Veľkonočná plnka

Veľkonočná plnka je tradičným pokrmom pripravovaným na veľkonočný stôl. Tak ako aj mnohé iné veľkonočné dobroty – plnené vajíčka, syrová či špenátová roláda aj táto sa servíruje za studena.

Historický a kultúrny význam veľkonočnej plnky na Slovensku

1. Symbol obnovy a jari

  • Tento pokrm sa tradične pripravoval na konci pôstu, ktorý predchádza Veľkej noci.
  • Použitie čerstvých zelených byliniek ako žihľava, petržlen či ligurček symbolizuje nový život, rast a znovuzrodenie prírody – čo krásne korešponduje s posolstvom Veľkej noci.

2. Oslava konca pôstu

  • Počas pôstu sa ľudia vyhýbali mäsu a výdatným jedlám. Plnka s údeným mäsom, vajíčkami a mliekom bola prvým výdatným pokrmom po pôste, ktorým sa rodina zasýtila.
  • Tieto suroviny boli znakom hojnosti, radosti a Božieho požehnania po období odriekania.

3. Dedinské a rodinné tradície

  • Najmä na vidieku sa plnka pripravovala vo veľkých množstvách a často sa zdieľala s rodinou a susedmi, čím sa posilňovali vzťahy v komunite.
  • Bývala súčasťou veľkonočných raňajok, alebo sa nosila v košíkoch do kostola na tradičné požehnanie jedál.

4. Regionálna rozmanitosť a dedičstvo

  • Každý kraj – a často aj každá rodina – má vlastný recept, ktorý sa odlišuje druhmi byliniek, použitým pečivom či prídavkom ryže a iných surovín.
  • Plnka je tak aj nosičom tradície, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu a zachováva regionálnu identitu.

Veľkonočná plnka

Recipe by lydia.argilliCourse: Nezaradené
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • 1-2 žemle

  • 1 praclík

  • ca 100ml teplého mlieka

  • 50g šunky

  • 4 vajíčka

  • Bylinky – petržlenová vňať, pažítka

  • 1-2 strúčiky cesnaku

  • 1 opražená cibuľka

  • soľ, čierne korenie, paprika

Postup

  • Začneme tým, že si žemle a praclík pokrájame na menšie kocky a zalejeme ich mliekom. Necháme stáť asi ca. 10 minút.
  • Medzitým si cibuľu pokrájame a dáme pražiť na troche oleja do zlatista. Necháme vychladnúť.
  • Keď sú žemle zmäkknuté, vytlačíme z nich prebytočné mlieko. Šunku pokrájame a pridáme k zmesi. Takisto ako aj opraženú cibuľku a roztlačený cesnak a bylinky pokrájané na drobno.
  • Zmes dochutíme soľou, korením a paprikou a dobre premiešame. Nanesieme do vymastenej zapekacej formy (ja som zvolila úzku obdĺžnikovú formu, ale môžete tiež zobrať menší plech či zapekaciu nádobu.
  • Pečieme pri 200C ca 35-40 minút do zhnednutia.

Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

4,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

213 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

9,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*