Cestoviny zapečené so špargľou a karfiolom- letný ľahký pokrm

Počas leta mám rada pokrmy, ktoré sú ľahké na strávenie a ktoré proste idú ľahko krkom aj pri vysokých teplotách. Takisto je vždy praktické, keď človek nepotrebuje zbytočne trávižť čas pri horúcich hrncoch. Takýmto je aj tento cestovinový pokrm tentoraz so špargľou a karfiolom. Zvoliť však môžete aj inú zeleninu podľa chuti, napríklad brokolicu. Dúfam, že vám tento jednoduchý pokrm zachutí a že si na ňom pochutíte.

Suroviny:

  • 1/2 balenia cestovín
  • 2L vody
  • 1PL soli
  • 4-5ks bielej špargle
  • 1/2 karfiolu
  • 2 PL masla
  • 2 PL hl. múky
  • 250ml vody (alebo vývaru)
  • 200ml sladkej smotany
  • 200g tvrdého syru
  • soľ, čierne korenie, 1 strúčik cesnaku, muškátový oriešok

Postup:

  • Vodu na cestoviny necháme zovrie, osolíme a pridáme cestoviny. Taksto pridáme na ružičky rozobratý karfiól. Varíme na miernom ohni do mäkka. Medzitým si ošúpeme špargľu a pokrájame ju na 2cm dlhé kúsky.
  • Špargľu pridáme posledné 2 minúty varu k cestovinám a ešte spolu povaríme. Potom cestoviny s karfiolom a špargľou zlejeme z vody.
  • Na omáčku si necháme najskôr roztopiť v hrnci maslo. Pridáme rovnaké množstvo múky a krátko spolu popražíme, až vznikne zápražka.
  • Tu zalejeme vodou alebo vývarom (najlepšie hovädzím) a potom pridáme smotanu. Osolíme, dochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom a roztlačeným cesnakom a za stáleho miešania varíme až pokiaľ omáčka nezhustne.
  • Syr postrúhame a pridáme ešte k horúcej omáčke. Premiešame. Potom necháme vychladnúť.
  • Formu na zapekanie si vymastíme a nalejeme do nej našu omáčku. Pridáme cestoviny s karfiólom a špargľou a dobre premiešame.
  • Formu prikryjeme alobalom a necháme pri 200C piecť po dobu 30 minút zakryté. Potom formu odokryjeme a ešte 10-15 minút necháme zapiecť do zlatista.
  • Kdo chce môže ozdobiť pokrm na jemno posekanou petrženovou vńaťou alebo pažítkou.
  • Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]


  • Šťavnaté rezy Margot

    Šťavnaté rezy Margot

    Ako dieťa som nikdy neodolala tyčinke Margot, tá chuť kokosovej drte a tomu tmavej čokolády ma uchvátila. Ako dospelá som začala túto dobrotu používať aj pri pečení a jednoznačným vyvrcholením týchto snáh sú rezy margot. Ich základ je šťavnaté čokoládové cesto s krásne nadýchaným čokoládovým krémom a zakončený vrstvou postrúhanej […]


  • Ako pripraviť lahodné lasagne bolognese

    Ako pripraviť lahodné lasagne bolognese

    Zaiste ste už mali možnosť vyskúšať v reštaurácii lasagne s boloňskou omáčkou. Správne pripravené sú nielen šťavnaté alebo aj tak lahodné a jemné, že sa doslova rozplývajú na jazyku. Takéto Lasagne si môžete pripraviť aj doma, postačia vám lasagne pláty, ktoré nemusíte predvariť. Okrem toho budete už len potrebovať bešamelovú […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*