Plnené bezmäsité slané slimáky z cesta „Börek“ turecký recept

Plnené slané slimáky „Börek“ so syrovou plnkou s cesnakom

Toto tradičné jedlo “börek” poznajú mnohí z dovolenky v Turecku. Sú to plnené cestové slimáky vyrobené z tenučkého cesta podobného nášmu štrúdlovému cestu s mnohými rôznymi plnkami.

Medzi moje obľúbené plnky patria mäsová, špenátová a cesnaková so zemiakmi. Recepty na ne prikladám.

Recept na základné cesto takzvané Yufka, nájdete tu. Alternatívne môžete použiť kupované štrúdľové cesto. Neodporúčam použiť lístkové, to má úplne inú štruktúru a na tento recept sa nehodí.

Suroviny:

  • 3 zemiaky uvarené v šupke do mäkka
  • 2 cibuľe
  • 3 strúčiky cesnaku
  • Soľ čierne korenie
  • 1 balenie balkánskeho syra
  • 1PL tuku (maslo/margarín/kokosový olej)

Suroviny na zálievku:

  • 50g roztopeného vychladnutého masla
  • 50ml mlieka
  • 50ml oleja
  • 1 vajíčko

Postup

  • Cesto si pripravíme podľa základného receptu a vygúľame ho na tenké cesto. Alternatívne možno použiť hotové štrúdlové cesto.
  • Roztopené maslo zmiešame s mliekom, olejom a vajíčkom.
  • Na cesnakovú plnku uvarené zemiaky ošúpeme a pokrájame na malinké kocky.
  • Medzitým si na oleji a lyžici tuku opražíme cibuľku a cesnak do hneda.
  • Pridáme zemiaky a ešte 2 minúty spolu popražíme.
  • Osolíme, okoreníme čierným korením a necháme vychladnúť.
  • Spodok nádoby na zapekanie dobre vymastíme a položíme prvý plát cesta. Ten potrieme zálievkou a naňho položíme druhý plát cesta.
  • Opäť potrieme zálievkou a potom rovnomerne rozložíme plnku.
  • Na to dáme opäť 2 vrstvy cesta, vždy dobre potrieme zálievkou.
  • Cesto potom zatočíme do valca a ten buď rozkrájame na 2cm hrubé šulce, ktoré kladieme do vymastenej nádoby na zapekanie alebo zatočíme celý valex do formy slimáka a tak položíme do formy na pečenie.
  • Vrch cesta pomažeme zvyšnou zálievkou a prípadne posypeme sézamom.
  • Pečieme v trúbe pri 180°C. Najskôr 20minút prikyté alobalom a potom 25 minút až dostane börek krásnu zlatistú farbu.
  • Timemanagement tip 2 – Akú roľu hrá naša myseľ pri výchove detí

    Timemanagement tip 2 – Akú roľu hrá naša myseľ pri výchove detí

    Aké pocity máte, keď sa vás niekto opýta či si vychutnávate byť mama? Poviete automaticky, že je to skvelé alebo skôr si pomyslíte, že ste si to akosi inak predstavovali, alebo máte pocit, že padáte z nôh? Azda každá z mám sa už ocitla v niektorej z týchto pocitových fázach. […]


  • Pomarančové lievance

    Pomarančové lievance

    Tento rok som dostala od svokry veľké množstvo pomarančov v bio kvalite a tak som hľadala možnosti ako tieto čo najlepšie spracovať. Napadlo ma pridať ich šťavu do lievancového cesta a dopadlo to super. Lievance mali skutočne silnú arómu a prevzali sladkosť pomaranča takže som nemusela ani veľmi doslaďovať. Veĺmi […]


  • Cibuľa naložená v sladko-kyslom náleve

    Cibuľa naložená v sladko-kyslom náleve

    Skúsili ste už niekedy cibuľu naložiť do sladko-kyslého nálevu? Je to veľmi chutná príloha napríklad k sandviču a super rýchlo hotová. Suroviny (na 2 poháre s 200ml): Postup:


  • Skvelý šošovicový prívarok so sladkým zemiakom

    Skvelý šošovicový prívarok so sladkým zemiakom

    Tento prívarok vznikol celkom náhodne keď som doma nemala zemiaky, len batáty, ale chutí skvelo a môžem len ďalej odporúčiť ho vyskúšať. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *