Špenátová panvica s ryžou

Toto jedlo je vynikajúco šťavnaté a aromatické. Spracováva sa v ňom väčšie množstvo listového špenátu a je tak bohaté na železo. Keď pripravujem pre deti, dávam do jedla viac ryže a menej špenátu (ca. 1/2kg), pre mňa je pomer opačný :). Takisto sa dá pripraviť s mäsom, alebo ho úplne vynechať. Velmi jednoduché a veľmi chutné jedlo, ktoré som sa naučila od svokry.

Suroviny:

  • 1 cibuľa (červená)
  • (250g hov. Mletého mäsa prípadne klobáska)
  • 1/2 šálky ryže
  • 500g čerstvého špenátu
  • 4ks rajčín
  • 1čl paprikového pyré
  • 1čl rajčinpvého pyré
  • 1 paprika kápia
  • 200ml vody/vývaru
  • Čili

Postup:

  • Najskôr opražíme na oleji cibuľku pokrájanú na drobno.
  • Kdo chce môže kvôli chuti pridať hovädzie mleté mäso alebo klobásku a opekať spolu s cibuľkou. Možno aj celkom vynechať.
  • Pridáme rajčinovú a paprikovú pastu a opečieme.
  • Papriku pokrájame na kocky, rajčiny ošúpeme a takisto pokrájame na kocky. Pridáme k cibuli a pomaly opekáme.
  • Pridáme za hrsť neumytej ryže (v tomto jedle je dobré keď v ryži ostane škrob, ktorý omáčku neskôr pekne spojí, preto sa neumýva) a zalejeme všetko vodou alebo vývarom.
  • Dochutíme soľou, čiernym korením a 1čl sladkej papriky, prípadne sušeného čili podľa chuti. 
  • Keďže som mala doma len guľatú ryžu, nechala som túto najskôr 15min spolu s cibuľovou zmesou na nízkom ohni variť. Pri basmati ryži stačí nechať variť zakryté 5min.
  • Potom pridaáme umyté listy špenátu pokrájané na prúžky a nechať spolu dusiť prikryté ďaľších 5minút. Ak použijete baby špenát, netreba nič krájať.
  • Počas varenia by mala ryža ostať mokrá a stále byť v tekutine, ak sa vyparí tak rovnako ako pri varení rizota, treba doliať za naberačku vývaru.
  • Na servírovanie môžeme ponúknuť vajíčko. Buď ho rozklepneme priamo na horúci pokrm a necháme na ryži uvariť vo forme volského oka alebo ho možno osobitne opiecť na panvici a priložiť k hotovému pokrmu.
Výborná špenátová panvica s ryžou_ Lydia_Argilli_FoodPhotography_recepis.sk
  • Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Ako často sa pýtate ráno – čo ja zas navarím? Stojíte pred chladničkou, hodiny sa míňajú, čas obedu blíži a vás stále ešte neosvietilo. Takéto dni má asi každ´z nás z času na čas, horšie je však keď sa to opakuje pravidelne. Mať plán toho, čo máte navariť je v […]


  • Turecká polievka z červenej šošovice

    Turecká polievka z červenej šošovice

    Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:


  • Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup:


  • Mäkkučké Pizza rožky

    Mäkkučké Pizza rožky

    Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*