Krémová špargľová polievka z bielej špargle

Táto polievka je skvelým spôsobom využitia zvyškov, ktoré automaticky vznikajú pri príprave bielej špargle. Pri tejto sa totiž ani šupka ani drevnaté časti tejto zeleniny nejedia a tak často skončia v koši. To je veľká škoda nakoľko je možné z nich pripraviť tento chutný vývar. Dúfam, že už ani vy zvyšky špagle vyhadzovať v budúcnosti nebudete a radšej z nich pripravíte túto chutnú polievku.

Suroviny:

  • zvyšky z 6-8 šparglí (prípadne 2 celé špargle)
  • 2 zemiaky
  • 1l vody (alebo vývaru)
  • soľ, čierne korenie
  • 2 PL masla/margarínu
  • 2 PL hl múky
  • 200ml sladkej smotany (alebo vegan alternatívy)
  • 2PL zemiakového škrobu
  • soľ, čierne korenie, 1čl rasce
  • trochu citrónovej šťavy

Postup:

  • Najskôr si pripravíme vývar. Aby sme zvyšky špargle mohli použiť, je dobré ju pred šúpaním umyť a osušiť.
  • Špargle ošúpeme a drvenatú spodnú časť odrežeme. Tieto zvyšky dáme do hrnca.
  • Zemiaky ošúpeme, buď postrúhame alebo pokrájame na kocky a pridáme k špargli. Zalejeme vodou, osolíme a dochutíme čiernym korením a rascou a necháme 15 minút variť.
  • Potom zlejeme cez sítko a vývar si odložíme stranou.
  • Potom v hrnci necháme roztopiť maslo, pridáme rovnaké množstvo múky a krátko spolu popražíme, až vznikne zápražka.
  • Tu zalejeme 100ml studenej vody a dobre rozmiešame aby zanikli prípadne hrudky. Prilejeme tiež náš vývar zo špargle.
  • V sladkej smotane si zmiešame zemiakový škrob až sa rozpustí. Zmes nalejeme do polievky a za miešania necháme zovrieť.
  • Na záver podľa chutí dochutíme trochou citrónovej šťavy.
  • Výbornou prílohou sú chrumkavé krutóny z praženého chleba.

Pozrite si tiež ďaľšie recety na prípravu špargle.

  • Jednoduchý jablkový koláč zo švábska

    Tento jednoduchý jablkový koláč má svôj pôvod v nemeckom kraji švábsko a je naozaj veľmi jednoduchý na prípravu. Konzistenciu pripomína šťavnatú bábovku. Servírovaný s vyšľahanou šlahačkou je to ideálny sprievodca k šálke kávy. Suroviny: 2 jablká 4 vajíčka 125g roztopeného masla 150g kr. cukru 250g hl. múky 1/2 balenia prášku […]


  • Liečivý levanduľový sirup bez varenia

    Tento rok sa mi podarilo navštíviť francúzske levanduľové polia. Okrem toho, že som bola učarovaná ich krásou a arómou, ktorá sa nimi šírila, navštívili sme tiež súkromnú manufaktúru na spracovanie levandule, jednak sušením ale tiež výrobou éterických olejov. Majiteľka bola veľmi zhovorčivá a porozprávala nám nielen o tom, aké rôzne […]


  • Jednoduchý cheesecake pre lenivé

    Tento cheesecake je výborný rýchly zákusok, ktorý vyžaduje minimálnu zručnosť či čas. Cheesecake je bez spodného cesta a za pár minút hotový. Servírovať ho možno s ovocím, čokoládovou polevou alebo napríklad s karamelovou polevou. Suroviny 2 balenia (500g) jemného krémovitého syra (philadephia/mascarpone) 1 balenie (250g) jemného tvarohu 200ml kyslej smotany […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.