karamelove rezy lotus_lydia_argilli_food_photography_food_styling_slovensky_foodblog

Karamelové Lotus rezy po ktorých sa oblížete

Hľadáte recept na slávnostné rezy, ktoré budú chutiť každému? Tieto rezy s kakaovou piškótou, lahodným krémom a delikátnou karamelovou šľahačkou na vrchu sú jedná báseň. Pri príprave treba mat trochu zručnosti pri karameli, preto odporúčam si pozrieť toto video ako optimálne pripraviť karamel.

Suroviny na cesto :

  • 4 vajíčka
  • 100ml oleja
  • 100ml silnej kávy
  • 30g kakaového prášku
  • 170g hl. múky
  • 1/2 prášku do pečenia
  • 150g kr. cukru
  • štipka soli

Suroviny na plnku:

  • 1 mascarpone
  • 250g masla alebo hery
  • 300ml mlieka
  • 1 balenie vanilkového pudingu
  • 4PL kr. cukru

Suroviny na karamelovú šľahačku:

  • 4PL kr. cukru
  • 2 balenia šľahačky na šľahanie
  • 1 stužovač šľahačky
  • 1 balenie Lotus karamelových keksíkov

Postup:

  • Podľa základného receptu (recept tu- https://recepis.sk/2020/04/10/zakladne-kakaove-piskotove-cesto/) si pripravíme piškótu a necháme túto pri 160C ca 35min. piecť. Potom necháme vychladnúť a okolo piškóty umiestníme cukrárenskú obruč.
  • Mlieko dáme do hrnca nahrievať a odoberieme z neho 4PL. Tie zmiešame s vanilkovým pudingovým práškom a cukrom a keď mlieko zovrie, vlejeme doňho zmes.
  • Uvaríme hustý puding a ten necháme kompletne vychladnúť. Keď puding trochu vychladne prišľaháme k nemu maslo izbovej teploty ako aj mascarpone. Plnku rozotrieme na piškótu okolo ktorej sme umiestnili cukrárenskú obruč.
  • V hrnci necháme karamelizovať cukor. Smotanu si nahrejeme aby bola horúca. Keď cukor začne mať hnedastú farbu, prilejeme horúcu smotanu a varíme ešte za miešania až zaniknú všetky hrudky z karamelu.
  • Keď karamelová zmes vychladne, pridáme stužovač a všetko vyšľaháme do tuhej peny. Karamelovú šľahačku nanesieme na vychladnutú plnku a necháme (najlepšie na noc) v chlade.
  • Pred servírovaním rozložíme na karamelovú šľahačku LOTUS keksíky. Časť keksíkov dáme do sáčku a ich rozdrobíme. Potom nimi posypeme zákusok.
  • Takto pripravený necháme aspoň hodinu v chlade.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *