Keď človeku príde chuť na sladké, je dobré mať poruke recept na sladkosť, ktorá nielen výborne chutí, je nenáročná na prípravu ale je tiež zdravá, takže ju môžeme maškrtiť bez výčitiek svedomia.
Uvedené množstvo cukru je len moje odporúčanie, možete ho znížiť ak sa vám žiada menej sladké alebo takisto nahradiť zdravším sladidlom, napríklad agávovým sirupom.
Suroviny:
- 140g ovsených vločiek
- 60ml (rastlinného) mlieka
- 2 PL pomletych ľanových semiačkov + 2 PL vody
- 150g cukru
- 1 balenie kakaového pudingového prášku
- 2 PL kakaa
- 170g margarínu izbovej teploty
- Štipka soli
- 1 čl prášku do pečiva
- (Čokoláda na polevu)
Postup:
- Rúru si predhrejme ju na 180 stupňov.
- Mlieko si nadhrejeme aby bolo horúce, pridáme 2/3 vločiek a necháme ich krátko nabopnať a mlieko vychladnúť.
- Ľanové semiačka polejeme vodou, premiešame a pripravíme si tak náhradu vajíčka.
- V miske zmiešame margarín s cukrom pomocou mixéra.
- Pridáme náhradu vajca, pudingový prášok, rastlinné mlieko s vločkami. Ešte pridáme prášok do pečiva, soľ a múku a dobre premiešajte.
- Vypracujeme hladké cesto.
- Nakoniec vmiešajte zvyšné ovsené vločky.
- Pomocou zmrzlinovej naberačky formujeme guľky, ktoré ukladáme s odstupom na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečime pri teplote 180 stupňov približne 25 minút do chrumkava.
Varenie – vzácne rady od našich babičiek
Možno ste mali to šťastie, že ste boli ako mladá kuchárka zaučená vašou mamou či babkou do tajomstiev varenia a pečenia. Zo skúsenosti však viem, že často sa cenné vedomosti našich mám a babiek strácajú a nepredávajú ďalším generáciám tak, ako tomu bolo v minulosti. Pritom mnohé rady našich babičiek […]
Lahodné ovocné rezy s vanilkovou plnkou
Moja mama tento druh rezov zbožňuje – piškóta, plnka a želatína doplnená o sezónne ovocie, naozaj chutná a svieža kominácia.
Tekvicová roláda so syrovou plnkou
Táto roláda je proste fenomenálna. Je to kombinácia chutí tekvice a syru a doslova sa rozplýva na jazyku. A k tomu ešte jednoduchá na prípravu. Takto chutí jeseň.
Pizza placky
Asi to bude nezvyčajné pečivo ale raz som mala možnosť také vyskúšať v pekárni a toto vrstvenie cesta a chuť mi učarovali. Vďaka veľkej ploche je cesto super chrumavé zvonku, vnútri plné chuti.