Hovädzia polievka z červenej kapusty

Hovädzia polievka z červenej kapusty

Minule som mala naozaj nadbytok červenej kapusty. Už sme ju jedli dusenú, čerstvú v šaláte a tak som rozmýšľaľa čo ešte s ňou až som sa rozhodla pre polievku. Na to som použila hovädzie mäso, z ktorého som urobila silný vývar a z toho potom pridaním zelenina vykúzlila polievku z červenej kapusty.

Polievka je hustá a výdatná spolu s pečivom vhodná tiež aj ako hlavný chod. Chuťovo pripomína trochu ruský boršč. Naozaj dobrá voľba ju takto spracovať, ktorá dúfam zachutí aj vám.

Suroviny:

  • 2 hovädzie kosti
  • 150g hovädzieho mäsa
  • 1 kuchynská cibuľa
  • 1 mkrva
  • 1 bobkový list
  • 4PL rajčinového pretlaku
  • 2 zemiaky
  • 1/2 hlávky postrúhanej červenej kapusty
  • čierne korenie, soľ
  • za hrsť čerstvého kôpru
  • kyslá smotana na servírovanie
  • 2l vody
  • (trochu octa alebo uhorkovej vody zo zaváraných uhoriek)

Postup:

  • Začneme prípravou vývaru. Na to dáme (najlepšie do tlakového hrnca, to urýchli prípravu) hovädzie kosti, na hovädzie mäso, cibuľu v celku, bobkový list, soľ a čierne korenie.
  • Necháme zovrieť a potom hodinu varíme.
  • Vývar necháme trochu vychladnúť, potom ho zcedíme a mäso vyberieme. Pokrájame ho na menšie kusy a vrátime do vývaru.
  • V hrnci si potom na troche oleja opražíme rajčinový pretlak až sa začne prilepovať na spodok panvice. Potom ho zalejeme vývarom.
  • Pridáme do hrnca tiež postrúhanú alebo pokrájanú mkrvu, červenú kapustu a zemiaky pokrájané na kocky.
  • Opäť dáme variť a keď vývar zovrie na strednej teplote varíme 20-30 minút.
  • Kôpor si posekáme na jemno. Keď je zelenina v polievke mäkká, pridáme ocot alebo trochu vody zo zaváraných uhoriek aby polievka dostala jemne kyslastú chuť.
  • Na záver pridáme kôpor prípadne dosolíme ak sa nám žiada.
  • Polievku servírujeme najlepšie s lyžicou kyslej smotany.

Môj tip

Ocot by sa mal do polievky pridávať až úplne na záver. Moja mama ma učila, že ak sa raz už pridá ocot, zelenina nezmäkkne.
  • Helva – nepečený dezert z kukuričnej polenty, hrnčekový recept

    Helva – nepečený dezert z kukuričnej polenty, hrnčekový recept

    Helva je jednoduchý sladký dezert, ktorému dominuje chuť praženej kukuričnej múky- polenty a píniových orieškov. Tento orientálny dezert sa pripravujem v rôznych kútov sveta odlišne, existuje aj variant pripravený z múky ale mne osobne učaroval tento u polenty. Je to veľmi trvácny dezert, ideálny na oslavy ako finger food. Na […]


  • Jednoduchý slivkový koláč bez kysnutia s tvarohom a mandľami

    Jednoduchý slivkový koláč bez kysnutia s tvarohom a mandľami

    Sezóna sliviek je v plnom prúde, jedným z možných spôsob prípravy je tento chutný jednoduchý slivkový koláč s tvarohom a mandľami. Je to opäť raz recept bez váženia, stačí vám hrnčiek s objemom 250ml. Suroviny: 3 vajcia 1/2 šálky oleja 1/2 šálky jemného tvarohu 1/2 šálky cukru 1 šálka hl. […]


  • Pomaly dusené hovädzie dusené na rajčinovej omáčke

    Pomaly dusené hovädzie dusené na rajčinovej omáčke

    Výborné slávnostné jedlo, ktoré sa síce dlkšie dusí ale za to s ním nieje takmer žiadne robota. Omáčka je krásne aromatická a sýta. Výborná tiež ku knedle. Suroviny: 300g hoväzdzieho mäsa (napríklad zo stehna) 1 veľká kuchynská cibuľa 200ml rajčinového pretlaku passata 200ml vody 1 malá kocka cukru (taká do kávy) 1 […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.