Hovädzia polievka z červenej kapusty

Hovädzia polievka z červenej kapusty

Minule som mala naozaj nadbytok červenej kapusty. Už sme ju jedli dusenú, čerstvú v šaláte a tak som rozmýšľaľa čo ešte s ňou až som sa rozhodla pre polievku. Na to som použila hovädzie mäso, z ktorého som urobila silný vývar a z toho potom pridaním zelenina vykúzlila polievku z červenej kapusty.

Polievka je hustá a výdatná spolu s pečivom vhodná tiež aj ako hlavný chod. Chuťovo pripomína trochu ruský boršč. Naozaj dobrá voľba ju takto spracovať, ktorá dúfam zachutí aj vám.

Suroviny:

  • 2 hovädzie kosti
  • 150g hovädzieho mäsa
  • 1 kuchynská cibuľa
  • 1 mkrva
  • 1 bobkový list
  • 4PL rajčinového pretlaku
  • 2 zemiaky
  • 1/2 hlávky postrúhanej červenej kapusty
  • čierne korenie, soľ
  • za hrsť čerstvého kôpru
  • kyslá smotana na servírovanie
  • 2l vody
  • (trochu octa alebo uhorkovej vody zo zaváraných uhoriek)

Postup:

  • Začneme prípravou vývaru. Na to dáme (najlepšie do tlakového hrnca, to urýchli prípravu) hovädzie kosti, na hovädzie mäso, cibuľu v celku, bobkový list, soľ a čierne korenie.
  • Necháme zovrieť a potom hodinu varíme.
  • Vývar necháme trochu vychladnúť, potom ho zcedíme a mäso vyberieme. Pokrájame ho na menšie kusy a vrátime do vývaru.
  • V hrnci si potom na troche oleja opražíme rajčinový pretlak až sa začne prilepovať na spodok panvice. Potom ho zalejeme vývarom.
  • Pridáme do hrnca tiež postrúhanú alebo pokrájanú mkrvu, červenú kapustu a zemiaky pokrájané na kocky.
  • Opäť dáme variť a keď vývar zovrie na strednej teplote varíme 20-30 minút.
  • Kôpor si posekáme na jemno. Keď je zelenina v polievke mäkká, pridáme ocot alebo trochu vody zo zaváraných uhoriek aby polievka dostala jemne kyslastú chuť.
  • Na záver pridáme kôpor prípadne dosolíme ak sa nám žiada.
  • Polievku servírujeme najlepšie s lyžicou kyslej smotany.

Môj tip

Ocot by sa mal do polievky pridávať až úplne na záver. Moja mama ma učila, že ak sa raz už pridá ocot, zelenina nezmäkkne.
  • Lahodná brokolicová omáčka na cestoviny

    Lahodná brokolicová omáčka na cestoviny

    Super rýchla omáčka hotová za pár minút. Na to, aby sa varenie urýchly je dôležité brokolicu rozobrať na malé ružičky, tým budú rýchlejšie uvarené.


  • Juhoslovanské koláče s cesnakom a syrom

    Juhoslovanské koláče s cesnakom a syrom

    Ponúkam inšpiráciu na víkendové pečenie a tým sú tieto fantastické cesnakové juhoslovanské koláče tentoraz so syrom a bylinkami. Ich chuť je veľmi intenzívna a aróma vďaka cesnaku sýta. Veľkou výhodou je aj ich trvanlivosť, aj po 2-3 dňoch chutia skvelo a tak výborným pochutením takisto na oslavy či záhradné slávnosti. […]


  • Černicová ružová poleva

    Černicová ružová poleva

    Možno chcete len ozdobiť rýchlo vašu bábovku či koláč a nechcete siahať po polotovaroch. Upokojím vás, s týmto receptom vôbec nemusíte. Z rozvaru z ovocia, napríklad čučoriedok ale takisto aj malín či černíc si viete vyrobiť takúto skvelú polevu, ktorá nielen dobre vyzerá ale chutí intenzívne po ovocí, ktoré ste […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*