Minule sme boli pozvaný k známym na grilovačku, kde som mala možnosť ochutnať chutný šaláť na základe ryžových rezancov. Toto ma inšpirovalo k tomu, vyskúšať rezance aj v kombinácii s pečenou cuketou a výsleok bol výborný. Jednoduchý ale aj sýty šalát.
Suroviny:
- 1 malé balenie ryžových rezancov
- 2-3 šálky vriacej vody
- 4Pl oleja
- 2 menšie cukety
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, čierne korenie
- 2čl sójovej omáčky
- čili
- petržlenová vňať
Postup:
- Začneme prípravou cestovín. Na to cestoviny dáme do misky, osolíme ich a zalejeme vriacou vodou.
- Necháme 5-10 minút oddychovať (pozrite si čas na balení, môže byť rôzny podľa hrúbky rezancov). Potom ich zlejem z vody a dáme do misky.
- Medzitým si duketu pokrájame na menšie kúsky a cibuľu na prúžky. Dáme spolu dusiť na pnvici spolu s olejom. Dusíme 10-15 minút.
- Potom ich dochutíme soľou, korením a čili ako aj pretlačeným cesnakom.
- Zmes aj s olejom pridáme k cestovinám a premiešame.
- Na záver pridáme vňať a môžeme servírovať. Kdo má rád cesnak, nech s ním nešetrí :).

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: