Rýchly dezert – Crumble (rebarbora, jahody)

Rýchly dezert – Crumble (rebarbora, jahody)

Ak hľadáte spôsob ako chutne využiť zrelé či mäkké ovocie ako jablká, slivky, nektarinky, broskyne, jahody alebo rebarboru, ktorá má práve sezónu tak je crumble tá správna voľba.

Použiť môžete aj ovocie, ktoré by ste možno aj inak už vyhodili. Crumble je výborný rýchly teplý dezert plný ovocnej chuti, ktorý najmä v kombinácii s kopcekom vanilkovej zmrzliny proste ťažko odolať 😊.

Potrebujete:

  • 0,5-1kg ovocia
  • 100g masla izbovej teploty
  • 50g práškového cukru (do cesta)
  • 70g jemného cukru (najlepšie trstinového kvôli karamelovej aróme) (na posypanie)
  • 150g hl. múky
  • štipka soli
  • 100g mandľových lupienkov
  • 50g ovsených vločiek

Postup:

  • Najskôr si do misky dáme maslo, cukor, štipku soli a múku a pomaly rukami miesime, až vznikne drobivé cesto. Takto pripravené necháme 10 minút stáť v mrazničke.
  • Ovocie očistíme a pokrájame na štvrtky (odstránime kôstku, šupku môžeme nechať) a vložíme ich do vymastenej zapekacej misky.
  • Ovocie posypeme 25g cukru a škoricovým cukrom.
  • Po 10 minútach vyberieme mrveničku z mrazničky. Mrveničku nanesieme na ovocie, ja osobne ju najradšej strúham na hrubo, lebo mi to príde najjednodukšie.
  • Potom vrch mrveničky posypeme mandľami a vločkami a na to nanesieme ešte za 1-2Pl cukru, aby tento skaramelizoval počas pečenia.
  • Formu prikryjeme alobalom a vložíme do trúby a pečieme prikryté 15-30minút a odokryté ešte ca. 15 minút do zlatista a chrumkava. Doba pečenia závisí samozrejme od druhu ovocia- pri jablkách potrebujeme dlhšie ako napríklad pri jahodách či rebarbore, ktoré sú rýchlo mäkké.
  • Servírujeme ešte teplý crumble s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkovou smotanou.

Inšpirujte sa aj ďaľšími receptami z kategórie- Pečieme sladké.

  • Helva – nepečený dezert z kukuričnej polenty, hrnčekový recept

    Helva – nepečený dezert z kukuričnej polenty, hrnčekový recept

    Helva je jednoduchý sladký dezert, ktorému dominuje chuť praženej kukuričnej múky- polenty a píniových orieškov. Tento orientálny dezert sa pripravujem v rôznych kútov sveta odlišne, existuje aj variant pripravený z múky ale mne osobne učaroval tento u polenty. Je to veľmi trvácny dezert, ideálny na oslavy ako finger food. Na […]


  • Jednoduchý slivkový koláč bez kysnutia s tvarohom a mandľami

    Jednoduchý slivkový koláč bez kysnutia s tvarohom a mandľami

    Sezóna sliviek je v plnom prúde, jedným z možných spôsob prípravy je tento chutný jednoduchý slivkový koláč s tvarohom a mandľami. Je to opäť raz recept bez váženia, stačí vám hrnčiek s objemom 250ml. Suroviny: 3 vajcia 1/2 šálky oleja 1/2 šálky jemného tvarohu 1/2 šálky cukru 1 šálka hl. […]


  • Pomaly dusené hovädzie dusené na rajčinovej omáčke

    Pomaly dusené hovädzie dusené na rajčinovej omáčke

    Výborné slávnostné jedlo, ktoré sa síce dlkšie dusí ale za to s ním nieje takmer žiadne robota. Omáčka je krásne aromatická a sýta. Výborná tiež ku knedle. Suroviny: 300g hoväzdzieho mäsa (napríklad zo stehna) 1 veľká kuchynská cibuľa 200ml rajčinového pretlaku passata 200ml vody 1 malá kocka cukru (taká do kávy) 1 […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.