Čokoládové perníčky z jeleniej soli

Dlhé roky som nevedela, čo z jeleniej soli (alebo salajky) vyrobiť, mala som však v pamäti ako moja babka za môjho detsva túto surovinu pri pečení používala. Tento rok som sa rozhodla vyhrabať túto starú/novú potravinu a vyskúšať ju pri vianočnom pečení. Dozvedela som sa, že je vhodná do všetkých sladkých pečív, ktoré majú narásť skôr do šírky ako do výšky. Výsledkom som nadšená, krásne nadýchané a lahučké perníčky.

Potrebujete:

  • Na sirup:
  • 100ml vody
  • 150g kr.cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1čl sódy bikarbóny
  • Šťava z ½ citróna
  • ½ balenia salajky

Okrem toho:

  • 1 vajíčko
  • 500g hladkej múky
  • 100g medu
  • 50g jahodovej marmelády
  • 50g kakaa
  • 1PL perníkového korenia
  • 1PL škorice
  • Čokoládova poleva

Postup:

  1. Salajka potrebuje na aktivovanie kyslosť, a takisto je dobre ju rozpustiť v tekutine. Na to najskôr pripraviť tento sirup. V hrnci zohriať vodu, cukor, vanilkový cukor, sódu a citrónovú šťavu a nechať zobrieť, potom ešte 5 min variť. Následne odstaviť z ohňa, primiešať salajku a zmes dobre premiešať a nechať úplne vychladnúť.
  2. Múku zmiešať s vajíčkom, medom, marmeládou, kakaom, perníkovým korením, škoricou a pridať sirup. Cesto vložiť aspoň na pár hodín do chladnu.
  3. Potom cesto vygúľať a vykrojiť perníčky. Tie piecť pri 180°C pokiaľ dobre narastú (ca. 20min). Pri otvorení rúry pozor na nepríjemný zápach, ktorý salajka vyrába. Našťastie tento po vychladnutí zmizne. Nechať vychlandúť a potom každý namočiť do roztopenej čokolády.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*