Výborné, jednoduché jedlo bohaté na železo.
Potrebujete:
- 200g čerstvého (alebo mrazeného) špenátu
- 1 cibuľa
- 150ml vody
- 1 PL soľ
- 1 vajíčko
- Ca 300g hrubej múky
Na omáčku:
- 3PL masla
- 3PL hl. Múky
- 200ml vývaru
- 100ml sladkej smotany
- 50g údeného syra
- Soľ, čierne korenie
Postup:
- Cibuľu opražíme do zlatista na troche oleja a pridáme špenátové listy pokrájané na menšie kúsky. Necháme spolu 2min dusiť. Medzitým dochute soľou a čierným korenim. Kdo ma rád, pridá tiež sušený cesnak.
- Keď špenát zmenší svoj objem, vypneme sporák a prilejeme vodu. Necháme dobre vychladnúť. Studenú špenátovú zmes potom rozmixujeme ponorným mixérom do hladka.
- Ca 2 litre vody necháme zovrieť. Keď zovrie, pridáme 1 PL soli.
- Medzitým vložíme studený a rozmixovaný špenát do misky, pridáme vajíčko, soľ a postupne prisýpame múku. Zakaždým dobre vareškou premiešame. Keď je cesto tak tuhé, že sa na vareške začne lepiť a aj chvíľku ostane prilepené, tak je pripravené na varenie.
- Haluškovačom pretlačíme halušky a tie necháme variť vo vode pokiaľ nevyplávajú na povrch (ca.2min.). Potom ich vybrebieme z vody a polejeme výdatne olejom aby sa nezlepili.
- Na omáčku najskôr opražíme múku s maslom a keď začne zmes dostávať zlatistú farbu, tak zalejeme vývarom a odložíme zo sporáka.
- Dobre rozmiešame, pokiaľ zaniknú všetky hrudky. Prilejeme smotanu a vrátime na šporák.
- Na záver pridáme pokrájaný alebo postrúhaný tvrdý syr a za miešania necháme zovrieť. Na záver dochutíme soľou a čiernym korením.