Rýchly dezert – Crumble (rebarbora, jahody)

Rýchly dezert – Crumble (rebarbora, jahody)

Ak hľadáte spôsob ako chutne využiť zrelé či mäkké ovocie ako jablká, slivky, nektarinky, broskyne, jahody alebo rebarboru, ktorá má práve sezónu tak je crumble tá správna voľba.

Použiť môžete aj ovocie, ktoré by ste možno aj inak už vyhodili. Crumble je výborný rýchly teplý dezert plný ovocnej chuti, ktorý najmä v kombinácii s kopcekom vanilkovej zmrzliny proste ťažko odolať ?.

Potrebujete:

  • 0,5-1kg ovocia
  • 100g masla izbovej teploty
  • 50g práškového cukru (do cesta)
  • 70g jemného cukru (najlepšie trstinového kvôli karamelovej aróme) (na posypanie)
  • 150g hl. múky
  • štipka soli
  • 100g mandľových lupienkov
  • 50g ovsených vločiek

Postup:

  • Najskôr si do misky dáme maslo, cukor, štipku soli a múku a pomaly rukami miesime, až vznikne drobivé cesto. Takto pripravené necháme 10 minút stáť v mrazničke.
  • Ovocie očistíme a pokrájame na štvrtky (odstránime kôstku, šupku môžeme nechať) a vložíme ich do vymastenej zapekacej misky.
  • Ovocie posypeme 25g cukru a škoricovým cukrom.
  • Po 10 minútach vyberieme mrveničku z mrazničky. Mrveničku nanesieme na ovocie, ja osobne ju najradšej strúham na hrubo, lebo mi to príde najjednodukšie.
  • Potom vrch mrveničky posypeme mandľami a vločkami a na to nanesieme ešte za 1-2Pl cukru, aby tento skaramelizoval počas pečenia.
  • Formu prikryjeme alobalom a vložíme do trúby a pečieme prikryté 15-30minút a odokryté ešte ca. 15 minút do zlatista a chrumkava. Doba pečenia závisí samozrejme od druhu ovocia- pri jablkách potrebujeme dlhšie ako napríklad pri jahodách či rebarbore, ktoré sú rýchlo mäkké.
  • Servírujeme ešte teplý crumble s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkovou smotanou.

Inšpirujte sa aj ďaľšími receptami z kategórie- Pečieme sladké.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *