Toto jedlo vo mne vyvoláva hneď spomienky na detstvo. Ako deti sme sa vždy s bratom zakrádali do kuchyne keď mama chcela robiť hráškový prívarok a kradli veselo hrášok. Potom nás mama hrešila, že jej všetko vyjeme a neostane dosť na varenie. Toto riziko sme proste museli zobrať do ceny pôžitku :). A potom ešte na záver tento krémovitý prívarok.. dodnes vždy posielam bratovi fotku keď pripravím.
Suroviny
- 1/2kg čerstvého alebo mrazeného hrášku (alteratívne možno použiť 2 konzervy hrášku aj so šťavou)
- 1 cibuľu
- 1l vody (alebo šťavy z konzervy)
- 3PL hl.múky
- 2 čl soli
- 1 kocka cukru (pri konzervovanom možno vynechať, nálev je sladký)
- Čierne korenie
- Sekaná petržlenová vňať
Postup:
- Cibuľku opiečieme na oleji do zlatista.
- Pridáme hrášok a zalejeme ho tekutinou (vodou alebo šťavou z konzervy) aby bola 2 cm nad hráškom.
- Osoliíme, ochutiíme čiernym korením a cukrom a varíme do mäkka (pri konzervovanom stačí 5min.).
- Medzitým roztrepeme múku s vodou. Keď je hrášok mäkký, prilejeme zátrepku do prívarku a necháme ešte raz zovrieť .
- Na záver pridáme na drobno posekanú petržlenovú vňať.