Počas leta mám rada pokrmy, ktoré sú ľahké na strávenie a ktoré proste idú ľahko krkom aj pri vysokých teplotách. Takisto je vždy praktické, keď človek nepotrebuje zbytočne trávižť čas pri horúcich hrncoch. Takýmto je aj tento cestovinový pokrm tentoraz so špargľou a karfiolom. Zvoliť však môžete aj inú zeleninu podľa chuti, napríklad brokolicu. Dúfam, že vám tento jednoduchý pokrm zachutí a že si na ňom pochutíte.
Suroviny:
- 1/2 balenia cestovín
- 2L vody
- 1PL soli
- 4-5ks bielej špargle
- 1/2 karfiolu
- 2 PL masla
- 2 PL hl. múky
- 250ml vody (alebo vývaru)
- 200ml sladkej smotany
- 200g tvrdého syru
- soľ, čierne korenie, 1 strúčik cesnaku, muškátový oriešok
Postup:
- Vodu na cestoviny necháme zovrie, osolíme a pridáme cestoviny. Taksto pridáme na ružičky rozobratý karfiól. Varíme na miernom ohni do mäkka. Medzitým si ošúpeme špargľu a pokrájame ju na 2cm dlhé kúsky.
- Špargľu pridáme posledné 2 minúty varu k cestovinám a ešte spolu povaríme. Potom cestoviny s karfiolom a špargľou zlejeme z vody.
- Na omáčku si necháme najskôr roztopiť v hrnci maslo. Pridáme rovnaké množstvo múky a krátko spolu popražíme, až vznikne zápražka.
- Tu zalejeme vodou alebo vývarom (najlepšie hovädzím) a potom pridáme smotanu. Osolíme, dochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom a roztlačeným cesnakom a za stáleho miešania varíme až pokiaľ omáčka nezhustne.
- Syr postrúhame a pridáme ešte k horúcej omáčke. Premiešame. Potom necháme vychladnúť.
- Formu na zapekanie si vymastíme a nalejeme do nej našu omáčku. Pridáme cestoviny s karfiólom a špargľou a dobre premiešame.
- Formu prikryjeme alobalom a necháme pri 200C piecť po dobu 30 minút zakryté. Potom formu odokryjeme a ešte 10-15 minút necháme zapiecť do zlatista.
- Kdo chce môže ozdobiť pokrm na jemno posekanou petrženovou vńaťou alebo pažítkou.
Hľadáte ešte nápady na darčeky? Využite moju 50% zľavu
Čo si môžete teraz zakúpiť zľavnené? Využite 50% zľavu na moje produkty. Či už zápisník receptov alebo online kurzy, tieto produkty sú skvelým darčekom k vianociam. Zápisník receptovSkvelý zápisník v ktorom nájdete miesto na 100 vlastných receptov, okrem toho vás očakávajú 2 bonusové materiály (z pôvodných 9,99€ teraz za skvelých […]
Čili con carne
Tento pokrm je výdatný a sýty a tak neodmyslitelne pre mňa patrí k sychravému studenému počasiu. Ak ho budete servírovať s ryžou či pečivom, máte kompletný pokrm hotový. Pritom keďže sa spracovávala mleté mäso a zelenina z plechovky (teda predvarená), rýchlo hotový. Takto sa vám zaručene podarí Alternatívne suroviny:
Aromatické kuracie prsia na šťave
Super rýchle jedlo, ktoré vás prekvapí intenzívnou chuťou. Jeho príprava je vskutku nenáročná, zvládne ju aj začiatočník v kuchyni.
Zeleninová polievka z pečenej tekvice
Skvelá obmena klasickej zeleninovej krémovej polievky vyrobená z pečenej zeleniny. Základom je tekvica, cibuľa, rajčiny, mrkva a pór ktorá sa najskôr marinuje a potom pečie do mäkka. Vďaka tomu má celá polievka veľmi intenzívnu, pečenú arómu.