Rebarbora je obľúbená jarná „zelenina“, ktorú mnohí považujú za ovocie – a niet sa čomu čudovať! Jej kyselkavá chuť je ako stvorená pre koláče, kompóty či dokonca slané jedlá. V tomto článku ti ukážem, ako pripraviť rebarboru, na čo si dať pozor a s čím ju najlepšie kombinovať. Na záver nájdeš tiež odkaz na 2 skvelé rebarborové recepty, ktoré môžeš hneď vyskúšať.
Je rebarbora ovocie alebo zelenina?
Botanicky je rebarbora zelenina, ale v kuchyni sa najčastejšie využíva ako ovocie – najmä do sladkých dezertov. Zaujímavosťou je, že v niektorých krajinách (napr. USA) ju zákonne klasifikovali ako ovocie práve kvôli jej použitiu v gastronómii.
Kedy je rebarbora zrelá?
Rebarboru zberáme od apríla do júna, najneskôr však do konca júna. Potom už obsahuje viac oxalátov a môže byť tvrdšia a horkejšia. Zrelá rebarbora má:
- Pevné, lesklé stonky
- Farbu od zelenej po tmavočervenú
- Čerstvý, svieži rez bez mäknutia
POZOR! Listy rebarbory nikdy nekonzumuj! Sú jedovaté kvôli vysokému obsahu kyseliny šťaveľovej.
❓ Treba rebarboru šúpať?
Väčšinou nie je nutné ju šúpať, ak má mladé a tenké stonky. Ak sú však vláknité alebo veľmi tuhé, jemné olúpanie škrabkou alebo nožom pomôže zjemniť textúru – najmä pri slaných receptoch.
✅ Na čo si dať pozor pri príprave rebarbory?
- Vždy odstráň listy! – sú toxické
- Nevar ju v hliníkovom hrnci – reaguje s kyselinou a môže zmeniť chuť
- Kombinuj s cukrom alebo ovocím – zmierniš jej prirodzenú kyslosť
- Nepripravuj veľké množstvá vopred – rebarbora rýchlo stráca sviežosť
S čím kombinovať rebarboru?
Sladké kombinácie:
- Jahody – klasika do koláčov alebo kompótu
- Maliny, jablká, hrušky
- Vanilka, škorica, zázvor, citrónová kôra
- Med alebo javorový sirup ako zdravšia alternatíva k cukru
Slané kombinácie:
- Cibuľa, cesnak, zázvor – do chutney
- Syr (napr. kozí syr, feta)
- Bravčové alebo kačacie mäso
- Šošovica alebo grilovaná zelenina
Ako pripraviť rebarboru na sladko?
- Rebarborový koláč s posýpkou
- Kompót (rýchly: cukor, voda, citrón)
- Rebarborová marmeláda s vanilkou
- Tvarohové rezy s rebarborou
- Muffiny, crumble alebo cheesecake
Ako pripraviť rebarboru na slano?
- Chutney s rebarborou a cibuľou – skvelé k mäsu alebo syru (o recept sa s vami o pár dní podelím)
- Grilovaná rebarbora s balsamicom a syrom
- Rebarborový dip s jogurtom a bylinkami
- Kari omáčka s rebarborou a kokosovým mliekom
Tipy a triky pre mamičky:
- Rebarboru môžeš nakrájať a zmraziť – ideálna do dezertov počas celého roka
- Deti ju bez problémov zjedia v koláčoch s jahodami – sladkosť vyváži kyslosť a popravde je to tak dobrá kombinácia že si ani nevšimnú, že ste použili aj rebarboru
- Ak chceš znížiť cukor, použi banán alebo jablkové pyré ako prírodné sladidlo
Vitajte na stránke plnej receptov pre celú rodinu
Pomocníci do kuchyne*


Najnovšie články
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Čo nájdete na recepis.sk?

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?
Nahliadni sem
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
211 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?
Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV