Plnené bezmäsité slané slimáky z cesta „Börek“ turecký recept

Plnené slané slimáky „Börek“

Toto tradičné jedlo “börek” poznajú mnohí z dovolenky v Turecku. Sú to plnené cestové slimáky vyrobené z tenučkého cesta podobného nášmu štrúdlovému cestu s mnohými rôznymi plnkami.

Medzi moje obľúbené plnky patria mäsová, špenátová a cesnaková so zemiakmi. Recepty na ne prikladám.

Recept na základné cesto takzvané Yufka, nájdete tu. Alternatívne môžete použiť kupované štrúdľové cesto. Neodporúčam použiť lístkové, to má úplne inú štruktúru a na tento recept sa nehodí.

Suroviny:

Mäsová plnka:

  • 250g hov. Mletého mäsa
  • 2PL tuku (maslo/margarín/kokosový olej)
  • Soľ, čierne korenie, sušené čili, sladká červená paprika
  • 1 malá cibuľa

Špenátová plnka:

  • 500g listového šenátu
  • 1 malá cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Soľ, čierne korenie, sušený cesnak
  • Balkánsky syr

Cesnaková plnka:

  • 3 zemiaky uvarené v šupke do mäkka
  • 2 cibuľe
  • 3 strúčiky cesnaku
  • Soľ čierne korenie
  • 1PL tuku (maslo/margarín/kokosový olej)

Nálev na potieranie:

  • 50ml mlieka
  • 20ml oleja
  • 1 vajíčko 

Príprava plniek

Mäsová plnka

  • Na mäsovú plnku na oleji a tuku opražíme mäso do zlatista (je dôležité pridať maslo, keď vychladne bude mať zmes vďaka maslu lepšiu konzistenc
  • Okoreníme ho soľou, čierným korením, čili a sladkou červenou paprikou a necháme vychladnúť.

Špenátová plnka

  • Na špenátovú plnku umyjeme listy špenátu, dobre ich odkvapkáme a pokrájame na väčšie kusy.
  • Alternatívne môžeme použiť mrazený špenát, ktorý sme nechali nad sítkom dovre odkvapkať z prebytočnej tekutiny.
  • V panvici opražíme cibuľku a cesnak pokrájané na dorbno.
  • Pridáme špenát a 2 minúty spolu podusíme.
  • Dochutíme soľou, čierným korením a sušeným cesnakom.
  • Potom necháme vychladnúť.
  • K špenátu pridáme rozdrvený balkánsky syr (alebo postrúhaný parmezán) a dobre zmes premiešame.

Zemiaková plnka s cesnakom

  • Na cesnakovú plnku uvarené zemiaky ošúpeme a pokrájame na malinké kocky.
  • Medzitým si na oleji a lyžici tuku opražíme cibuľku a cesnak do hneda.
  • Pridáme zemiaky a ešte 2 minúty spolu popražíme.
  • Osolíme, okoreníme čierným korením a necháme vychladnúť.

Ako pripraviť Börek

  • Na potieranie cesta zmiešame olej, mlieko a vajíčko.
  • Potom si podľa základného receptu pripravíme Yufka cesto.
  • Jednotlivé pláty spracujeme osobitne.
  • Jeden plát cesta položíme na pracovnú plochu.
  • Potom cesto potrieme nálevom (ak je cesto tenké kľudne použijeme 2 vrstvy cesta ktoré položíme na seba) a potom naňho na umiestníme malé množstvo plnky.
  • Pás po šírke opatrne zaroľujeme do šuľca. Potom šulec zamotáme do tvaru slimáka.
  • Cesto položíme na plech vystlatý papierom na pečenie.
  • Celý povrch opäť potrieme výdatne nálevom a ozdobíme sézamom.
  • Pečieme pri 200°C do zlatista (ca. 30min).

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.