Kurací perkelt alebo kurací paprikáš

U nás doma bola diskusia, aký je rozdiel medzi perkeltom a paprikášom? Raz mi niekdo povedal, že v paprikáši je aj smotana, v perkelte nie. Tak kdožvie, či je to pravda. Každopádne u nás doma bolo toto jedlo klasika, najmä servírované s jednoduchými haluškami z hrubej múky.

Suroviny na halušky:

  • 500g hrubej múky
  • 1čl soli
  • 2 vajíčka
  • ca. 200ml vlažnej vody
  • 1,5l vody +1Pl soli na varenie

Suroviny na paprikáš:

  • ca. 500g kuracieho mäsa (najlepšie stehno)
  • 1 veľká cibuľa
  • 1čl papriky (sladkej alebo štipľavej)
  • 1,5Pl hl. múky
  • 500ml vody
  • soľ, čierne korenie
  • 100ml šľahačkovej smotany
  • 2Pl múky + 50ml vody na zátrepku

Postup:

  • Začneme prípravou paprikáša. Na to do hrnca dáme na oleji smažiť cibuľku na oleji. Keď je zlatistá poprášime paprikou a zelejeme vodou.
  • Pridáme kuracie kusy, osolíme a prikryté varíme asi 30-40 minút.
  • Potom mäso vyberieme, necháme ho mierne vychladnúť a odoberieme z neho kožu aj kosti. Takto pripravené mäso vrátime do hrnca k šťave.
  • Prilejeme smotanu. Na zátrepku rozmiešame múku aj vodu a prilejeme takisto do hrnca. Dobre premiešame a už len necháme zovrieť.
  • Na halušky v miske zmiešame múku, vajíčka, soľ a postupne pridávame vodu.
  • Miešame až vznikne tuhšie cesto. To necháme aspoň 10 minút oddychovať.
  • Medzitým si v hrci necháme zovrieť vodu a tú potom osolíme.
  • Cez halúškovač tvarujeme z cesta halušky a necháme ich variť ca. 2-3 minúty až vyplávajú na povrch.
  • Zlejeme z vody a potom polejeme olejom alebo polejeme roztopeným maslom a premiešame.

Začína sa leto a s ním aj oslavy v záhrade a grilovačky. Ak hľadáte inšpiráciu na prílohy ku grilovaniu, či ľahké chutné šaláty, tak sa nezabudnite prihlásiť na odber môjho newslettru a dostanete odomňa túto e-kuchársku knihu s mnohými chutnými receptami ZADARMO.

Tu- Prihlásenie na newslettru pomocou môjho kontaktného formulára.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]


  • Krupicová hrnčeková piškóta s hrozienkami

    Krupicová hrnčeková piškóta s hrozienkami

    Táto krupicová piškóta je skvelou voľbou rýchleho koláča ktorý je super trvácny a mimoriadne vhodný na výlety či pikniky. Ja som tentoraz pridala sušené hrozienka, vy však môžete pridať akékoľvek sušené ovocie – marhule, slivky, ďatle- alebo ich úplne vynechať. To sušené ovocie je ale chutí skvelo, sú to také […]


  • Zemiaky pečené v alobale – skvelá večera len z 3 surovín

    Zemiaky pečené v alobale – skvelá večera len z 3 surovín

    Tento pokrm si spájam s letnými večerami kedy sme s manželom chodili do neďalekej reštaurácie si dopriať tento super jednoduchý a pritom tak chutný pokrm. Na prípravu zemiakov v alobale odporúčam vybrať väčšie zemiaky, na osobu počítať 1 kus. Výbornou prílohou je tvarohový dip a zeleninová obloha alebo šalát. Recept


  • Domáce rezance ako od starej mamy

    Domáce rezance ako od starej mamy

    Pamätáte si možno z detstva, ako vaša stará mama pripravovala na pomúčenom stole rezance? Mne sa táto spomienka veľmi uschovala v pamäti a dodnes si pamätám ich chuť či už s čerstvo pomletým makom, posypané kakaom či tvarohom alebo len tak servírované s mliekom.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*