Ako pripraviť rebarboru? Všetko, čo potrebuješ vedieť

Rebarbora je obľúbená jarná „zelenina“, ktorú mnohí považujú za ovocie – a niet sa čomu čudovať! Jej kyselkavá chuť je ako stvorená pre koláče, kompóty či dokonca slané jedlá. V tomto článku ti ukážem, ako pripraviť rebarboru, na čo si dať pozor a s čím ju najlepšie kombinovať. Na záver nájdeš tiež odkaz na 2 skvelé rebarborové recepty, ktoré môžeš hneď vyskúšať.


Je rebarbora ovocie alebo zelenina?

Botanicky je rebarbora zelenina, ale v kuchyni sa najčastejšie využíva ako ovocie – najmä do sladkých dezertov. Zaujímavosťou je, že v niektorých krajinách (napr. USA) ju zákonne klasifikovali ako ovocie práve kvôli jej použitiu v gastronómii.


Kedy je rebarbora zrelá?

Rebarboru zberáme od apríla do júna, najneskôr však do konca júna. Potom už obsahuje viac oxalátov a môže byť tvrdšia a horkejšia. Zrelá rebarbora má:

  • Pevné, lesklé stonky
  • Farbu od zelenej po tmavočervenú
  • Čerstvý, svieži rez bez mäknutia

POZOR! Listy rebarbory nikdy nekonzumuj! Sú jedovaté kvôli vysokému obsahu kyseliny šťaveľovej.


❓ Treba rebarboru šúpať?

Väčšinou nie je nutné ju šúpať, ak má mladé a tenké stonky. Ak sú však vláknité alebo veľmi tuhé, jemné olúpanie škrabkou alebo nožom pomôže zjemniť textúru – najmä pri slaných receptoch.


✅ Na čo si dať pozor pri príprave rebarbory?

  • Vždy odstráň listy! – sú toxické
  • Nevar ju v hliníkovom hrnci – reaguje s kyselinou a môže zmeniť chuť
  • Kombinuj s cukrom alebo ovocím – zmierniš jej prirodzenú kyslosť
  • Nepripravuj veľké množstvá vopred – rebarbora rýchlo stráca sviežosť

S čím kombinovať rebarboru?

Sladké kombinácie:

  • Jahody – klasika do koláčov alebo kompótu
  • Maliny, jablká, hrušky
  • Vanilka, škorica, zázvor, citrónová kôra
  • Med alebo javorový sirup ako zdravšia alternatíva k cukru

Slané kombinácie:

  • Cibuľa, cesnak, zázvor – do chutney
  • Syr (napr. kozí syr, feta)
  • Bravčové alebo kačacie mäso
  • Šošovica alebo grilovaná zelenina

Ako pripraviť rebarboru na sladko?

  • Rebarborový koláč s posýpkou
  • Kompót (rýchly: cukor, voda, citrón)
  • Rebarborová marmeláda s vanilkou
  • Tvarohové rezy s rebarborou
  • Muffiny, crumble alebo cheesecake

Ako pripraviť rebarboru na slano?

  • Chutney s rebarborou a cibuľou – skvelé k mäsu alebo syru (o recept sa s vami o pár dní podelím)
  • Grilovaná rebarbora s balsamicom a syrom
  • Rebarborový dip s jogurtom a bylinkami
  • Kari omáčka s rebarborou a kokosovým mliekom

Tipy a triky pre mamičky:

  • Rebarboru môžeš nakrájať a zmraziť – ideálna do dezertov počas celého roka
  • Deti ju bez problémov zjedia v koláčoch s jahodami – sladkosť vyváži kyslosť a popravde je to tak dobrá kombinácia že si ani nevšimnú, že ste použili aj rebarboru
  • Ak chceš znížiť cukor, použi banán alebo jablkové pyré ako prírodné sladidlo


Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

4,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

211 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

9,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*