Cestoviny zapečené so špargľou a karfiolom- letný ľahký pokrm

Počas leta mám rada pokrmy, ktoré sú ľahké na strávenie a ktoré proste idú ľahko krkom aj pri vysokých teplotách. Takisto je vždy praktické, keď človek nepotrebuje zbytočne trávižť čas pri horúcich hrncoch. Takýmto je aj tento cestovinový pokrm tentoraz so špargľou a karfiolom. Zvoliť však môžete aj inú zeleninu podľa chuti, napríklad brokolicu. Dúfam, že vám tento jednoduchý pokrm zachutí a že si na ňom pochutíte.

Suroviny:

  • 1/2 balenia cestovín
  • 2L vody
  • 1PL soli
  • 4-5ks bielej špargle
  • 1/2 karfiolu
  • 2 PL masla
  • 2 PL hl. múky
  • 250ml vody (alebo vývaru)
  • 200ml sladkej smotany
  • 200g tvrdého syru
  • soľ, čierne korenie, 1 strúčik cesnaku, muškátový oriešok

Postup:

  • Vodu na cestoviny necháme zovrie, osolíme a pridáme cestoviny. Taksto pridáme na ružičky rozobratý karfiól. Varíme na miernom ohni do mäkka. Medzitým si ošúpeme špargľu a pokrájame ju na 2cm dlhé kúsky.
  • Špargľu pridáme posledné 2 minúty varu k cestovinám a ešte spolu povaríme. Potom cestoviny s karfiolom a špargľou zlejeme z vody.
  • Na omáčku si necháme najskôr roztopiť v hrnci maslo. Pridáme rovnaké množstvo múky a krátko spolu popražíme, až vznikne zápražka.
  • Tu zalejeme vodou alebo vývarom (najlepšie hovädzím) a potom pridáme smotanu. Osolíme, dochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom a roztlačeným cesnakom a za stáleho miešania varíme až pokiaľ omáčka nezhustne.
  • Syr postrúhame a pridáme ešte k horúcej omáčke. Premiešame. Potom necháme vychladnúť.
  • Formu na zapekanie si vymastíme a nalejeme do nej našu omáčku. Pridáme cestoviny s karfiólom a špargľou a dobre premiešame.
  • Formu prikryjeme alobalom a necháme pri 200C piecť po dobu 30 minút zakryté. Potom formu odokryjeme a ešte 10-15 minút necháme zapiecť do zlatista.
  • Kdo chce môže ozdobiť pokrm na jemno posekanou petrženovou vńaťou alebo pažítkou.
  • Bezlepkový mrkvový koláč bez múky

    Bezlepkový mrkvový koláč bez múky

    Zdravá pochutinka, pri ktorej vás ani nenapadne, že v ceste bolo použitá mrkva. Výborný dezert do jarných dní. Suroviny: Postup:


  • Jednoduchá zeleninová krémová polievka (vegan)

    Jednoduchá zeleninová krémová polievka (vegan)

    Táto polievka je krásne krémová aj bez pridania mlieka či šľahačkovej smotany a naozaj rýchlo hotová. Suroviny: Postup:


  • Hrnčekové Belgické vafle, super jednoduché

    Hrnčekové Belgické vafle, super jednoduché

    Už dlhšie som naznačovala manželovi, že by som mala rada nový vaflovač. Žial boli narodky, potom vianoce a nič. Tak som sa na to vykašlala a kúpila si sama :). A ako inak, bol aj rýchlo uvedený do prevádzky, moje deti vafle zbožňujú. Je dobre si miesto zamiesiť na obed […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *