Dnes som dostala chuť na niečo chrumkavé, na spôsob müsli tyčiniek. Ja som použila na plnku orechy a semiačka ale samozrejme aj sušené ovocie je určite chutné. Opäť raz recept, pri ktorom sa môžete riadiť vlastnými chuťami a prispôsobiť si ho podľa potreby výberu potravín doma :).
Suroviny na cesto:
- 20g čerstvých kvasníc
- 100g kr. cukru
- 450g hl. múky
- 150ml mlieka (ovseného mlieka)
- 100g roztopeného masla (kokosového tuku)
- štipka soli
Suroviny – plnka:
- 100ml šľahačkovej smotany
- 2 PL masla alebo kokosového tuku
- 2 PL jahodovej marmelády
- 50g cukru (ja som použila kokosový cukor ale samozrejme možno použiť aj klasický kryštáľový)
- 150g posekaných mandlí
- 50g posekaných vlašských orechov
- 50g slnečnicových semiačok
- 1 kávová šálka ovsených vločiek
- 2 PL ľanových semiačok
Postup:
- Začneme prípravou kystnutého cesta. Na to si v miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
- Do inej misky dáme múku, roztopené maslo, štipku soli ako aj kvások. Mlieko si premiešame s cukrom až sa roztopí a potom ho takisto pridáme k cestu.
- Cesto necháme miesiť asi 10 minút kuchynským robotom až nám vznikne elastické cesto. Ak je cesto moc suché, pridáme ešte malé množstvo vody (najlepšie po lyžičke).
- Cesto hneď bez státia vyroľujeme na pomúčenej ploche na veľkosť plechu a potom ho preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjeme fóliou a necháme takto 30 minút oddychovať.
- Medztiým si pripravíme plnku. Na to do hrnca dáme maslo, smotanu a cukor. Pri nahrievaní miešame až sa cukor rozpustí.
- Potom pridáme marmeládu, orechy (posekané mandle, vlašské) ako aj semiačka (slnečnicové, ľanové) a ovsené vločky.
- Krátko prevaríme a potom odstavíme z ohňa.
- Keď je cesto už podkysnuté, rovnomerne naňho rozložíme plnku.
- Takto pripravený koláč pečieme pri 180C v predhriatej rúre po dobu ca. 35 minút až dostane vrchná vrstva krásne intenzívnu hnedastú farbu.
- Po vychladnutí nakrájame buď na štvorce alebo trojuholníky. Uskladnené v uzatvorenej nádobe je tento koláč chutný aj po niekoľkých dňoch.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.