Rýchly dezert – Crumble (rebarbora, jahody)

Rýchly dezert – Crumble (rebarbora, jahody)

Ak hľadáte spôsob ako chutne využiť zrelé či mäkké ovocie ako jablká, slivky, nektarinky, broskyne, jahody alebo rebarboru, ktorá má práve sezónu tak je crumble tá správna voľba.

Použiť môžete aj ovocie, ktoré by ste možno aj inak už vyhodili. Crumble je výborný rýchly teplý dezert plný ovocnej chuti, ktorý najmä v kombinácii s kopcekom vanilkovej zmrzliny proste ťažko odolať 😊.

Potrebujete:

  • 0,5-1kg ovocia
  • 100g masla izbovej teploty
  • 50g práškového cukru (do cesta)
  • 70g jemného cukru (najlepšie trstinového kvôli karamelovej aróme) (na posypanie)
  • 150g hl. múky
  • štipka soli
  • 100g mandľových lupienkov
  • 50g ovsených vločiek

Postup:

  • Najskôr si do misky dáme maslo, cukor, štipku soli a múku a pomaly rukami miesime, až vznikne drobivé cesto. Takto pripravené necháme 10 minút stáť v mrazničke.
  • Ovocie očistíme a pokrájame na štvrtky (odstránime kôstku, šupku môžeme nechať) a vložíme ich do vymastenej zapekacej misky.
  • Ovocie posypeme 25g cukru a škoricovým cukrom.
  • Po 10 minútach vyberieme mrveničku z mrazničky. Mrveničku nanesieme na ovocie, ja osobne ju najradšej strúham na hrubo, lebo mi to príde najjednodukšie.
  • Potom vrch mrveničky posypeme mandľami a vločkami a na to nanesieme ešte za 1-2Pl cukru, aby tento skaramelizoval počas pečenia.
  • Formu prikryjeme alobalom a vložíme do trúby a pečieme prikryté 15-30minút a odokryté ešte ca. 15 minút do zlatista a chrumkava. Doba pečenia závisí samozrejme od druhu ovocia- pri jablkách potrebujeme dlhšie ako napríklad pri jahodách či rebarbore, ktoré sú rýchlo mäkké.
  • Servírujeme ešte teplý crumble s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkovou smotanou.

Inšpirujte sa aj ďaľšími receptami z kategórie- Pečieme sladké.

  • Frankfurtská polievka

    Môj ocino nebol nejaký skúsený kuchár ale mal zopár svojích receptov, ktoré vedel pripraviť naozaj veľmi chutne. Takou bola aj táto frankfurtská polievka s párkom. Jednoduchá, rýchlo hotová a ako deti sme ju radi jedli s čertvým pečivom. Suroviny: 2-3 párky 2 PL múky 2 PL oleja 1 PL červenej […]


  • Rebarborový kysnutý koláč s mrveničkou

    Rebarboru pestujem v záhrade a je to veľmi nenáročná rastlinka vhodná tak na prípravu marmelády ako aj na pečenie. Pri pečení rebarbory, ktorá je mierne kyslastá je dobré jej chuť obohatiť o jahody alebo maliny, ktoré jej dodajú zas na sladkosti a umocnia jej červenú farbu. U nás je rebarborový […]


  • Krásne vláčne žemličky

    Tieto žemličky sú krásne mäkké a nadýchané a hodia sa tak k raňajkovému stolu ako aj napríklad na prípravu domáceho hamburgru. Postup je nenáročný, stačí vám len polovičné balenie kvasníc a ovsené mlieko. To samozrejme môžete nahradiť kravským ale veľmi odporúčam v tomto prípadne siahnúť k ovsenému mlieku, lebo práve […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.