5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

Aj keď si možno myslíme, že svoje každodenné ingrediencie poznáme dobre, pod ich skromným zovňajškom sa často skrývajú prekvapivé tajomstvá. Nahliadnite so mnou do tajomstiev pätice bežne používaných kuchynských surovín: zemiakov, masla, kapusty, cibule a cesnaku.

Zemiak

Na prvý pohľad sa zemiak môže zdať ako obyčajná zelenina, ale jeho história je bohatá a pestrá. Vedeli ste, že zemiak bol prvou zeleninou, ktorá sa pestovala vo vesmíre? V roku 1995 NASA a Wisconsinská univerzita spolupracovali na pestovaní zemiakov na palube raketoplánu Columbia. Tento experiment ukázal prispôsobivosť zemiakov a ich potenciálnu úlohu v budúcich vesmírnych misiách. Okrem toho zemiaky nie sú určené len na konzumáciu; vďaka svojim chemickým vlastnostiam sa používajú na rôzne účely vrátane výroby vodky a dokonca aj na pohon hodín vo vedeckých experimentoch!

Maslo

História masla siaha tisíce rokov do minulosti, pričom dôkazy o jeho konzumácii pochádzajú už z obdobia 2000 rokov pred naším letopočtom. Staroveké civilizácie vrátane Egypťanov a Mezopotámcov si maslo ctili pre jeho výživné vlastnosti a používali ho nielen pri varení, ale aj ako platidlo a obetu bohom. V priebehu vekov malo maslo posvätné miesto v kulinárskych tradíciách na celom svete a symbolizovalo hojnosť, prosperitu a pohostinnosť.
Maslo hrá hlavnú úlohu v mnohých klasických francúzskych jedlách. Francúzska kuchyňa sa často delí do dvoch kategórií podľa hlavného použitého tuku: beurre blanc (maslo) a huile d’olive (olivový olej).

Kapusta

Kapusta sa môže zdať ako skromná zelenina, ale jej cesta históriou je úplne iná ako obyčajná. Vedeli ste, že kapusta zohrávala kľúčovú úlohu pri prevencii skorbutu medzi námorníkmi počas dlhých námorných plavieb? Vďaka vysokému obsahu vitamínu C sa kapusta stala základom na lodiach a zabezpečila zdravie nespočetného množstva námorníkov. Okrem toho sa kapusta využíva v rôznych kuchyniach na celom svete, od slávnej kyslej kapusty v Nemecku až po výdatné kimči v Kórei. Jej chrumkavá štruktúra a jemná sladkosť z nej robia všestrannú ingredienciu hodnú kulinárskeho skúmania.

Cibuľa

Cibuľa si svojou štipľavou vôňou a výraznou chuťou vydobyla významné miesto v kuchyniach po celom svete. Jej význam však ďaleko presahuje oblasť varenia. Vedeli ste, že v starovekom Egypte sa cibuľa používala ako platidlo? Bola vysoko cenená pre svoju trvanlivosť a liečivé vlastnosti a často sa obetovala bohom pri náboženských obradoch. Okrem toho sa cibuľa používala pre svoje antibakteriálne vlastnosti a slúžila ako prírodný liek na rôzne ochorenia, od kašľa až po uštipnutie hmyzom. Od starovekých rituálov až po moderné recepty – cibuľa stále očaruje a inšpiruje.

Cesnak

Cesnak je aromatická bylina, ktorú milujú šéfkuchári aj domáci kuchári. Vedeli ste však, že cesnak kedysi odháňal zlých duchov a upírov? V histórii sa cesnaku pripisovala mystická sila, ktorá ho chránila pred chorobami a zlomyseľnými silami. Okrem ľudovej povesti sa cesnak môže pochváliť aj pôsobivými zdravotnými účinkami vrátane potenciálu znižovať cholesterol a krvný tlak. Pečený, mletý alebo dusený cesnak dodáva pokrmom hĺbku a komplexnosť a povznáša ich do nových chuťových výšin.

Záver

Na záver možno povedať, že pod známou fasádou každodenných ingrediencií, ako sú zemiaky, kurkuma, kapusta, cibuľa a cesnak, sa skrýva svet plný intríg a zázrakov. Od výskumu vesmíru až po staroveké rituály – tieto kulinárske základné suroviny majú svoje príbehy a tajomstvá, o ktoré sa možno podeliť. Takže keď nabudúce siahnete po týchto surovinách v kuchyni, spomeňte si na bohatú históriu a fascinujúce fakty, ktoré ich sprevádzajú a dodajú vašim kulinárskym dobrodružstvám kúsok mágie.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Hrčekové brownie cookies plné čokolády

    Hrčekové brownie cookies plné čokolády

    Máte radi čokoládu? Ak je odpoveď áno, tak tento recept vás nadchne. Spája chuť Brownies a sušienok cookies do tejto lahôdky vhodnej aj an výlety. Moja šálka mala rozmer 250ml.


  • Zelené fazuľové lúsky s hovädzím mäsom

    Zelené fazuľové lúsky s hovädzím mäsom

    Chutné a aromatické jedlo, ktoré je vďaka pridanému hovädziemu mletému mäsu aj sýte. Celý pokrm si pripravíte pomalým dusením len v 1 panvici, takže skutočne nenáročné a bez zbytočného riadu. Výbornou prílohou je napríklad ryža. Recept


  • Šťavnaté kuracie špízy

    Šťavnaté kuracie špízy

    Kuracie prsia možno pripraviť vskutku rýchlo, u nás doma je okrem prípravy kuracích pŕs na prírodno obľúbená aj príprava formou špízou. To skvelé na nich je, že môžete ich obohatiť o akúkoľvek zeleninu, ktorá vám chutí a takisto môžete tak deťom prepašovať dodatočnú porciu zeleniny do ich stravy.


19 komentárov

  1. Pingback: Tradičný boršč - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

  2. Pingback: Pečené zemiaky z trúby s parmezánom - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

  3. Pingback: Chrumkavé žemličky s karamelizovanou cibuľkou, hrnčekový recept - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

  4. Pingback: Aromatická marináda na kuracie prsia - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

  5. Pingback: Lahodná zelerová polievka s jablkom - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

  6. Pingback: Hovädzie španielské vtáčiky - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

  7. Pingback: Sviatočná kuracia plnená roláda s omáčkou - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

  8. Pingback: Skvelá polievka na imunitu - šošovicová s kurkumou - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

  9. Pingback: Najlepší domáci parížsky šalát - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

  10. Pingback: Chutné mozarella zemiaky v rúre - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

  11. Pingback: Brokolicová polievka so syrom - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

  12. Pingback: Ázijská panvica s pak choi - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

  13. Pingback: Torteliny s pečeným baklažánom - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

  14. Pingback: Tagliatelle s parmezánovou omáčkou do 15 minut - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

  15. Pingback: Plnené slané závitky „Börek“ so špenátovou plnkou - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

  16. Pingback: Výborný baklažánový tatarák len z 3 surovín - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

  17. Pingback: Skvelé ragú z cukety na turecký spôsob - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

  18. Pingback: Špenátová panvica s ryžou - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

  19. Pingback: Tradičný šošovicový prívarok - hrnčekový recept - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*