Veľkonočná plnka je tradičným pokrmom pripravovaným na veľkonočný stôl. Tak ako aj mnohé iné veľkonočné dobroty – plnené vajíčka, syrová či špenátová roláda aj táto sa servíruje za studena.

Historický a kultúrny význam veľkonočnej plnky na Slovensku
1. Symbol obnovy a jari
- Tento pokrm sa tradične pripravoval na konci pôstu, ktorý predchádza Veľkej noci.
- Použitie čerstvých zelených byliniek ako žihľava, petržlen či ligurček symbolizuje nový život, rast a znovuzrodenie prírody – čo krásne korešponduje s posolstvom Veľkej noci.
2. Oslava konca pôstu
- Počas pôstu sa ľudia vyhýbali mäsu a výdatným jedlám. Plnka s údeným mäsom, vajíčkami a mliekom bola prvým výdatným pokrmom po pôste, ktorým sa rodina zasýtila.
- Tieto suroviny boli znakom hojnosti, radosti a Božieho požehnania po období odriekania.
3. Dedinské a rodinné tradície
- Najmä na vidieku sa plnka pripravovala vo veľkých množstvách a často sa zdieľala s rodinou a susedmi, čím sa posilňovali vzťahy v komunite.
- Bývala súčasťou veľkonočných raňajok, alebo sa nosila v košíkoch do kostola na tradičné požehnanie jedál.
4. Regionálna rozmanitosť a dedičstvo
- Každý kraj – a často aj každá rodina – má vlastný recept, ktorý sa odlišuje druhmi byliniek, použitým pečivom či prídavkom ryže a iných surovín.
- Plnka je tak aj nosičom tradície, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu a zachováva regionálnu identitu.
Veľkonočná plnka
Course: Nezaradené4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
1-2 žemle
1 praclík
ca 100ml teplého mlieka
50g šunky
4 vajíčka
Bylinky – petržlenová vňať, pažítka
1-2 strúčiky cesnaku
1 opražená cibuľka
soľ, čierne korenie, paprika
Postup
- Začneme tým, že si žemle a praclík pokrájame na menšie kocky a zalejeme ich mliekom. Necháme stáť asi ca. 10 minút.
- Medzitým si cibuľu pokrájame a dáme pražiť na troche oleja do zlatista. Necháme vychladnúť.
- Keď sú žemle zmäkknuté, vytlačíme z nich prebytočné mlieko. Šunku pokrájame a pridáme k zmesi. Takisto ako aj opraženú cibuľku a roztlačený cesnak a bylinky pokrájané na drobno.
- Zmes dochutíme soľou, korením a paprikou a dobre premiešame. Nanesieme do vymastenej zapekacej formy (ja som zvolila úzku obdĺžnikovú formu, ale môžete tiež zobrať menší plech či zapekaciu nádobu.
- Pečieme pri 200C ca 35-40 minút do zhnednutia.
Vitajte na stránke plnej receptov pre celú rodinu
Pomocníci do kuchyne*


Najnovšie články
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Čo nájdete na recepis.sk?

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?
Nahliadni sem
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
213 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?
Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV