Skvelá torta pre školáka

Skvelá torta pre školáka

Máte doma školáka či školáčku a radi by ste spolu oslávili začiatok nového školského roka? Či možno dokonca máte prváčika, ktorého prvý deň v škole by ste radi oslávili? S touto tortou sa vám to určite podarí. Ja som piekla vo forme s priemerom 20cm, ak chcete použiť s 26cm, tak treba dvojnásobné množstvo surovín.

Suroviny na cesto:

  • 6 vajíčok
  • 150g kr. cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • ½ prášku do pečiva
  • 180g hl.múky
  • 40g kakaa
  • 100ml mlieka
  • 100ml oleja
  • Štipka soli

Suroviny na plnku:

  • 250g masla izbovej teploty
  • 50g pr. cukru
  • 200g mascarpone (ztečeného z tekutiny)
  • potravinové farbivá v prášku (oranžová, žltá, červená)
  • 100g tmavej čokolády na polevu
  • zmzlinový kornútok
  • lentilky na ozdobu

Postup:

  • Vajíčka vyšlaháme spolu so štipkou soli a cukrom do tuhého snehu.
  • Počas šlahania postupne pridávame olej a ten tiež dobre prešlaháme, aby všetko dostalo krémovitú konzistenciu.
  • Pridáme tiež vanilkový cukor a vodu ako aj suché komponenty kakao, múku a prášok na pečenie.
  • Cesto naplníme do 2 kruhových foriem na tortu, ktoré sme si vymastili (priemer 20cm).
  • Potom cesto necháme piecť pri 160°C ca. 40minút do zlatista.
  • Na plnku si najskôr vo veľkej miske vyšľaháme maslo s práškovým cukrom do penista. Pridáme masvarpone krém.
  • Potom si pripravíme 3 misky a do každej dáme za tretinu našej plnky. Postupne pridáme za štipku potravinového farbivá, aby nám vznikli 3 rôzne farebné plnky.
  • Tortu zokrojíme na 4 diely a na spodný diel nanesieme prvú farebnú plnku. Nanesieme druhý plát cesta a dáme druhú plnku a na tretí plát nanesieme zvyšnú plnku a zaťažíme vrchným dielom torty.
  • Na záver roztopíme čokoládu a polejeme ňou vrch torty.
  • Na ozdobu som použila zmrlinový kornútok, ktorého stranu som potrela roztopenou čokoládou a namočila do zafarbených kokosových struhliniek.
  • Zvyšok torty som ozdobila lentilkami, ktoré som zčasti dala aj do kornútku, ako keby vytekali zo zmrzlinky.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*