Babičkin jablkový koláč s karamelovou polevou

Základom tohto tradičného receptu je krehké maslové cesto, na ktorom sa nachádza vrstva jabĺk. Tá je zaliatá smotanovým krémom a takto pečená. Záver tvorí karamelová poleva, ktorá netečie, ale pekne drží svôj tvar.

Potrebujete na cesto:

  • 1 vajíčko
  • 200g hl. múky
  • 80g pr. cukru
  • 80g masla izbovej teploty

Na jablkovú plnku:

  • 5-6ks jabĺk
  • šťava z 1/2 pomaranča (ca. 3PL)
  • 80g kr. cukru
  • 1čl škorice
  • 1 vanillkový cukor

Na smotanovú plnku:

  • 250 g Creme Fraiche
  • 100ml sladkej šľahačkovej smotany
  • 1 vajíčko
  • 40g kukuričného škrobu (alebo 1 balenie vanilkového pudingového prášku)

Na karamelovú polevu:

  • 4PL kr. cukru
  • 50g masla
  • 50ml šľahačkovej smotany

Postup:

  • Do misky si dáme vajíčko, múku, maslo a práškový cukor a miesime rukami až sa vytvorí hladké maslové cesto.
  • Vysoký plech alebo tortovú formu si vymastíme. Cesto vygúľame medzi 2 papiermi na pečenie a potom odstránime jeden papier na pečenie a cesto preklopíme na spodok formy tak, tak aby vznikli na stranách formy okraje.
  • Spravíme zopár vpichov vidličkov do cesta a dáme ho na 10 minút piecť pri 150°C.
  • Medzitým jablká ošúpeme, pokrájame na kocky a zalejeme ich pomarančovou šťavou. Pridáme cukor, škoricu a vanilkový cukor a dobre premiešame.
  • Potom cesto vyberieme z trúby a naňho nanesieme vrstvu jabĺk.
  • Na smotanovú vrstvu premiešame vajíčko s Creme Fraiche, cukrom a smotanou ako aj vanilkovým pudigovým práškom. Zmes nalejeme na jablká a zarovnáme.
  • Potom necháme koláč piecť ešte 20 minút odokrytý a ďaľších 20 minút prikrytý alobalom pri 150C.
  • Koláč necháme dôkladne vychladnúť.
  • Na karamel dáme do hrnca cukor a pomalým pohybom hranca ho miešame až sa cukor rozpustí a začne hnednúť. Nemiešame vareškou!
  • Maslo aj smotanu si nahrejeme a takto teplé vlejeme do karamelizovaného cukru. Dobre premiešame a necháme trochu vychladnúť.
  • Polevu nalejeme na koláč a dáme aspoň na hodinu tuhnúť do chladničky pred narezaním.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*