Cestoviny zapečené so špargľou a karfiolom- letný ľahký pokrm

Počas leta mám rada pokrmy, ktoré sú ľahké na strávenie a ktoré proste idú ľahko krkom aj pri vysokých teplotách. Takisto je vždy praktické, keď človek nepotrebuje zbytočne trávižť čas pri horúcich hrncoch. Takýmto je aj tento cestovinový pokrm tentoraz so špargľou a karfiolom. Zvoliť však môžete aj inú zeleninu podľa chuti, napríklad brokolicu. Dúfam, že vám tento jednoduchý pokrm zachutí a že si na ňom pochutíte.

Suroviny:

  • 1/2 balenia cestovín
  • 2L vody
  • 1PL soli
  • 4-5ks bielej špargle
  • 1/2 karfiolu
  • 2 PL masla
  • 2 PL hl. múky
  • 250ml vody (alebo vývaru)
  • 200ml sladkej smotany
  • 200g tvrdého syru
  • soľ, čierne korenie, 1 strúčik cesnaku, muškátový oriešok

Postup:

  • Vodu na cestoviny necháme zovrie, osolíme a pridáme cestoviny. Taksto pridáme na ružičky rozobratý karfiól. Varíme na miernom ohni do mäkka. Medzitým si ošúpeme špargľu a pokrájame ju na 2cm dlhé kúsky.
  • Špargľu pridáme posledné 2 minúty varu k cestovinám a ešte spolu povaríme. Potom cestoviny s karfiolom a špargľou zlejeme z vody.
  • Na omáčku si necháme najskôr roztopiť v hrnci maslo. Pridáme rovnaké množstvo múky a krátko spolu popražíme, až vznikne zápražka.
  • Tu zalejeme vodou alebo vývarom (najlepšie hovädzím) a potom pridáme smotanu. Osolíme, dochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom a roztlačeným cesnakom a za stáleho miešania varíme až pokiaľ omáčka nezhustne.
  • Syr postrúhame a pridáme ešte k horúcej omáčke. Premiešame. Potom necháme vychladnúť.
  • Formu na zapekanie si vymastíme a nalejeme do nej našu omáčku. Pridáme cestoviny s karfiólom a špargľou a dobre premiešame.
  • Formu prikryjeme alobalom a necháme pri 200C piecť po dobu 30 minút zakryté. Potom formu odokryjeme a ešte 10-15 minút necháme zapiecť do zlatista.
  • Kdo chce môže ozdobiť pokrm na jemno posekanou petrženovou vńaťou alebo pažítkou.
  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:


  • Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:


  • Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*