HomeHlavné jedlá slané Bezmäsité jedlá Plnené slané slimáky „Börek“

Plnené slané slimáky „Börek“

Posted in : Bezmäsité jedlá, Hlavné jedlá slané, Mäsité jedlá on by : lydia.argilli Značky:, , ,

Toto tradičné jedlo poznajú mnohí z dovolenky v Turecku. Sú to plnené cestové slimáky vyrobené z tenučkého cesta podobného nášmu štrúdlovému cestu s mnohými rôznymi plnkami. Medzi moje obľúbené plnky patria mäsová, špenátová a cesnaková. Recepty na ne prikladám.

Recept na základné cesto takzvané Yufka, nájdete tu: https://recepis.sk/2019/05/18/zakladne-yufka-cesto/

Mäsová plnka:

  • 250g hov. Mletého mäsa
  • 2PL masla
  • Soľ, čierne korenie, sušené čili, sladká červená paprika
  • 1 malá cibuľa

Špenátová plnka:

  • 500g listového šenátu
  • 1 malá cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Soľ, čierne korenie, sušený cesnak
  • Balkánsky syr

Cesnaková plnka:

  • 3 zemiaky uvarené v šupke do mäkka
  • 2 cibuľe
  • 3 strúčiky cesnaku
  • Soľ čierne korenie
  • 1PL masla

Na potieranie:

  • 50ml bieleho jogurtu
  • 50g roztopeného vychladnutého masla
  • 50ml mlieka
  • 4PL oleja
  • 1 vajíčko
  • Sézam na ozdobu
plnky

Postup:

  • Na mäsovú plnku na oleji a masle opražiť mäso do zlatista (je dôležité pridať maslo, keď vychladne bude mať zmes lepšiu konzistenciu vďaka nemu). Okoreniť soľou, čierným korením, čili a sladkou červenou paprikou a nechať vychladnúť.
  • Na špenátovú plnku umyť listy špenátu, dobre odkvapkať a pokrájať na väčšie kusy. V panvici opražiť cibuľku a cesnak pokrájané na dorbno. Pridať špenát a 2min spolu podusiť. Dochutiť soľou, čierným korením a sušeným cesnakom . Nechať vychladnúť, potom ešte pridať rozdrvený balkánsky syr.
  • Na cesnakovú plnku uvarené zemiaky ošúpať a pokrájať na malinké kúsky. Medzitým na oleji a 1PL masla opražiť cibuľku a cesnak do hneda, pridať zemiaky a ešte 2min. spolu popražiť. Osoliť, okorenť čierným korením a nechať vydhlanúť.
  • Potom si podľa základného receptu pripraviť Yufka cesto. Pásy cesta položiť najlepšie na podložku na pečenie tak aby sa nedotýkali.
  • Roztopené vychladnuté maslo zmiešať s vajíčkom a potrieť ním dobre pásy.
  • Potom na stranu každého pásu dať malé množstvo plnky a pás po šírke opatrne zarolovať do šuľca (p.obrázok). Celý šulec potom zrolovať do slimáka a ten položiť na plech vystlatý papierom na pečenie.
  • Celý povrch opäť potrieť maslovou zmesou a ozdobiť sézamom.
  • Piecť pri 200°C do zlatista (ca. 30min).
plnené pásy cesta
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial