Tento koláč je odlišný k tradičným obráteným koláčom a inšpiráciou my bola francúzska kuchyňa. Pri týchto sa kladie surové ovocie na spodok formy a zalieva cestom, bez toho, aby bolo tepelne upravené. Ja som však chcela dosiahnuť úplne mäkučké ovocie, a tak som jablká najskôr karamelizovala, až potom dala do formy a zaliala cestom. Vďaka tomu sa doslova rozplývali na jazyku. Dúfam, že aj vám rovnako zachutí ako chutil nám.
Obrátený jablkový koláč s karamelizovanými jablkami
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
- Na karamelizované jablká
1kg jabĺk
4PL kr cukru
50ml vody
1PL citrónovej šťavy
- Cesto
2 PL masla
4 vajíčka
1/2 šálky oleja
1/2 šálky cukru
1,5 šálky múky
1/2 balenia prášku do pečiva
1 vanilkový cukor
1/2 šálky mlieka
Postup
- Začneme karamelizovaním jabĺk. Na to jablká ošúpeme, prekrojíme na osminky a vyberieme jadierka. pokvapkáme citrónom aby nám nezhnedli.
- Do hrnca dáme cukor, ktorý pomaly krúživými pohybmi hrnca nahrievame. Nemiešame. o tom, ako správne pripraviť karamel si môžete prečítať aj tu. Akonáhle začne cukor hnednúť a karamelizovať, prilejeme trochu vody a do tejto zmesky kladieme naše pripravené jablká. Takto necháme variť ca 10 minút. Potom jablká necháme vychladnúť.
- Zatiaľ, si pripravíme cesto. Na to vyšľaháme vajíčka s cukrom a olejom. Pridáme múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor a mlieko a vypracujeme vláčne cesto.
- Formu si vymastíme maslom a na spodok formy rozložíme naše vychladnuté karamelizované jablká. Na to nalejeme cesto.
- Pečieme pri 180C ca 40 minút do zlatista. Necháme vychladnúť a potom pomocou veľkého taniera koláč z formy preklopíme tak aby sa jablká dostali na vrch.
Notes
- Temto postup je výborný aj ak máte doma nie dostatočne sladké ovocie, ako napríklad kupované broskyne.
Videorecepty
Chcete si pozrieť Video-postup k tomuto receptu? Tak nahliadnite na môj youtube kanál.
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Obrátený jablkový koláč – Tarte Tatin
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.