Minule som mala naozaj nadbytok červenej kapusty. Už sme ju jedli dusenú, čerstvú v šaláte a tak som rozmýšľaľa čo ešte s ňou až som sa rozhodla pre polievku. Na to som použila hovädzie mäso, z ktorého som urobila silný vývar a z toho potom pridaním zelenina vykúzlila polievku z červenej kapusty.
Polievka je hustá a výdatná spolu s pečivom vhodná tiež aj ako hlavný chod. Chuťovo pripomína trochu ruský boršč. Naozaj dobrá voľba ju takto spracovať, ktorá dúfam zachutí aj vám.
Suroviny:
- 2 hovädzie kosti
- 150g hovädzieho mäsa
- 1 kuchynská cibuľa
- 1 mkrva
- 1 bobkový list
- 4PL rajčinového pretlaku
- 2 zemiaky
- 1/2 hlávky postrúhanej červenej kapusty
- čierne korenie, soľ
- za hrsť čerstvého kôpru
- kyslá smotana na servírovanie
- 2l vody
- (trochu octa alebo uhorkovej vody zo zaváraných uhoriek)
Postup:
- Začneme prípravou vývaru. Na to dáme (najlepšie do tlakového hrnca, to urýchli prípravu) hovädzie kosti, na hovädzie mäso, cibuľu v celku, bobkový list, soľ a čierne korenie.
- Necháme zovrieť a potom hodinu varíme.
- Vývar necháme trochu vychladnúť, potom ho zcedíme a mäso vyberieme. Pokrájame ho na menšie kusy a vrátime do vývaru.
- V hrnci si potom na troche oleja opražíme rajčinový pretlak až sa začne prilepovať na spodok panvice. Potom ho zalejeme vývarom.
- Pridáme do hrnca tiež postrúhanú alebo pokrájanú mkrvu, červenú kapustu a zemiaky pokrájané na kocky.
- Opäť dáme variť a keď vývar zovrie na strednej teplote varíme 20-30 minút.
- Kôpor si posekáme na jemno. Keď je zelenina v polievke mäkká, pridáme ocot alebo trochu vody zo zaváraných uhoriek aby polievka dostala jemne kyslastú chuť.
- Na záver pridáme kôpor prípadne dosolíme ak sa nám žiada.
- Polievku servírujeme najlepšie s lyžicou kyslej smotany.
Môj tip
Ocot by sa mal do polievky pridávať až úplne na záver. Moja mama ma učila, že ak sa raz už pridá ocot, zelenina nezmäkkne.
-
5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate
Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto? Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]
-
Slávonstná torta s mini veterníčkami schovanými v plnke
Takúto tortu som raz vyskúšala v jednej nemeckej cukrárni a zaujmienila si ju pripraviť aj doma. Je trochu pracnejšia ale svojích hostí ňou určite ohúrite. Výborná torta na slávnostné príležitosti. Propravovala som v tortovej forme s polomerom 24cm. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku Ostatné suroviny: Postup:
-
Cviklový šalát s fazuľou
Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:
-
Výborné jednohubky z červenej šošovice
Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]