Dlhé roky som nevedela, čo z jeleniej soli (alebo salajky) vyrobiť, mala som však v pamäti ako moja babka za môjho detsva túto surovinu pri pečení používala. Tento rok som sa rozhodla vyhrabať túto starú/novú potravinu a vyskúšať ju pri vianočnom pečení. Dozvedela som sa, že je vhodná do všetkých sladkých pečív, ktoré majú narásť skôr do šírky ako do výšky. Výsledkom som nadšená, krásne nadýchané a lahučké perníčky.
Potrebujete:
- Na sirup:
- 100ml vody
- 150g kr.cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1čl sódy bikarbóny
- Šťava z ½ citróna
- ½ balenia salajky
Okrem toho:
- 1 vajíčko
- 500g hladkej múky
- 100g medu
- 50g jahodovej marmelády
- 50g kakaa
- 1PL perníkového korenia
- 1PL škorice
- Čokoládova poleva
Postup:
- Salajka potrebuje na aktivovanie kyslosť, a takisto je dobre ju rozpustiť v tekutine. Na to najskôr pripraviť tento sirup. V hrnci zohriať vodu, cukor, vanilkový cukor, sódu a citrónovú šťavu a nechať zobrieť, potom ešte 5 min variť. Následne odstaviť z ohňa, primiešať salajku a zmes dobre premiešať a nechať úplne vychladnúť.
- Múku zmiešať s vajíčkom, medom, marmeládou, kakaom, perníkovým korením, škoricou a pridať sirup. Cesto vložiť aspoň na pár hodín do chladnu.
- Potom cesto vygúľať a vykrojiť perníčky. Tie piecť pri 180°C pokiaľ dobre narastú (ca. 20min). Pri otvorení rúry pozor na nepríjemný zápach, ktorý salajka vyrába. Našťastie tento po vychladnutí zmizne. Nechať vychlandúť a potom každý namočiť do roztopenej čokolády.