Základné lístkové cesto bez váženia

Lístkové cesto si snáď každý kúpil už hotové ale nie je ťažké ho ani pripraviť dom. Základom sú 2 rôzne cestá, ktoré sa rovnako ako pri pľundrovanom ceste viackrát prekladajú aby vznikla tá správna konzistencia. Ja som pripravila tentoraz opäť ako recept bez váženia.

Na 1. cesto potrebujete:

  • 1 šálka hl. múky (300ml)
  • 1 balenie studeného masla (250g)

Na 2. cesto potrebujete:

  • 2 šálky múky
  • 1 žĺtok
  • 1/2čl soli
  • 2čl octu
  • ca. 2/3 šálky vlažnej vody

Postup:

Maslo (je dôležité aby bolo studené, inak sa s ním ťažko robiť) premiešame s múkou a pomocou rúk cesto tak dlho miesime až sa obe položky spoja. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho chladnúť.

Medzitým v miske zmiešame múku so žĺtkom, soľou, octom a postupne pridávame vodu. Po každom pridaní vody najskôr spolu premiesime. Toto opakujeme až vznikne nelepivé elastické cesto. To takisto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme aspoň 1/h hodiny chladiť.

Potom na dobre pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkáme obe cestá osobitne na obdĺžnik a do stredu druhého cesta vložíme prvé, maslové cesto. Druhé cesto zo všetkých strán preložíme na maslové cesto až vznikne malý obdĺžnik. Toto cesto potom rozvaľkáme na veľký obdĺžnik, opäť poskladáme a opäť rozgúľame.

Postup celkovo zopakujeme 3-4 krát. Vďaka prekladaniu sa vytvoria v ceste rôzne vrstvy, ktoré sú v lístkovom ceste dôležité.

Ďalej potom spracovať podľa želaného receptu. Napríklad naplniť špenátovou plnkou a vytvoriť slané pohostenie.

Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Obľúbené produkty

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

Original price was: 4,99€.Current price is: 2,49€.

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
Original price was: 9,99€.Current price is: 4,99€.

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

Original price was: 19,99€.Current price is: 9,99€.

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Populárne recepty

One Comment

  1. Pingback: Špenátové trojuholníky z lístkového cesta – Recepis.sk

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*