Parené buchty ako od babky

Toto recept na parené buchty som zdedila po mojej babke a jeho výsledok je vždy rovnaký – krásne nadýchané buchty mäkké ako perinka.

Čo som na receptúre len zmenila, že medzičasom pridávam ovsené a nie kravské mlieko, neviem prečo, ale kysnuté z ovseného mlieka sa super ľahko spracováva aj bez predkysnutia

Prečo robiť domáce?

Domáce parené buchty sú tiež tak rýchlo hotové, že stojí za to ho pripaviť doma namiesto kupovania polotovarov z obchodu. Z dole uvedeného množstva vyjde ca. 20 kusov. Komu je veľa, urobí z polovičného množstva, prípadne vyrobí viac a zamrazí.

buchty

Na čo treba dať pri príprave pozor?

Pri buchtách treba dodržať zopár základných pravidiel, práve tie vedú k tomu správnemu výsledku:

  • Základné cesto miesime aspoň 10 minút aby sa z múky uvolnil lepok
  • Je dobre rozdeliť čas na kysnutie a najskôr nechať podkysnúť samotné cesto a potom naplnené cesto tak, aby celkovo cesto malo aspoň hodinu na nakysnutie
  • Kdo má možnosť, dá kysnúť plnené buchty priamo v sítku pokrytom utierkou, tak to robila už moja mama aby sa zbytočnou manipuláciou nekazil tvar čerstvo nakysnutých buchiet.
buchty

 Na cesto potrebujete:

  • 500g polohrubej múky
  • 1/2 čerstvé droždie (20g)
  • 1PL cukru
  • 1PL soli
  • 150ml vlažného mlieka (alebo ovsenné mlieko)
  • 1-2 vajíčka (ak menšie dajte 2)
  • 3PL mäkkého masla
  • Ca. 50ml vlažnej vody
  • Marmeláda alebo nutella na plnenie

Postup:

  1. Droždie rozmrvíme do misky, posypeme cukrom a mierne spolu premiešame. Prikryjeme a necháme 10min. stáť, pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku z kvasníc nájdete tiež tu.
  2. Múku premiešame so soľou, pridáme mlieko, vajíčka, maslo a kvások a začneme miesiť.
  3. Podľa potreby pridáme vodu až pokiaľ sa nevytvorí hladké, nelepivé cesto. Cesto necháme aspoň 10min. miesiť. Potom ho prikryjeme mokrou utierkou alebo potravinovou fóliou a necháme 1/2 hodidy kysnúť.
  4. Z cesta vytvoríme podlhovastý tvar a ten rozdelíme nožom na rovnaké veľké diely.
  5. Každý diel potom rukou jemne roztiahneme, do jeho stredu vložíme za 1 lyžičku plnky (marmelády alebo nutelli) a zatvoríme kraje. Potom jemne gúľame v rukách, až pokiaľ sa nevytvorí kruhový tvar knedličiek.
  6. Guľky/Knedle prikryjeme utierkou a necháme ešte 20-30 minút kysnúť.
  7. Medzitým necháme v hrnci zovrieť vodu.
  8. Knedle položíme na mriežku na naparovanie alebo do sítka, ktoré sme potreli olejom a necháme nad parou na najnižšom stupni v prikrytom hrnci napariť (ca 10-15min) až cesto dostane trojnásobnú veľkosť.
  9. Hotové knedle pomažeme roztopeným maslom a posypeme s kakaom, cukrom alebo makom či postrúhanými orechami.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Prvého mája spúšťam nový mini-kurz o buchtách

    Prvého mája spúšťam nový mini-kurz o buchtách

    Máte radi pravé domáce buchty či možno takú skvelú naparenú knedľu ako od babičky? A možno ste si ešte netrúfli ju pripraviť? Naučte sa pripraviť buchty ako od babičky To je naozaj škoda a túto drobnosť by som rada pre vás vyriešila – môj nový mini kurz venovaný celý buchtám […]


  • Kuracie prsia na pečenom póre

    Kuracie prsia na pečenom póre

    Vedeli ste, že keď opečiete pomaly pór, tak sa nielen zmení jeho konzistencia ale takisto dostane úplne inú arómu? Verte, táto vás dostane. A v kombinácii s kuracími prsiami je to skvelý rýchli obed či večera z jednej panvice. Recept


  • Hrnčekový citrónový koláč s kokosom

    Hrnčekový citrónový koláč s kokosom

    Chutný, bez váženia a rýchlo hotový – taký je tento nenáročný citrónový koláč s kokosom. Na meranie postačí šálka s objemom 250ml. Recept


  • Jednoduché hrnčekové kysnuté lievance

    Jednoduché hrnčekové kysnuté lievance

    Chutný recept na raňajky či snack pre deti. Tieto lievance si môžete pripraviť deň vopred a potom ich nechať v chladničke pomaly kysnúť a na ďaľší deň pripraviť. Super jednoduché a tak krásne nadýchané ako pierko.


Tento recept patrí do kategórie- bezmäsité sladké

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*