Tento veniec sa tradične pripravuje v Nemecku, kde nechýba na veľkonočnom stole. Cesto je rovnaké ako pri vianočke, len postup prípravy sa trochu odlišuje. Výsledkom je krásne nadýchané cesto, mäkké ako vatička.
Základný recept na vianočku nájdete tu- https://recepis.sk/2018/10/01/domaca-vianocka/
Potrebujete:
- 500g hl.múky
- ½ kocky droždia
- 75g kr.cukru
- 200ml sladkej šlahačkovej smotany
- Vanilková esencia alebo 1 vanilkový cukor
- 2 vajíčka+1bielok
- Štipka soli
- 1 žĺtko +2pl mlieka na potretie
Postup:
- Podľa základného receptu si pripravíme z uvedených surovín cesto.
- Cesto potrieme olejom, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme najskôr 45min. na teplom mieste kysnúť až cesto zdvojnásobí jeho veľkosť.
- Potom cesto rozdelíme na 4ks. Z toho 3ks by mali mať rovnakú veľkosť, štvrtý kus by mal byť asi o polovičku menší ako zvyšné 3 diely.
- 3 diely vygúľame rukami na ca 80cm dlhé šuľce. Tie potom prepletieme do vrkoča a ten skrútime a vytvoríme kruh. Treba dbať na to, aby konce boli dobre spojené. Cesto položíme na plech. Prikryjeme a necháme ďalej kysnúť.
- Zvyšný diel cesta rozdelíme na 3 kusy. Každý vygúľame rukami, tentoraz na ca. 10cm kusy.
- Každý kus zatočíme okolo svojej osy viackrát aby vznikla zatočená optika.
- Kusy položíme na 3 miesta na na veľkonočný veniec a vytvoríme kruh, do ktorého vložíme vajíčko z alobalu.
- Na to odtrhneme z alobalu 3 kusy, takisto si pripravíme 3 kuchynské utierky z papieru. Každú kuchynskú utierku vytvarujeme do guľky a tú obalíme do alobalu tak aby vznikol tvar vajíčka.
- Alobalové vajíčka vložíme do pripravených otvorov, cesto prikryjeme a necháme ešte 20min. kysnúť.
- Medzitým si predhrejeme trúnbu na 180C. Keď je cesto vykysnuté, zmiešame žĺtko s mliekom a zmesou potrieme povrch cesta.
- Vianočku necháme piecť ca. 25min. do zlatistej farby.
- Po upečení vyberieme alobalové vajíčka a nahradíme ich farbenými vajciami uvaernými na tvrdo.