Minule som mala naozaj nadbytok červenej kapusty. Už sme ju jedli dusenú, čerstvú v šaláte a tak som rozmýšľaľa čo ešte s ňou až som sa rozhodla pre polievku. Na to som použila hovädzie mäso, z ktorého som urobila silný vývar a z toho potom pridaním zelenina vykúzlila polievku z červenej kapusty.
Polievka je hustá a výdatná spolu s pečivom vhodná tiež aj ako hlavný chod. Chuťovo pripomína trochu ruský boršč. Naozaj dobrá voľba ju takto spracovať, ktorá dúfam zachutí aj vám.
Suroviny:
- 2 hovädzie kosti
- 150g hovädzieho mäsa
- 1 kuchynská cibuľa
- 1 mkrva
- 1 bobkový list
- 4PL rajčinového pretlaku
- 2 zemiaky
- 1/2 hlávky postrúhanej červenej kapusty
- čierne korenie, soľ
- za hrsť čerstvého kôpru
- kyslá smotana na servírovanie
- 2l vody
- (trochu octa alebo uhorkovej vody zo zaváraných uhoriek)
Postup:
- Začneme prípravou vývaru. Na to dáme (najlepšie do tlakového hrnca, to urýchli prípravu) hovädzie kosti, na hovädzie mäso, cibuľu v celku, bobkový list, soľ a čierne korenie.
- Necháme zovrieť a potom hodinu varíme.
- Vývar necháme trochu vychladnúť, potom ho zcedíme a mäso vyberieme. Pokrájame ho na menšie kusy a vrátime do vývaru.
- V hrnci si potom na troche oleja opražíme rajčinový pretlak až sa začne prilepovať na spodok panvice. Potom ho zalejeme vývarom.
- Pridáme do hrnca tiež postrúhanú alebo pokrájanú mkrvu, červenú kapustu a zemiaky pokrájané na kocky.
- Opäť dáme variť a keď vývar zovrie na strednej teplote varíme 20-30 minút.
- Kôpor si posekáme na jemno. Keď je zelenina v polievke mäkká, pridáme ocot alebo trochu vody zo zaváraných uhoriek aby polievka dostala jemne kyslastú chuť.
- Na záver pridáme kôpor prípadne dosolíme ak sa nám žiada.
- Polievku servírujeme najlepšie s lyžicou kyslej smotany.
-
Zelené fazuľové lúsky s hovädzím mäsom
Chutné a aromatické jedlo, ktoré je vďaka pridanému hovädziemu mletému mäsu aj sýte. Celý pokrm si pripravíte pomalým dusením len v 1 panvici, takže skutočne nenáročné a bez zbytočného riadu. Výbornou prílohou je napríklad ryža. Recept
-
Šťavnaté kuracie špízy
Kuracie prsia možno pripraviť vskutku rýchlo, u nás doma je okrem prípravy kuracích pŕs na prírodno obľúbená aj príprava formou špízou. To skvelé na nich je, že môžete ich obohatiť o akúkoľvek zeleninu, ktorá vám chutí a takisto môžete tak deťom prepašovať dodatočnú porciu zeleniny do ich stravy.
-
Šošovicový šalát
Tento šalát je chutnou prílohou, ktorá aj zasýti. Jeho príprava je nenáročná. Podobne ako pri cestovinových šalátoch a tu odporúčam uvariť šošovicu al dente, teda nie úplne do mäkka, aby sa počas miešania nerozmágala.