Táto fazuľova polievka na sladko bola často pripravovaná mojou mamou a dokonca aj mojou starou mamou keď sme boli deti. Keďže okrem nej sa u nás varila aj kyslá fazuľková z hnedej fazule, tak rýchlo dostala táto prívlastok sladká fazulačka. Strukoviny sú bohatým zdrojom vlákniny a tak by nemali chýbať na našom jedálničku.
Suroviny:
- 1 šálka sušenej bielej fazule
- 2 l vody
- soľ, čierne korenie, bobkový list, rasca, 1 cesnak
- 1 kuchynská cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 petržlén
- 2 väčšie zemiaky
- 1/4 celeru (alebo stonkový celer)
- 2 PL múky
- 2 PL oleja
- 1 PL sladkej červenej papriky
- petržlenová vňať
- prípadne čili
Postup
- Fazuľu (1 šálku) si namočíme na noc do vody.
- Ráno vodu zlejeme, k fazuli pridáme vodu, soľ, bobkový list a pár kúskov čierného korenia ako aj celý cenak a necháme variť ca. hodinu v tlakovom hrnci do mäkka (v normálnom hrnci minimálne 1,5-2 hodiny v závislosti od veľkosti fazuľových zrniek).
- Kdo chce môže tento krok preskočiť a použiť 1 konzervu bielej fazule.
- Na oleji opražíme cibuľku, pridáme na malé kúsky pokrájanú mrkvu a petržlen ako aj rovnaké množstvo celeru. Zvyknem dávať zhruba za malú šálku z každej zeleniny.
- Zeleninu 10 minút pomaly opekáme na oleji až začne hnednúť.
- Potom zeleninu zalejeme vývarom z fazule aj s fazuľkou a pridáme aj 2 zemiaky pokrájané na drobno.
- Dochutíme podľa potreby soľou, rascou a čiernym mletým korením.
- Potom prikryté necháme variť spolu 20 min.
- Do vývaru môžeme pridať takisto mäso, napríklad na drobno pokrájané údené mäso. Výborné sú tiež hovädzie kosti, tie dodajú polievke výbornú chuť.
- Na oleji opražíme múku a vyrobíme svetlú zápražku. Potom odoberieme z ohňa a pridáme za 1PL červenej sladkej papriky.
- Zalejeme trochou studenej vody a dobre rozmiešame, aby neboli hrudky. Následne zápražku prilejeme do polievky a necháme spolu zovrieť.
- Na záver vyberieme kosti (ak sme ich pri varení použili), pridáme na drobno pokrájanú petržlenovú či celerovú vňať a kdo má rád aj trochu štiplavej papriky.
Ak vás môj recept zaujal, nezabudnite sa prihlásiť na odber newlstettra, kde budete dostávať rôzne BONUSY ako E-knihy s receptami, zľavy, kurzy varenia ZADARMO a aktuálne rozosielam odberateľom Tabuľku náhradných surovín, ktorú určite využijete skvelo pri varení, či pečení.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Podarila sa je ok
Teším sa, že chutilo ?