Rozhodla som sa vyskúšať pohánku v sladkej podobe. Ak mám byť naozaj úprimná, tak som sa v prvom rade rozhodla vyskúšať môj nový mlynček na obilniny :), ktorý som si pred nedávnom zadovážila aby som si vedela pomlieť ovsené vločky, chia semiačka či pohánku na jemno. Takže som sa hneď pustila do jeho skúšky a zvládol šikovne aj orechy, takže som spokojná s kúpou.
Samozrejeme, že vy si nemusíte kvôli jednému koláču zakúpiť hneď mlynček, jednak sa dajú kúpiť aj hotové alternatívne múky (kokosová múka, ovsená múka, pohánková múka, atď.) a takisto ak si nechcete ani takúto zadovážiť môžete siahnúť k rovnakému množstvu pomletých orechov či ku klasickej hladkej pšeničnej múke.
Suroviny na cesto:
- 3 vajíčka
- 150g masla (alebo margarínu)
- 100g pohánkovej múky (alebo rovnaké množstvo na jemno pomletých orechov)
- 120g hladkej múky
- 1/2 prášku do pečiva
- 150g kr. cukru
- 70ml (rastlinného) mlieka
- štipka soli
Suroviny na plnku:
- 400 ml mlieka (rastlinného mlieka)
- 1 balenie pudingového prášku s kokosovou príchuťou
- 50g postrúhaného kokosu
- 4 PL kr. cukru
- 200g masla izbovej teploty
- Ríbezle
Postup:
- Trúbu si predhrejeme na 160C.
- Maslo roztopíme buď v hrnci alebo v mikrovlnke a necháme vychladnúť.
- Vajíčka si vyšľaháme s cukrom do tuhej peny. Potom pridáme vychladnuté maslo.
- Pridáme preosiatú múku a pohánkovú múčku. Takisto pridáme soľ, prášok do pečiva a všetko spolu spracujeme do hladkého cesta.
- To najeleme do vymastenej formy, moja mala veľkosť 25x25cm.
- Pečieme pri 160C po dobu ca. 40 minút. Potom necháme vychladnúť a okolo cesta umiestníme cukrárenskú obruč.
- Zatiaľ si pripravíme plnku. Na to do hrnca nalejeme 350ml mlieka a necháme ho zohriať. V zvyšnom mlieku zmiešame pudingový prášok aj cukor.
- Keď mlieko zovrie, pridáme pudingovú zmes a uvaríme hustý puding. Na vrch pudingu položíme potravinovú fóliu aby sa nevytvorila koža a necháme takto vychladnúť.
- Do misky si dáme na malé kocky pokrájané maslo a mixérom ho rozmixujeme na hladko.
- Pridáme úplne vychladnutý puding (to je dôležité inak sa nám maslo bude topiť) a spolu premiešame. Na záver pridáme 2/3 kokosu (zvyšok si necháme na ozdobu).
- Plnku nanesieme na cesto a zarovnáme. Povrch posypeme zvyšným kokosom.
- Potom necháme aspoň 2-3 hodiny v chlade tuhnúť.
- Na záver cesto narežeme na rezy a každý kus ozdobíme čerstvými ríbezlami.
Pozrite si tiež ďaľšie recepty na spracovanie pohánky.
-
Adventná súťaž o skvelé ceny
Môj adventný kalendár pre všetkých kulinárov a kuchárky som sa rozhodla tento rok spraviť trochu individuálne. Každý týždeň môžete vyhrať jeden z mojich výrobkov. Stačí označiť 2 ľudí, ktorí by sa tiež chceli zapojiť do súťaže, a nezabudnite ma abonovať na facebooku . Tento týždeň začínam zo súťažov o môj […]
-
Kuracie soté na póre a mrkve – tip na rýchly obed
Rýchle a jednoduché jedlo ku ktorému ma inšpirovala chuť póru, ktorá sa po upečení tak krásne zmení a obohatí akýkoľvek pokrm. Dôležité je ho krátko opiecť na oleji a on už sa zmení na túto skvelú dobrotu. Suroviny: Postup:
-
Skvelá príloha za 15 minút- krémové šampiňóny s mozarellou
Krásne krémovité a plné chuti a to celkom bez smotany – také sú tieto šampiňóny, ktoré zvládnete naozaj za pár minút. Skvelá príloha, alebo podávané s knedľou aj ako hlavný pokrm. Ja som ich tentoraz podávala so zemiakmi pečenými v alobale v trúbe, ale je to ponechané na vás, kde […]