Pohánkové rezy s kokosom a ríbezlami

Rozhodla som sa vyskúšať pohánku v sladkej podobe. Ak mám byť naozaj úprimná, tak som sa v prvom rade rozhodla vyskúšať môj nový mlynček na obilniny :), ktorý som si pred nedávnom zadovážila aby som si vedela pomlieť ovsené vločky, chia semiačka či pohánku na jemno. Takže som sa hneď pustila do jeho skúšky a zvládol šikovne aj orechy, takže som spokojná s kúpou.

Samozrejeme, že vy si nemusíte kvôli jednému koláču zakúpiť hneď mlynček, jednak sa dajú kúpiť aj hotové alternatívne múky (kokosová múka, ovsená múka, pohánková múka, atď.) a takisto ak si nechcete ani takúto zadovážiť môžete siahnúť k rovnakému množstvu pomletých orechov či ku klasickej hladkej pšeničnej múke.

Suroviny na cesto:

  • 3 vajíčka
  • 150g masla (alebo margarínu)
  • 100g pohánkovej múky (alebo rovnaké množstvo na jemno pomletých orechov)
  • 120g hladkej múky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 150g kr. cukru
  • 70ml (rastlinného) mlieka
  • štipka soli

Suroviny na plnku:

  • 400 ml mlieka (rastlinného mlieka)
  • 1 balenie pudingového prášku s kokosovou príchuťou
  • 50g postrúhaného kokosu
  • 4 PL kr. cukru
  • 200g masla izbovej teploty
  • Ríbezle

Postup:

  • Trúbu si predhrejeme na 160C.
  • Maslo roztopíme buď v hrnci alebo v mikrovlnke a necháme vychladnúť.
  • Vajíčka si vyšľaháme s cukrom do tuhej peny. Potom pridáme vychladnuté maslo.
  • Pridáme preosiatú múku a pohánkovú múčku. Takisto pridáme soľ, prášok do pečiva a všetko spolu spracujeme do hladkého cesta.
  • To najeleme do vymastenej formy, moja mala veľkosť 25x25cm.
  • Pečieme pri 160C po dobu ca. 40 minút. Potom necháme vychladnúť a okolo cesta umiestníme cukrárenskú obruč.
  • Zatiaľ si pripravíme plnku. Na to do hrnca nalejeme 350ml mlieka a necháme ho zohriať. V zvyšnom mlieku zmiešame pudingový prášok aj cukor.
  • Keď mlieko zovrie, pridáme pudingovú zmes a uvaríme hustý puding. Na vrch pudingu položíme potravinovú fóliu aby sa nevytvorila koža a necháme takto vychladnúť.
  • Do misky si dáme na malé kocky pokrájané maslo a mixérom ho rozmixujeme na hladko.
  • Pridáme úplne vychladnutý puding (to je dôležité inak sa nám maslo bude topiť) a spolu premiešame. Na záver pridáme 2/3 kokosu (zvyšok si necháme na ozdobu).
  • Plnku nanesieme na cesto a zarovnáme. Povrch posypeme zvyšným kokosom.
  • Potom necháme aspoň 2-3 hodiny v chlade tuhnúť.
  • Na záver cesto narežeme na rezy a každý kus ozdobíme čerstvými ríbezlami.

Pozrite si tiež ďaľšie recepty na spracovanie pohánky.

  • Kysnuté škoricové tyčinky

    Kysnuté škoricové tyčinky

    Chutný snack na posedenie či na výlet sú tieto kysnuté škoricové tyčinky. Nadýchané chutné cesto, ktoré si môžete pripraviť už v predvečer a potom počas noci pomaly kysnúť. Recept


  • Mliečna ryža- Videorecept

    Mliečna ryža- Videorecept

    Celý postup na pŕípravu mliečnej ryže


  • Jahodové rezy s tvarohom

    Jahodové rezy s tvarohom

    Ak patríte k tým, čo si plným dúškom vychutnávajú sezónu jahôd, tak tieto rezy sú tým správnym dezertom pre vás. Ich základ je tmavá piškóta, s chutnou tvarohovou plnkou obohatenou o jahody a samozrejme nechýbajú ani jahody kúsky jahôd. Recept


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*