Toto recept na parené buchty som zdedila po mojej babke a jeho výsledok je vždy rovnaký – krásne nadýchané buchty mäkké ako perinka.
Čo som na receptúre len zmenila, že medzičasom pridávam ovsené a nie kravské mlieko, neviem prečo, ale kysnuté z ovseného mlieka sa super ľahko spracováva aj bez predkysnutia
Prečo robiť domáce?
Domáce parené buchty sú tiež tak rýchlo hotové, že stojí za to ho pripaviť doma namiesto kupovania polotovarov z obchodu. Z dole uvedeného množstva vyjde ca. 20 kusov. Komu je veľa, urobí z polovičného množstva, prípadne vyrobí viac a zamrazí.
Na čo treba dať pri príprave pozor?
Pri buchtách treba dodržať zopár základných pravidiel, práve tie vedú k tomu správnemu výsledku:
- Základné cesto miesime aspoň 10 minút aby sa z múky uvolnil lepok
- Je dobre rozdeliť čas na kysnutie a najskôr nechať podkysnúť samotné cesto a potom naplnené cesto tak, aby celkovo cesto malo aspoň hodinu na nakysnutie
- Kdo má možnosť, dá kysnúť plnené buchty priamo v sítku pokrytom utierkou, tak to robila už moja mama aby sa zbytočnou manipuláciou nekazil tvar čerstvo nakysnutých buchiet.
Na cesto potrebujete:
- 500g polohrubej múky
- 1/2 čerstvé droždie (20g)
- 1PL cukru
- 1PL soli
- 150ml vlažného mlieka (alebo ovsenné mlieko)
- 1-2 vajíčka (ak menšie dajte 2)
- 3PL mäkkého masla
- Ca. 50ml vlažnej vody
- Marmeláda alebo nutella na plnenie
Postup:
- Droždie rozmrvíme do misky, posypeme cukrom a mierne spolu premiešame. Prikryjeme a necháme 10min. stáť, pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku z kvasníc nájdete tiež tu.
- Múku premiešame so soľou, pridáme mlieko, vajíčka, maslo a kvások a začneme miesiť.
- Podľa potreby pridáme vodu až pokiaľ sa nevytvorí hladké, nelepivé cesto. Cesto necháme aspoň 10min. miesiť. Potom ho prikryjeme mokrou utierkou alebo potravinovou fóliou a necháme 1/2 hodidy kysnúť.
- Z cesta vytvoríme podlhovastý tvar a ten rozdelíme nožom na rovnaké veľké diely.
- Každý diel potom rukou jemne roztiahneme, do jeho stredu vložíme za 1 lyžičku plnky (marmelády alebo nutelli) a zatvoríme kraje. Potom jemne gúľame v rukách, až pokiaľ sa nevytvorí kruhový tvar knedličiek.
- Guľky/Knedle prikryjeme utierkou a necháme ešte 20-30 minút kysnúť.
- Medzitým necháme v hrnci zovrieť vodu.
- Knedle položíme na mriežku na naparovanie alebo do sítka, ktoré sme potreli olejom a necháme nad parou na najnižšom stupni v prikrytom hrnci napariť (ca 10-15min) až cesto dostane trojnásobnú veľkosť.
- Hotové knedle pomažeme roztopeným maslom a posypeme s kakaom, cukrom alebo makom či postrúhanými orechami.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Populárne recepty
Tento recept patrí do kategórie- bezmäsité sladké