Krémová špargľová polievka z bielej špargle

Táto polievka je skvelým spôsobom využitia zvyškov, ktoré automaticky vznikajú pri príprave bielej špargle. Pri tejto sa totiž ani šupka ani drevnaté časti tejto zeleniny nejedia a tak často skončia v koši. To je veľká škoda nakoľko je možné z nich pripraviť tento chutný vývar. Dúfam, že už ani vy zvyšky špagle vyhadzovať v budúcnosti nebudete a radšej z nich pripravíte túto chutnú polievku.

Suroviny:

  • zvyšky z 6-8 šparglí (prípadne 2 celé špargle)
  • 2 zemiaky
  • 1l vody (alebo vývaru)
  • soľ, čierne korenie
  • 2 PL masla/margarínu
  • 2 PL hl múky
  • 200ml sladkej smotany (alebo vegan alternatívy)
  • 2PL zemiakového škrobu
  • soľ, čierne korenie, 1čl rasce
  • trochu citrónovej šťavy

Postup:

  • Najskôr si pripravíme vývar. Aby sme zvyšky špargle mohli použiť, je dobré ju pred šúpaním umyť a osušiť.
  • Špargle ošúpeme a drvenatú spodnú časť odrežeme. Tieto zvyšky dáme do hrnca.
  • Zemiaky ošúpeme, buď postrúhame alebo pokrájame na kocky a pridáme k špargli. Zalejeme vodou, osolíme a dochutíme čiernym korením a rascou a necháme 15 minút variť.
  • Potom zlejeme cez sítko a vývar si odložíme stranou.
  • Potom v hrnci necháme roztopiť maslo, pridáme rovnaké množstvo múky a krátko spolu popražíme, až vznikne zápražka.
  • Tu zalejeme 100ml studenej vody a dobre rozmiešame aby zanikli prípadne hrudky. Prilejeme tiež náš vývar zo špargle.
  • V sladkej smotane si zmiešame zemiakový škrob až sa rozpustí. Zmes nalejeme do polievky a za miešania necháme zovrieť.
  • Na záver podľa chutí dochutíme trochou citrónovej šťavy.
  • Výbornou prílohou sú chrumkavé krutóny z praženého chleba.

Pozrite si tiež ďaľšie recety na prípravu špargle.

  • Kokosový koláč s jahodami

    Kokosový koláč s jahodami

    Už ste niekedy vyskúšali kombináciu jahôd a kokosu? Podľa mňa sa tieto 2 suroviny skvelo k sebe hodia a chuťovo dopĺňajú. Tak aj v tomto koláči, ktorý spája intenzívnu chuť kokosu so sviežou chuťou jahôd.


  • Lahodná maková bábovka z pomletého maku

    Lahodná maková bábovka z pomletého maku

    Prednedávnom som vám publikovala recept na makovú bábovku z celého maku a tento raz ponúkam obmenu z pomletého maku. Rozdiel bude najmä vo farbe, ktorá bude pri pomletom maku omnoho intenzívnejšia (tmavomodrá) ale takisto v konzistencii, mak nahradí veľkú časť múky a to bude automaticky aj chutiť. Môj hrnček mal […]


  • Lahodný zemiakový šalát s medvedím cesnakom

    Lahodný zemiakový šalát s medvedím cesnakom

    Tento rok bola sezóna medvedieho cesnaku na Slovensku pomerne skoro (teda aspoň v okolí Bratislavy), ale nie všade. Ja si pestujem medvedí cesnak doma a tam až teraz mi dozrel, tak, že som ho mohla zbierať. Tento šalát je skvelým spôsobom ako medvedí cesnak použiť do chutnej obmeny klasiky. Ak […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*