Mám rada takéto klasické tradičné jedlá, ktoré sú nielen rýchlo hotové ale tiež nepotrebujú žiadne dlhé listy prísad. Okrem toho sa dajú do cesta použiť aj zemiaky, ktoré zvýšili z iného jedla a tak zamedziť ich vyhodeniu. Ideálne jedlo tiež pre deti, ktoré sa môžu dobre podielať aj na príprave (mleť mak, vyrábať šúlance a pod.).
Makové šúlance zo zemiakového cesta
Course: bezmäsite jedlá sladke, Čo zo zemiakov, Hlavné jedlá, Základy varenia, Zvyškové recepty4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
4 väčšie zemiaky
1 vajíčko
ca. 70g múky
3l vody
soľ
Postup
- Ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na kocky. Potom ich uvarte v osolenej vode do mäkka a sceďte.
- Keď zemiaky vychladnú, roztlačte ich na kašu, najlepšie pomocou škrabky na zemiaky. Pridáme vajce a postupne pridávame toľko hladkej múky, aby vzniklo nelepivé cesto. Medzitým vo veľkom hrnci priveďte do varu 3 litre vody.
Potom z cesta odtrhnite malé kúsky a rozvaľkajte ich medzi rukami, aby ste vytvorili šúlance. - Šúlance hádžeme do osolenej vriacej vody, pričom je dobré vodu zakaždým trochu premiešať, aby sa pri varení nedotýkali. Keď vyplávajú na povrch (približne 8 minút), vyberte ich z vody a vložte do misy. Pridajte 2-3 lyžice masla a premiešajte.
- Nakoniec posypte buchty mletým makom a podľa chuti aj práškovým cukrom.
Videorecepty
Chcete si pozrieť Video-postup k tomuto receptu? Tak nahliadnite na môj youtube kanál.
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Makové šúlance zo zemiakového cesta
Čo nájdete na recepis.sk?
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.