Tento koláč zvládne každý – Hrnčekový citrónový s citrónovou polevou

Ak ste možno začiatočník v kuchyni alebo proste len nemáte veľa času na pečenie, tak veľmi odporúčam vyskúšať tento koláč. Super jednoduchý, bez váženia a rýchlo hotový. Výsledok vám zaručene bude chutiť, je krásne nadýchaný a so sviežou citrónovou arómou. Super recept aj na spoločné pečenie s deťmi.

Na meranie som použila klasikú šálku s 250ml.

Suroviny na cesto

  • 3 vajíčka
  • 1 šálka hl. múky
  • 1/2 šálky kukuričného škrobu (alebo vanilkový pudingový prášok)
  • 1/2 sálky kr. cukru
  • 1/2 šálky oleja (napr. slnečnicový)
  • 1 vanilkový cukor
  • ½ prášku do pečiva
  • štava a kôra z 1 citróna

Suroviny na polevu

  • štava z 1/2 citróna
  • 1 hrnček práškového cukru

Postup

  • Vajíčka vyšlaháme do penista s cukrom a vanilkovým cukrom. Postupne pridávame olej.
  • Potom primiešame kôru a šťavu z citróna ako aj prášok do pečiva, škrob a múku.
  • Vzniknuté cesto dáme do vymastenej formy na pečenie (moja má rozmer 33*33cn) a pečieme pri 160⁰C ca 35-40min. do zlatista.
  • Cesto nechať vychladnúť a potom vyklopíme z formy.
  • Na polevu preosejeme práškový cukor a postupne k nemu pridávame po malých lyžičkách citrónovú šťavu. Zakaždým premiešame. Mala by vzniknuť lepkavá (nie moc riedka) poleva.
  • Keď je poleva riedka tak pridáme ešte trochu cukru, ak príliš hustá, tak zas trochu viac citrónovej šťavy.
  • Polevu nanesieme na vychladnutý koláč a podľa chuti ho ešte ozdobíme.

Ak vás môj recept zaujal, nezabudnite sa prihlásiť na odber newlstettra, kde budete dostávať rôzne BONUSY ako E-knihy s receptami, zľavy, kurzy varenia ZADARMO a aktuálne rozosielam odberateľom Tabuľku náhradných surovín, ktorú určite využijete skvelo pri varení, či pečení.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami

    Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami

    Začala sa jar a s nimi akosi automaticky v regáloch obchodov sú zrazu dostupné jahody i keď popravde sezóna jahôd v našom regióne ešte dlho nezačne a tak sú aj tie dostupne jahody skôr mdlé ako plné sladkej chuti. Preto ich rada používam do koláčov, kde sa im dá sladkosti […]


  • Plnená viedenská roštenka

    Plnená viedenská roštenka

    Viedenská roštenka je tradičný pokrm, ktorý priprovovala už moja babka. Okrem jemného mäsa dostanete tiež krásnu krémovitú omáčku, ktorú môžete obohatiť o bylinky podľa vašej chuti. Suroviny: Postup:


  • Ľahký uhorkový šalát s cícerom

    Ľahký uhorkový šalát s cícerom

    Tento šalát som prednedávnom skúsila na jednej oslave a doslova ma dostal. Nevedela som sa ho dojesť, i keď popravde mňa by nikdy nenapadlo kombinovať uhorky s cícerom, ale to bola dobrota. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *