Máte radi karamel ale bojíte sa ho pripraviť doma? Alebo ste už skúšali karamel pripraviť a nepodarilo sa? Aj ja som potrebovala čas pokiaľ som si osvojila zopár základných techník vďaka ktorým som sa naučila, ako pripraviť karamel.
Ako sa hovorí, niekedy je lepšie raz vidieť ako 5-krát počuť, tak som pripravila aj video s detailným postupom. Poteším sa, keď si domáci karamel skúsite pripraviť aj vy doma a podelíte sa o svoju skúsenosť.
čím viac masla pridáte, o to hustejšia poleva vám vznikne
pri tekutej karamelovej poleve vám stačí 50g, pri poleve, čo netečie napríklad na cheesecake treba 100g
Suroviny
- 4 PL kryštáľového cukru
- 1 PL vody
- 100 ml šľahačky (rastlinnej šľahačky)
- 50-100g masla/ margarínu
- (1čl ryžového alebo agáve sirupu)
Postup:
- Začneme tým, že suchý hrniec dáme na sporák a vložíme doňho cukor. Kdo chce môže tiež pridať ryžový či agáve sirup.
- Začneme nahrievať na strednej teplote. Cukor sa postupne začne topiť. Počas topenia ho krúživými pohybmi hrnca udžujte v pohybe aby sa topil rovnomerne.
- Medzitým si nahrejeme v inom hrnci šľahačku a maslo.
- Akonáhle dostane cukor hnedastú, jantárovú farbu, prilejeme doňho maslo so šľahačkou a hneď začneme miešať. Takisto znížime teplotu varenia na minimum.
- Za miešania povaríme ešte asi 3-5 minút, až sa celý cukor kompletne roztopí a premení do lahodnej, karamelovej polevy.
Pravidlá na prípravu v skratke
Takto sa vám karamel zaručene podarí – rady a triky.
Slaný karamel
Chcete si pripraviť slaný karamel? Žiaden problém. Proste len zamente maslo za maslo s obsahom soli a postupujte ďalej podľa základného receptu.
-
Prvého mája spúšťam nový mini-kurz o buchtách
Máte radi pravé domáce buchty či možno takú skvelú naparenú knedľu ako od babičky? A možno ste si ešte netrúfli ju pripraviť? Naučte sa pripraviť buchty ako od babičky To je naozaj škoda a túto drobnosť by som rada pre vás vyriešila – môj nový mini kurz venovaný celý buchtám […]
-
Kuracie prsia na pečenom póre
Vedeli ste, že keď opečiete pomaly pór, tak sa nielen zmení jeho konzistencia ale takisto dostane úplne inú arómu? Verte, táto vás dostane. A v kombinácii s kuracími prsiami je to skvelý rýchli obed či večera z jednej panvice. Recept
-
Hrnčekový citrónový koláč s kokosom
Chutný, bez váženia a rýchlo hotový – taký je tento nenáročný citrónový koláč s kokosom. Na meranie postačí šálka s objemom 250ml. Recept
-
Jednoduché hrnčekové kysnuté lievance
Chutný recept na raňajky či snack pre deti. Tieto lievance si môžete pripraviť deň vopred a potom ich nechať v chladničke pomaly kysnúť a na ďaľší deň pripraviť. Super jednoduché a tak krásne nadýchané ako pierko.
Pingback: recepis.sk - keď tradície chutia
Pingback: Hrnčekový otočený koláč s broskyňami, marhuľami a makom - recepis.sk - Keď tradície chutia
Pingback: Skvelé nepečené rezy pre deti z cerálii, salka a karamelu - recepis.sk - Keď tradície chutia