Máte doma školáka či školáčku a radi by ste spolu oslávili začiatok nového školského roka? Či možno dokonca máte prváčika, ktorého prvý deň v škole by ste radi oslávili? S touto tortou sa vám to určite podarí. Ja som piekla vo forme s priemerom 20cm, ak chcete použiť s 26cm, tak treba dvojnásobné množstvo surovín.
Suroviny na cesto:
- 6 vajíčok
- 150g kr. cukru
- 1 vanilkový cukor
- ½ prášku do pečiva
- 180g hl.múky
- 40g kakaa
- 100ml mlieka
- 100ml oleja
- Štipka soli
Suroviny na plnku:
- 250g masla izbovej teploty
- 50g pr. cukru
- 200g mascarpone (ztečeného z tekutiny)
- potravinové farbivá v prášku (oranžová, žltá, červená)
- 100g tmavej čokolády na polevu
- zmzlinový kornútok
- lentilky na ozdobu
Postup:
- Vajíčka vyšlaháme spolu so štipkou soli a cukrom do tuhého snehu.
- Počas šlahania postupne pridávame olej a ten tiež dobre prešlaháme, aby všetko dostalo krémovitú konzistenciu.
- Pridáme tiež vanilkový cukor a vodu ako aj suché komponenty kakao, múku a prášok na pečenie.
- Cesto naplníme do 2 kruhových foriem na tortu, ktoré sme si vymastili (priemer 20cm).
- Potom cesto necháme piecť pri 160°C ca. 40minút do zlatista.
- Na plnku si najskôr vo veľkej miske vyšľaháme maslo s práškovým cukrom do penista. Pridáme masvarpone krém.
- Potom si pripravíme 3 misky a do každej dáme za tretinu našej plnky. Postupne pridáme za štipku potravinového farbivá, aby nám vznikli 3 rôzne farebné plnky.
- Tortu zokrojíme na 4 diely a na spodný diel nanesieme prvú farebnú plnku. Nanesieme druhý plát cesta a dáme druhú plnku a na tretí plát nanesieme zvyšnú plnku a zaťažíme vrchným dielom torty.
- Na záver roztopíme čokoládu a polejeme ňou vrch torty.
- Na ozdobu som použila zmrlinový kornútok, ktorého stranu som potrela roztopenou čokoládou a namočila do zafarbených kokosových struhliniek.
- Zvyšok torty som ozdobila lentilkami, ktoré som zčasti dala aj do kornútku, ako keby vytekali zo zmrzlinky.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: