dobré ju pred šúpaním umyť a osušiť.
  • Špargle ošúpeme a drvenatú spodnú časť odrežeme. Tieto zvyšky dáme do hrnca.
  • Zemiaky ošúpeme, buď postrúhame alebo pokrájame na kocky a pridáme k špargli. Zalejeme vodou, osolíme a dochutíme čiernym korením a rascou a necháme 15 minút variť.
  • Potom zlejeme cez sítko a vývar si odložíme stranou.
  • Potom v hrnci necháme roztopiť maslo, pridáme rovnaké množstvo múky a krátko spolu popražíme, až vznikne zápražka.
  • Tu zalejeme 100ml studenej vody a dobre rozmiešame aby zanikli prípadne hrudky. Prilejeme tiež náš vývar zo špargle.
  • V sladkej smotane si zmiešame zemiakový škrob až sa rozpustí. Zmes nalejeme do polievky a za miešania necháme zovrieť.
  • Na záver podľa chutí dochutíme trochou citrónovej šťavy.
  • Výbornou prílohou sú chrumkavé krutóny z praženého chleba.

Pozrite si tiež ďaľšie recety na prípravu špargle.

  • Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Mám pre Vás novinku, ktorá ma naozaj veľmi napĺňa radosťou a o ktorú sa chcem s vami podeliť. Po intenzívnych prípravách som pre Vás prichystala tento skvelý zápisník receptov, ktoré hádam ocení každá gazdinka, ktorá rada varí či pečie. Zápisník bude v predaji od 14.12.2022. Ak nechcete dovtedy čakať, môžete […]


  • Obložené chlebíčky, Canapes

    Obložené chlebíčky, Canapes

    Ak je niečo typické pre slovenskú kuchyňu a občerstvenie pre hostí, tak sú to práve obložené chlebíčky. Tieto možno pripraviť s maslom, majonézou či nátierkou podľa chuti ako základ a potom dozdobiť či už salámou, syrom alebo zeleninou. Pozrite si aj môj recept na paprikovú nátierku s kešu orieškami.


  • Orientálna šošovicová polievka

    Orientálna šošovicová polievka

    Táto šošovicová polievka je nielen sýta ale aj super aromatická. Chuťovo dominuje korenie Ras el Hanout, ktoré je typické pre arabský kontient a okrem kukurmy spája tiež chuť kmínu, koriandru, čili, feniklu a iných byliniek. Tiež výborné korenie na pečené zemiaky či pečenú zeleninu. Túto aromatickú obdobu klasickej polievky vrelo […]


  • Kuracie stehná dusené na ryži- obed z jednej panvice

    Kuracie stehná dusené na ryži- obed z jednej panvice

    Toto jedlo si vyžaduje len väčší pekáč či panvicu, ktorú možno uzavrieť. Mäso aj ryža sa dusia spolu v jednej panvici, takže nepotrebujete žiaden iný riad. Okrem toho dostane ryža chutnú arómu z kuracích kúskov. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *