Fantastická maková bábovka z celého maku

Už od malička obľubujem mak, najmä taký domáci. Moja stará mama a neskôr aj mama pestovali vždy mak a tak boli u nás často aj makové pokrmy. Dnes už je to trochu ťažšie dopracovať sa k maku v dobrej kvalite, ale našťastie mám stále z času na čas dopĺňané zásoby od mojej mamy. A tak u nás nechýbajú ani makové dobroty, ako napríklad táto maková bábovka.

Do tejto bábovky som zámerne použila nepomletý mak, samozrejme, že môžete ho aj pomlieť, ale ja mám tú chuť chrumkavých makových zrniečok veľmi rada. Na meranie som použila šálku s objemom 200ml.

Jump to Recipe

Prečo sa oplatí vyskúšať tento recept

Kombinácia maku, pudingovej zmesi a citrónovej šťavy v poleve vytvára bohatý a aromatický koláč, ktorý je upokojujúci a zároveň pôžitkársky.

Mak dodáva koláču lahodnú chrumkavosť a orechovú chuť, čím zvyšuje jeho chuťový profil a predstavuje originálny zvrat v klasickom recepte na bábovku.

Vďaka jednoduchým prísadám a jasným pokynom je tento recept prístupný kuchárom všetkých úrovní.

Tento makový koláč určite urobí dojem, či už usporadúvate obed, oslavujete špeciálnu príležitosť, alebo jednoducho máte chuť na sladkú pochúťku.

Takto sa vám určite bábovka vydarí

Pripravte si ingrediencie vopred
Pred začatím prípravy receptu sa uistite, že sú všetky prísady odmerané a pripravené. Pomôže to zefektívniť proces a predíde sa tak prípadnému zháňaniu na poslednú chvíľu.

Vajíčka pri izbovej teplote
Na lepšie zapracovanie a hladšie cesto používajte vajcia izbovej teploty. Z chladničky ich vyberte asi 30 minút pred začatím receptu.

Správne vyšľahajte vaječné bielky
Pri šľahaní bielkov na tuhý sneh sa uistite, že misa na miešanie a šľahače sú čisté a zbavené akejkoľvek mastnoty alebo zvyškov. .

Suché prísady pridávajte postupne
Keď do cesta pridávate múku, pudingový prášok a prášok do pečiva, robte to postupne pri miešaní na nízkych otáčkach. Zabránite tak vzniku hrudiek a zabezpečíte hladkú štruktúru.

Opatrne vmiešajte vaječné bielky
Keď do cesta pridávate vyšľahané bielky, jemným skladaním ich zapracujte do cesta. Pomôže to zachovať vzdušnú štruktúru a zabráni vyprázdneniu.

Použite správnu formu na pečenie
Uistite sa, že ste formu na pečenie dôkladne vymastili, aby sa koláč neprilepil. Okrem toho zvážte použitie nepriľnavej formy na ľahšie uvoľňovanie.

Skontrolujte, či je bábovka prepečená
Teploty v rúre sa môžu líšiť, preto je nevyhnutné skontrolovať, či je koláč pred vybratím z rúry prepečený. Do stredu koláča zapichnite špáradlo – ak vyjde čisté alebo s niekoľkými vlhkými omrvinkami, koláč je hotový.

Pred polevou nechajte koláč úplne vychladnúť
Skôr ako sa pokúsite koláč vybrať, nechajte ho vo forme úplne vychladnúť. Zabráni sa tak rozbitiu alebo prilepeniu koláča k forme.

Konzistencia polevy
Množstvo citrónovej šťavy upravte tak, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu polevy. Ak chcete redšiu polevu, pridajte viac šťavy, ak chcete hustejšiu, pridajte viac práškového cukru.

Zopár zaujímavostí k surovinám

Makové semiačka
Napriek svojej malej veľkosti sú makové semienka plné živín, ako je vápnik, železo a vláknina.
Mak sa bežne používa pri pečení, varení a ako posýpka na chlieb, bagety a pečivo.

Špaldová múka
Pestuje sa už viac ako 8 000 rokov a bola základom stravy starovekých civilizácií.
Špaldová múka je bohatá na bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály, takže je výživnou alternatívou modernej pšeničnej múky.

Pudingový prášok
Pudingový prášok vynašiel v 19. storočí Alfred Bird ako spôsob prípravy pudingu bez vajec, vďaka čomu je vhodný pre ľudí s alergiou na vajcia.

Fantastická maková bábovka z celého maku

Recipe by lydia.argilli
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • 1 šálka celého maku

  • 1 šálka (špaldovej) múky

  • 5 vajíčok

  • 1/2 šálky kr. cukru

  • 1 balenie pudingového prášku

  • 1 šálka mlieka

  • 1/2 balenia prášku do pečiva

  • 1/2 šálky oleja

  • na polevu – 150g pr. cukru + šťava z 1/2 citróna

Postup

  • Bielka vyšľaháme do tuhej peny, odložíme bokom.
  • Žĺtka vyšľaháme s cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej šľaháme.
  • Následne k cesto pridáme puding, mak, prášok do pečiva, ako aj mlieko a všetko vypracujeme do hladkého cesta. Na záver primiešame bielkový sneh.
  • Cesto nanesieme do vymastenej bábovkovej formy a necháme piecť pri 160C ca. 40min.
  • Dôležité je vyklopiť bábovku z formy, až keď úplne vychladne, aby sa nepoškodila.
  • Na polevu si zmiešame práškový cukor a citrónovú šťavu až vznikne lepkavý zmes a túto nanesieme na bábovku.
    Ozdobíme podľa chuti.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný nový online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Prvého mája spúšťam nový mini-kurz o buchtách

    Prvého mája spúšťam nový mini-kurz o buchtách

    Máte radi pravé domáce buchty či možno takú skvelú naparenú knedľu ako od babičky? A možno ste si ešte netrúfli ju pripraviť? Naučte sa pripraviť buchty ako od babičky To je naozaj škoda a túto drobnosť by som rada pre vás vyriešila – môj nový mini kurz venovaný celý buchtám […]


  • Domáca zmes na pečenie – skvelý darček pre mamu

    Domáca zmes na pečenie – skvelý darček pre mamu

    Určite poznáte zmesky na pečenie, ktoré sa dajú kúpiť v obchodoch. Ale vedeli ste, že takúto zmes si viete ľahko pripraviť aj doma do zaváraninového pohára a nielen tak vytvoriť chutný ale aj super praktický darček. Okrem suchých položiek už len priložíte lístok s mokrými položkami a krátkymi inštrukciami k […]


  • Ako pripraviť čokoládovú polevu Ganache – 5 variácii

    Ako pripraviť čokoládovú polevu Ganache – 5 variácii

    Azda neexistuje lepšia poleva či krém do torty ako takzvaná Ganache. Prečo hovorím, že poleva aj krém? Pretože oboje je možné- čerstvo pripravená Ganache (ešte teplá) sa dá krásne naniesť ako krém na torty či zákusky, zato keď ju necháme vychladnúť a vyšľaháme mixérom, dostaneme nadýchaný krém. Ako si viete […]


  • Lahodný zelerový šalát s jablkom a syrom

    Lahodný zelerový šalát s jablkom a syrom

    Zeler sa skvelo chuťovo dá kombinovať s ovocím. Či už s jablkami, ananásom či mandarinkami, táto zelenina krásne toto ovocie chuťovo dopĺňa. Ak ste ešte nevyskúšali, vrelo odporúčam. Takto sa vám tento šalát zaručene podarí – moje tipy Ak chcete krémovejšiu konzistenciu, zvýšte množstvo majonézy alebo kyslej smotany podľa svojich […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*