U nás doma bola diskusia, aký je rozdiel medzi perkeltom a paprikášom? Raz mi niekdo povedal, že v paprikáši je aj smotana, v perkelte nie. Tak kdožvie, či je to pravda. Každopádne u nás doma bolo toto jedlo klasika, najmä servírované s jednoduchými haluškami z hrubej múky.
Suroviny na halušky:
- 500g hrubej múky
- 1čl soli
- 2 vajíčka
- ca. 200ml vlažnej vody
- 1,5l vody +1Pl soli na varenie
Suroviny na paprikáš:
- ca. 500g kuracieho mäsa (najlepšie stehno)
- 1 veľká cibuľa
- 1čl papriky (sladkej alebo štipľavej)
- 1,5Pl hl. múky
- 500ml vody
- soľ, čierne korenie
- 100ml šľahačkovej smotany
- 2Pl múky + 50ml vody na zátrepku
Postup:
- Začneme prípravou paprikáša. Na to do hrnca dáme na oleji smažiť cibuľku na oleji. Keď je zlatistá poprášime paprikou a zelejeme vodou.
- Pridáme kuracie kusy, osolíme a prikryté varíme asi 30-40 minút.
- Potom mäso vyberieme, necháme ho mierne vychladnúť a odoberieme z neho kožu aj kosti. Takto pripravené mäso vrátime do hrnca k šťave.
- Prilejeme smotanu. Na zátrepku rozmiešame múku aj vodu a prilejeme takisto do hrnca. Dobre premiešame a už len necháme zovrieť.
- Na halušky v miske zmiešame múku, vajíčka, soľ a postupne pridávame vodu.
- Miešame až vznikne tuhšie cesto. To necháme aspoň 10 minút oddychovať.
- Medzitým si v hrci necháme zovrieť vodu a tú potom osolíme.
- Cez halúškovač tvarujeme z cesta halušky a necháme ich variť ca. 2-3 minúty až vyplávajú na povrch.
- Zlejeme z vody a potom polejeme olejom alebo polejeme roztopeným maslom a premiešame.

Začína sa leto a s ním aj oslavy v záhrade a grilovačky. Ak hľadáte inšpiráciu na prílohy ku grilovaniu, či ľahké chutné šaláty, tak sa nezabudnite prihlásiť na odber môjho newslettru a dostanete odomňa túto e-kuchársku knihu s mnohými chutnými receptami ZADARMO.
Tu- Prihlásenie na newslettru pomocou môjho kontaktného formulára.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: