Hľadáte recept na slávnostné rezy, ktoré budú chutiť každému? Tieto rezy s kakaovou piškótou, lahodným krémom a delikátnou karamelovou šľahačkou na vrchu sú jedná báseň. Pri príprave treba mat trochu zručnosti pri karameli, preto odporúčam si pozrieť toto video ako optimálne pripraviť karamel.
Suroviny na cesto :
- 4 vajíčka
- 100ml oleja
- 100ml silnej kávy
- 30g kakaového prášku
- 170g hl. múky
- 1/2 prášku do pečenia
- 150g kr. cukru
- štipka soli
Suroviny na plnku:
- 1 mascarpone
- 250g masla alebo hery
- 300ml mlieka
- 1 balenie vanilkového pudingu
- 4PL kr. cukru
Suroviny na karamelovú šľahačku:
- 4PL kr. cukru
- 2 balenia šľahačky na šľahanie
- 1 stužovač šľahačky
- 1 balenie Lotus karamelových keksíkov
Postup:
- Podľa základného receptu (recept tu- https://recepis.sk/2020/04/10/zakladne-kakaove-piskotove-cesto/) si pripravíme piškótu a necháme túto pri 160C ca 35min. piecť. Potom necháme vychladnúť a okolo piškóty umiestníme cukrárenskú obruč.
- Mlieko dáme do hrnca nahrievať a odoberieme z neho 4PL. Tie zmiešame s vanilkovým pudingovým práškom a cukrom a keď mlieko zovrie, vlejeme doňho zmes.
- Uvaríme hustý puding a ten necháme kompletne vychladnúť. Keď puding trochu vychladne prišľaháme k nemu maslo izbovej teploty ako aj mascarpone. Plnku rozotrieme na piškótu okolo ktorej sme umiestnili cukrárenskú obruč.
- V hrnci necháme karamelizovať cukor. Smotanu si nahrejeme aby bola horúca. Keď cukor začne mať hnedastú farbu, prilejeme horúcu smotanu a varíme ešte za miešania až zaniknú všetky hrudky z karamelu.
- Keď karamelová zmes vychladne, pridáme stužovač a všetko vyšľaháme do tuhej peny. Karamelovú šľahačku nanesieme na vychladnutú plnku a necháme (najlepšie na noc) v chlade.
- Pred servírovaním rozložíme na karamelovú šľahačku LOTUS keksíky. Časť keksíkov dáme do sáčku a ich rozdrobíme. Potom nimi posypeme zákusok.
- Takto pripravený necháme aspoň hodinu v chlade.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: